SLUNJ

HRVATSKE ORUŽANE SNAGE PRIKAZALE VOJNU MOĆ Pogledajte kako je izgledala vježba 'Udar 17' i zašto je njome impresioniran i njemački vojni zapovjednik

 
 HANZA MEDIA

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak je nazočio završnom prikazu vojne vježbe "Udar 17" na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, ističući da su na vježbi s bojevim gađanjem pod simuliranim uvjetima bojišta pripadnici Gardijske mehanizirane brigade pokazali vrhunsku obučenost i spremnost Hrvatske vojske.

"To nas je krasilo i u Domovinskom ratu, a vidimo da i uz ove mlade dečke možemo biti uvjereni u sigurnost Hrvatske u svakom trenutku", izjavio je Krstičević. Naglasio je da je Hrvatska vojska brend koji svakodnevno razvija svoje sposobnosti, pri čemu je i u Domovinskom ratu i danas najveća vrijednost ostao čovjek.

Najavio je kako će se u MORH-u održati prezentacija ponuda za nabavku borbenih zrakoplova, na koju je pozvao i predstavnike iz premijerova i ureda predsjednice te iz Državnog odvjetništva.

"Velika je to odluka, taj projekt je osim funkcije sigurnosti i projekt poslovno-gospodarske suradnje i jačanja gospodarstva Hrvatske i zajedno svi skupa trebamo učiniti da dobro 'izevauliramo' i izaberemo ono što je najbolje za Hrvatsku", rekao je Krstičević.

Direktor vježbe, brigadni general Tihomir Kundid je kao svrhu vježbe "Udar 2017" naveo pripremu Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske za nacionalnu certifikaciju borbene spremnosti za sudjelovanje u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi.

Ocjenjivanje borbene spremnosti provelo je 66 certificiranih ocjenjivača po sustavu CREVAL (Combat Readiness Evaluation), uz nazočnost četiri časnika supervizora iz Glavnog stožera Oružanih snaga RH, dva predstavnika Inspektorata obrane i četiri NATO promatrača.

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov čestitao je vojnicima, dočasnicima i časnicima Hrvatske kopnene vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te Zapovjedništvu za potporu na dobro organiziranom i provedenom glavnom obučnom dijelu vježbe.

Ustvrdio je da su vojnici pokazali vrhunsku profesionalnu osposobljenost, umješnost u rukovanju opremom i pravilnom postupanju u taktičkim radnjama. Izrazio je zadovoljstvo da su to kolege iz NATO-a mogli certificirati u procesu pripreme snaga te potvrditi spremnost pred partnerima iz mađarskih i njemačkih oružanih snaga, u čijoj borbenoj skupini će jedna hrvatska satnija iz ove borbene grupe sudjelovati u Litvi. Naime, prvo jedna topnička bitnica od 78 vojnika ide u Poljsku polovicom mjeseca, a satnija od 180 vojnika u Litvu početkom prosinca.

Zapovjednik kopnene vojske Savezne Republike Njemačke, general pukovnik Carsten Jacobsen kazao je kako je s hrvatskim vojnicima bio na raznim terenima, primjerice na Kosovu i u Afganistanu, izrazivši zadovoljstvo što je na slunjskom poligonu imao priliku vidjeti odlično izvedenu standardnu NATO vježbu. "Sve prikazano je duboko integrirano u NATO snage, što je važno jer će za samo nekoliko mjeseci neki od ovih vojnika biti zajedno s njemačkim vojnicima u Litvi u borbenoj grupi i tako vojnik do vojnika biti primjer NATO solidarnosti", poručio je.

Zadovoljstvo prikazanim na vježbi izrazio je i zamjenik zapovjednika Kopnene vojske mađarskih Oružanih snaga, general bojnik Gabor Borondi. Istaknuo je važnost vojne suradnje dviju susjednih zemalja, članica NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:09