SUMNJIVA SMRT UČENIKA

ILEGALNI OPIJATI Dok Hrvatska osvježi crnu listu, na tržištu se pojavi čak 270 novih droga!

Sušeno bilje poprskano sintetskim kanabinoidima i jučer se prodavalo u Zagrebu, dan nakon smrti učenika
 Tadić/CROPIX

Imaš osamnaest - pita prodavačica mladića koji ju je jučer kupovao osvježivač prostora.

Mladić vadi osobnu. Ima dvadeset i forma kupnje u smart shopu je zadovoljena. Nije tražio Galaxy nego bilo koji osvježivač, no u maloj trgovini derutne veže u centru Zagreba ponuda je sužena na dva proizvoda. I Bunga Bungu i Gold proizvodi Chesballo, a i cijena je ista. Vrećica od grama stoji 110 kuna i mladić je neodlučan, no očito ne zbog cijene.

- Koji se češće prodaje, raspituje se i kupnju završava s Bunga Bungom u džepu.

Poput klasične droge

Dva dana nakon smrti 15-godišnjeg učenika zagrebačke strukovne škole koji je, prema neslužbenim informacijama, preminuo nakon što je smotao u joint i pušio Galaxy, sušeno bilje deklarirano kao neutralizator mirisa, osvježivači prostora u različitim varijantama uredno se prodaju u smart shopovima širom zemlje. Mladića koji je jučer kupio Bunga Bungu, jednu od niza na tržištu dostupnih varijacija, pitamo kako djeluje.

- Ne puca to, ma kakvi - govori i odlazi s tankom vrećicom veličine dlana. Prodavačica kaže da Galaxy ne drže jer više nije in, a razlika između njega, Bunga Bunge i Golda je, objašnjava, u mirisu.

Iako na deklaraciji piše da se radi o osvježivačima zraka, da nije za ljudsku upotrebu i da ga treba čuvati izvan dosega djece, posve je jasno da se radi o nečem sasvim drugom. Radi se o promišljenom plasiranju i distribuciji tzv. novih droga - nezabranjenih supstanci koje imaju psihoaktivne učinke i oponašaju klasične droge. U konkretnom slučaju, to je mješavina sušenog bilja poprskanog sintetskim kanabinoidima, koji, kad se konzumiraju, oponašaju učinak kanabisa.

- Tržište novih droga nezaustavljivo raste i predstavlja ogromnu opasnost jer se tvari koje još nisu zabranjene pojavljuju mnogo brže nego što se stignu detektirati, proučiti i staviti na listu zabranjenih supstanci. One su dozvoljene iako imaju učinak sličan ili još teži od klasičnih droga - kaže mr. Željko Petković, ravnatelj vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Mikropromjena sastava

Ustanovi li se da je Galaxy sadržavao tvar koja je na listi zabranjenih tvari - koja je posljednji put revidirana u prosincu 2014. - uvoznik, šibenska tvrtka Ridi Komerc, će se naći u ozbiljnim problemima. Njihov komentar jučer nismo uspjeli dobiti.

- Galaxy je brend i ne može se zabraniti. Mogu se zabraniti pojedini kemijski spojevi. Ono što je Galaxy najčešće sadržavao lani sada je zabranjeno. Ali dovoljno je promijeniti minimalni kemijski sastav spoja, pa da on više ne bude ilegalan. A što nije zabranjeno, dozvoljeno je - kaže mr. Petković.

Ni jedna država, kažu u Uredu, nije našla do kraja učinkovit način borbe s ovim problemom. EU radi na novoj uredbi kojom bi definirala nove droge i našla načina da oteža njihovu prodaju i prije stavljanja na crnu listu, međutim taj posao nije jednostavan: gdje je granica kad uporabna stvar postaje droga?

- Možemo li, recimo, zabraniti sva ljepila i otapala - zorno objašnjava mr. Petković.

Činjenica je i da se crna lista mijenja rijetko - zadnji je put u Hrvatskoj revidirana u prosincu 2014., a prije toga 2011. U međuvremenu je na tržištu otkrivena 271 nova tvar: 73 nove droge u 2012., 82 u 2013. i čak 116 u 2014. EU trenutno promatra oko 450 spojeva, potencijalnih novih droga. Lani u ožujku u devet hrvatskih gradova provedena je akcija kontrole smart shopova. Nakon toga, neki su od njih zatvoreni, a neki kažnjeni: od 74 izuzeta uzorka, njih 66 sadržavalo je psihoaktivnu tvar.

