ČELIČNA METLA

HTV POPUSTIO PRITISKU UDRUGA BRANITELJA I GRAĐANSKE INICIJATIVE Poznati umjetnik dobio ekspresni otkaz na Prisavlju - zbog statusa na Facebooku

 
 Sandra Šimunović / CROPIX

Hrvatska radiotelevizija popustila je pritisku Građanske inicijative i deset braniteljskih udruga te su otkazali suradnju Anđelu Jurkasu, publicistu, piscu, redatelju, glazbeniku, glazbenom i filmskom kritičaru.

I to zbog – statusa na Facebooku, od kojih su neki stariji od dvije godine! Jurkas je na HTV-u uređivao prilog "IzazovNa" u sklopu emisije za mlade "Daj pet-ak", a iz HRT-a su izvijestili da je povrijedio njihov Etički kodeks, piše Slobodna Dalmacija.

Jurkas se Inicijativi "Pilar" i braniteljskim udrugama zamjerio nizom statusa na Facebooku, a posebno ih je, navode, povrijedilo što je u svibnju 2015. aludirao na ratnog invalida Đuru Glogoškog:

- Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg, aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – stoji u njegovu statusu u kojem su "Pilarovci" i branitelji prepoznali Glogoškog kao "sjedokosog deforma".

Zamjeraju mu i statuse u kojima je bio ogorčen micanjem Borisa Jokića s čela grupe za kurikularnu reformu, zbog čega je htio "rušiti vladu", veličanje Tita, pisanje Hrvatske kao "Rvacke" i slično.

Djelomično zadovoljni

- Tek smo djelomično zadovoljni otkazivanjem suradnje Anđelu Jurkasu zbog ignoriranja i dopuštanja teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a te dopuštanja i ignoriranja teških kršenja propisa iz Etičkog kodeksa HRT-a. Nedopustivo je da je izostala isprika glavnoga ravnatelja stopostotnim ratnim vojnim invalidima i urednice emisije. Nedopustivo je uopće HRT-ovo angažiranje čovjeka koji javno veliča jugokomunizam, maršala Tita i diktatorski, zločinački komunistički režim, čime nanosi štetu ugledu, kredibilitetu i neovisnosti HRT-a.

- Odgovara li standardima HRT-a i odgoju mladih osoba čija javna komunikacija poput Jurkasove konstantno vrvi prostačenjem najniže vrste, stalnim i eksplicitnim verbaliziranjem muških i ženskih spolnih organa i najvulgarnijim psovkama, neobjektivnim i pristranim veličanjima maršala Tita, komunističke Jugoslavije – kazao je Željko Maršić za Slobodnu Dalmaciju u ime Građanske inicijative "Ivo Pilar" i braniteljskih udruga, dodajući kako protiv Jurkasovog umjetničkog djelovanja nemaju ništa, ali smatraju nedopustivim njegov angažman u edukativim emisijama.

Na Jurkasove navode kako je riječ o šali i aluziji na popularni strip "Alan Ford", podatak da mu je i otac hrvatski branitelj s prve crte, te činjenicu da svoje stavove nije iznosio u televizijskom programu nego na društvenim mrežama, Maršić odgovara:

- Ako je taj navod šala, onda što je s nizom drugih uvredljivih navoda?! Ni drugi novinari ne pišu takve stvari na društvenim mrežama. Njegov otac može biti i Franjo Tuđman, ali to se ničim ne odnosi na njegovog sina – zaključuje Maršić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:29