ODLUKA DORH-a

HRVATSKA TRAŽI BIVŠEG ŠEFA AGROKORA Izdan europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića, otkrivamo kakva je sada procedura

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Protiv Ivice Todorića, donedavnog čelnika koncerna Agrokor, u ponedjeljak poslijepodne izdan je europski uhidbeni nalog.

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, u okviru poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, izdalo europski uhidbeni nalog (EUN) protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina. Daljnje radnje provode se sukladno zakonskim odredbama, potvrdili su za Jutarnji u Državnom odvjetništvu.

Ubrzo nakon ove odluke DORH-a, s priopćenjem se javio MUP, u kojem navode da policija na temelju zaprimljenog EUN-a 'poduzima mjere traganja prema prvookrivljenom hrvatskom državljaninu (1951.) na međunarodnoj razini'.

- Poduzimaju se sve zakonom predviđene mjere s ciljem uhićenja osobe u svrhu osiguranja prisutnosti okrivljenika u kaznenom postupku, navode u policiji.

Prema nalogu Županijskog državnog odvjetništva, MUP će preko Ureda SIRENE u međunarodni informaciji sustav ubaciti podatak da je Ivica Todorić tražena osoba od strane Republike Hrvatske te opis kazneng djela za koje ga se traži. Ta informacija bit će poslana u baze podataka policija svih zemalja članica EU.

Također, europski uhidbeni nalog trebao bi sadržavati i točnu adresu na kojoj se, prema sumnjama, nalazi Todorić, a što je najvjerojatnije pribavljeno nedavno tzv. plavom Interpolovom tjeralicom.

Prema dosad poznatim podacima, Todorić se nalazi na jednoj adresi u Londonu. Gotovo odmah nakon ubacivanja tih podataka u sustav SIRENE ti podaci postaju vidljivi u centrali posebnoga odjela londonske Metropolitan policije te su oni, postupajući po nalogu, dužni doći do adrese Ivice Todorića te ga lišiti slobode, a zatim i privesti na nadležni sud koji će odlučivati o daljnemu tijeku postupka, najprije o tome hoće li se Todorić tijekom postupka predaje braniti sa slobode, ili će biti pušten uz neku mjeru opreza, te zatim o tome hoće li ga na osnovi hrvatskoga naloga izručiti.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo istragu protiv Todorića i ostalih pokrenulo je zbog sumnje u nezakonito pribavljanje milijardu i 142 milijuna kuna. Donedavni šef i formalno još uvijek vlasnik Agrokora jedini je od 15 osumnjičenih kojemu je sudac istrage Zoran Luburić prošlog tjedna odredio istražni zatvor.

Što ako je u Zürichu?

Posebna je priča, ako se takav razvoj događaja pokaže točnim, mogućnost da je za obranu od izručenja umjesto Londona Todorić odabrao Zürich. Švicarska, za raliku od Ujedinjenoga Kraljevstva (zasad), ne pripada Europskoj uniji i, premda je dio schengenskog sustava, ne pripada zemljama koje su u sustavu europskog uhidbenog naloga. Tu pak u obzir ulazi drugi akt kojim Hrvatska može tražiti uhićenje i ekstradiciju Todorića, a to je Interpolova crvena tjeralica. Za razliku od EUN-a, u pitanju je proces koji se do sada uvijek pokazivao sporijim i dugotrajnijim s obzirom na to da, za razliku od EUN-a, domaći sudovi ispituju i osnovanost krivnje, odnosno u ovome slučaju preostaju sve hrvatske optužbe protiv Todorića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:41