IZVJEŠĆE EUROSTATA

HRVATSKA VODEĆA U EUROPSKOJ UNIJI PO PADU JAVNOG DUGA Europski statistički ured objavio nove podatke, evo koliko Hrvatska točno duguje

 
 Elvir Tabakovic / CROPIX

ZAGREB - Na kraju lipnja javni dug Hrvatske iznosio je, prema najnovijem izvješću Eurostata, 287,25 milijardi kuna, ili 81,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je za 12,8 milijardi ili 4,5 postotnih bodova manje nego u prvom tromjesečju.

Po padu javnog duga na kvartalnoj razini, Hrvatska se, navodi europski statistički ured u izvješću objavljenom u utorak, našla na vodećem mjestu među svim članicama Europske unije.

Slijede Slovačka, s padom udjela duga u BDP-u na kvartalnoj razini za 1,6 postotnih bodova, a potom Malta, s padom za 1,4 postotna boda.

U odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, hrvatski javni dug bio je u drugom ovogodišnjem kvartalu nominalno veći za 1,6 milijardi kuna, dok je njegov udjel u BDP-u pao za 2,2 postotna boda.

Pad udjela javnog duga u BDP-u zahvaljuje se rastu hrvatskog gospodarstva u prvoj polovici godine za gotovo 2,7 posto na godišnjoj razini, nakon što je u prošloj godini porastao 3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:40