TEA ŽAKULA

'HRVATSKA ZAKLADA ZA ZNANOST ODBILA JE MOJ PROJEKT IZ SKANDALOZNIH RAZLOGA' Docentica koja je doktorirala u Americi šokirana tretmanom naših birokrata

 / HANZA MEDIA

- Ne tvrdim da je moj projekt bio najbolji niti da oni koji su prošli nisu kvalitetni. Ovdje je riječ o skandaloznim i znanstveno neprihvatljivim argumentima s kojima je Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) odbila moj projekt - rekla nam je dr. Tea Žakula, docentica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu. Nakon što je Upravno vijeće Zaklade već u prvom krugu odbilo znanstveni projekt dr. Žakule, a zatim i njezinu žalbu, mlada je znanstvenica putem televizije N1 javnost obavijestila o svom slučaju.

Ukratko, dr. Tea Žakula (33), povratnica iz SAD-a gdje je magistrirala i doktorirala na prestižnom MIT-u (Massachusetts Institute of Technology), prijavila se na natječaj "Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena" HRZZ-a. Njezin je projekt "Korištenje podatkovne analitike za razvoj upravljačkih strategija sustava zgrade" ocijenjen kao "kvalitetan, ali nedovoljno da bi se uputio u II. krug vrednovanja". Iako je Tea Žakula provela pet godina na usavršavanju na MIT-u, navedeno je da joj nedostaju aktivnosti poput usavršavanja. U obrazloženju je navedeno i da joj nedostaju aktivnosti poput članstva u uređivačkim odborima časopisa, recenzija članaka itd. Navedeno je i da je Radni plan projekta nedovoljno razrađen te da izbor njezine istraživačke grupe nije su skladu s postavljenim ciljem natječaja.

Krajem prošle godine dr. Žakula uputila je opsežnu žalbu Zakladi u kojoj je, među ostalim, podastrla da je, iako je docentica tek od lipnja 2016. godine, već "sudjelovala ili vodila domaće i međunarodne istraživačke projekte, sudjelovala u mentoriranju doktoranada", sudjelovala kao pozvana predavačica na brojnim predavanjima...". Posebno se osvrnula i na primjedbe na izbor njezine istraživačke grupe te navela da se njezinim projektom "osigurava suradnja sa stručnjacima s MIT-a, najboljeg svjetskog sveučilišta prema QS ranking listi za 2014., 2015. i 2016. godinu, s Lawrence Berkeley National Laboratoryjem, jednim od pet najboljih američkih instituta u području energetske učinkovitosti te s uglednim sveučilištem Masdar Institute of Science and Technology (UAE)".

No, njezin prigovor Zaklada nije prihvatila nego je dodala i novi argument za odbijenicu, a to je izostanak mentorskog iskustva dr. Žakule jer je "docentica postala tek u lipnju 2016. godine pa nije mogla biti uspješna mentorica doktorskih studenata".

- Kao docentica, imam ne samo mogućnost, već i obvezu voditi doktorande. Najbolja sveučilišta mladim docentima sustavno daju početna novčana sredstva kako bi osnovali početne istraživačke grupe i počeli prijavljivati veće projekte, kao na primjer projekte EU. U Hrvatskoj odvajamo sramotno mali iznos za znanost te nemamo mogućnosti ponuditi takve pakete mladim docentima. Međutim, onda je najmanje što možemo napraviti dati priliku za ravnopravnu evaluaciju na domaćim projektima, što kod mog projekta nije bio slučaj - zaključila je Tea Žakula.

Odgovor Zaklade: Nije nam cilj uspostaviti nove skupine za mlade znanstvenike

- Primarni cilj Programa poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena nije uspostavljanje novih istraživačkih skupina koje bi vodili mladi znanstvenici, što je, između ostalog, vidljivo i iz teksta natječaja - rekao nam je Hrvoje Mataković, izvršni direktor HRZZ-a.

Naglasio je da Zaklada provodi posebne programe predviđene za podupiranje aktivnosti mladih istraživača.

- Program 'Uspostavni istraživački projekti' ima cilj upravo uspostavljanje samostalnih istraživačkih karijera najboljih mladih istraživača. U sklopu ovog programa znanstvenici imaju mogućnost formirati vlastitu istraživačku skupinu tijekom trogodišnjeg financiranja u ukupnom iznosu do milijun kuna po projektu. U sklopu programa 'Uspostavni istraživački projekti' trenutačno se financira više od 100 projekta čiji su voditelji mahom docenti, dakle gotovo četvrtina projekata koje Zaklada trenutno financira. Osim skorog otvaranja natječaja iz toga programa trenutno je otvoren i natječaj 'Moja prva suradnja' kojim se želi omogućiti uspostavljanje suradnje između mladih istraživača na poslijedoktorskoj razini i iskusnih znanstvenika i stručnjaka iz dijaspore - naglasio je Mataković.

Projekt dodijeljen suprugu članice Upravnog odbora HRZZ-a

Projekt je dodijeljen drugim znanstvenicima. Na popisu onih koji su prošli na natječaju nalaze se redom: Dean Ban, Marija Blažina, Tomislav Capuder, Davor Dolar, Neven Duić, Ivan Halasz, Ivan Pejić, Jordi Sancho-Parramon, Maja Telišman Prtenjak, Domagoj Vulin.

Kratkom pretragom navedenih imena voditelja projekata koji su prošli na natječaju, N1 je zaključio kako je zanimljivo ime Deana Bana.

Dr. sc. Dean Ban prijavio je projekt pod nazivom ''Smanjenje emisija stakleničkih plinova upotrebom gradskog i poljoprivrednog otpada u proizvodnji bilja'', te se našao u konkurenciji onih koji ulaze u postupak financijskih pregovora.

Projekt je, kao što nalaže procedura, odobrio panel za vrednovanje, a potvrdio Upravni odbor HRZZ-a u kojemu sjedi - supruga Deana Bana, Smilja Goreta Ban.

Direktora HRZZ-a Hrvoja Matakovića rekao je za N1 kako u tom slučaju nema sukoba interesa.

- Oba projektna prijedloga koje spominjete zadovoljili su sve tražene kriterije te ne postoji mogućnost sukoba interesa. Vrednovanje ovih projektnog prijedloga, kao i svih drugih projektnih prijedloga na natječajima Zaklade, provedeno je na temelju Priručnika za vrednovanje projektnih prijedloga prijavljenih na natječaje Hrvatske zaklade za znanost te je provedeno u skladu s Pravilnikom o sprječavanju sukoba interesa, kazao je Mataković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 06:45