- Prvi proizvod Galaxyja zabranjen je 2011. kad sam otvorio smart shop. No, ubrzo se pojavio drugi iste marke i s nešto izmijenjenim supstancama. Ako mene pitate, sve je to identično i vrlo se uspješno vrti na tržištu, kaže vlasnik smart shopa sa sjedištem na sjeveru Hrvatske koji ne distribuira Galaxy, no drži Chesballo. Prilikom prodaje reklamira ga kao “popularni biljni tamjan sada po akcijskim cijenama”. A procedura zabrane tvari vrlo je komplicirana. U nadležnosti je Ministarstva zdravlja, koje jučer nije odgovorilo na naša pitanja. Da bi se zabrana pokrenula, određenu tvar policija mora više puta zaplijeniti. Kad se to dogodi, šalje se posebnom povjerenstvu Ministarstva koje je vještači i izrađuje procjenu opasnosti za život i zdravlje. Ako je opasna, ministar zdravlja je ubacuje na listu. U Hrvatskoj se takvo što dogodi svake tri godine.

Dugotrajna procedura

- Svaka procedura je dugotrajna i zbog toga spremamo nova zakonska rješenja kako bismo pronašli načina da otežamo prodaju čak i prije nego je tvar na listi - kažu u vladinu Uredu.

Trenutno je u EU nešto više od 650 web-trgovina, na kojima se mogu naručiti proizvodi slični Galaxyju. Tamo ne treba pokazati ni osobnu.

U EU je posljednjih godina zabilježeno stotinjak smrtnih slučajeva, no, kako saznajemo, ni jedan od sintetskih kanabinoida. O smrtnim slučajevima u Hrvatskoj nema dostupnih podataka. Ljetos je zabilježeno kako su u Šibeniku dvojica srednjoškolaca od 15 i 16 godina kupila sličan proizvod, od kojeg im je pozlilo te su završili na liječenju.

Obdukcija će pokazati je li umro od osvježivača

Od čega je preminuo 15-godišnji dječak pokazat će tek obdukcija. Utvrđeno je da je kolabirao, a kasnije i preminuo, nedaleko jednog zagrebačkog smart shopa, a neposredno nakon što je popušio joint napravljen od Galaxyja. Je li konkretna vrećica Galaxyja - koja se kupuje za 20 kuna po gramu - sadržavala neku od tvari koja se nalazi na popisu zabranjenih tvari i je li uopće sadržavala bilo kakav sintetski kanabinoid ili tvar koja se može smatrati “novom drogom”, tek će se utvrditi. Istraga još traje, kažu u zagrebačkoj policiji.

Školi koju je pohađao preminuli dječak na raspolaganju je Tim za krizne situacije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Stručni i nastavni kadar dostupan je svim učenicima za grupne i pojedinčne razgovore, a ravnateljica škole ne želi davati izjave i novinare moli za razumijevanje.

- U tuzi smo, shvatite, kaže.

Alarmantni rast uporabe novih droga

Domaća istraživanja provođena za Vladin Ured za suzbijanje zloporabe droga pokazala su da se upotreba novih droga u Hrvatskoj alarmantno povećava: tijekom 2011. godine 7,8 posto mladih barem je jednom u životu probalo neku od legalnih droga, a taj se udio gotovo udvostručio već sljedeće, 2012. godine, kad je na isto pitanje pozitivno odgovorilo 13,9 posto ispitanika.

Mladi su najčešće konzumirali upravo sintetske kanabinoide, koje su nabavljali od prijatelja ili kupovali u smart shopovima. Istraživanje Eurobarometra iz 2014. godine pokazalo je pak da je u Europskoj uniji nove droge prosječno uzimalo 8 posto ispitanika, a u Hrvatskoj 7

posto. Legalne droge unutar EU najpopularnije su u Irskoj, gdje ih je konzumiralo 16 posto ispitanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:48