UTRKA S VREMENOM

IMA LI PETIR IZGLEDA KANDIDIRATI SE ZA ŠEFICU STRANKE? Glavni tajnik HSS-a objasnio proceduru, suspendiranoj članici loše se piše...

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Predsjedništvo HSS-a u subotu je imenovalo Komisiju koja će za desetero suspendiranih HSS-ovaca, među kojima su Marijana Petir i Darko Koren, provesti postupak zbog njihove političke odgovornosti, i za svakoga će predložiti - opomenu, ukor ili isključenje iz stranke, a zbog kratkog roka suspendirani nemaju gotovo nikakve šanse kandidirati se na stranačkim izborima.

Predsjedništvo stranke donijeti će konačnu odluku, na koju se suspendirani mogu žaliti, no budući da nije određen vremenski rok za dovršenje postupka, suspendirani najvjerojatnije neće moći sudjelovati na unutarstranačkim izborima 22. listopada, niti se kandidirati za predsjednicu ili predsjednika HSS-a.

Rok za kandidaturu je, naime, za tjedan dana, 7. listopada.

Glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić Hini je objasnio kako će se za desetero suspendiranih HSS-ovaca protiv kojih je Predsjedništvo stranke pokrenulo postupak zbog 'političke odgovornosti opstrukcije prijevremenih parlamentarnih izbora', voditi postupak sukladno Pravilniku HSS-a.

Za provođenje postupka Predsjedništvo HSS je imenovalo tročlanu Komisiju.

Stranačka Komisija pregledat će sve istupe u javnosti i facebook profile prije, tijekom i nakon prijevremenih parlamentarnih izbora svakog od 10-ero suspendiranih. Nakon toga će za svakoga od njih Predsjedništvu predložiti - ili opomenu ili ukor ili isključenje iz HSS-a. Konačnu odluku donijet će Predsjedništvo stranke, na koju se suspendirani HSS-ovci imaju pravo žaliti Glavnom odboru stranke.

Glavni tajnik HSS-a također je rekao da nema utvrđenog roka do kada je Komisija dužna provesti postupak.

S obzirom da su stranački izbori u HSS-u najavljeni za 22. listopada, a rok za podnošenje kandidatura je 7. listopada, mala je vjerojatnost da će desetero suspendiranih HSS-ovaca moći sudjelovati na unutarstranačkim izborima, niti se kandidirati.

Za čelnike HSS-a žele se kandidirati suspendirana europarlamentarka i članica Glavnog odbora i Predsjedništva stranke Marijana Petir te koprivničko-križevački župan Darko Koren, koji je također član Glavnog odbora i Predsjedništva HSS-a.

Petir i Koren su dvoje od sedmero članova HSS-a koji su uložili žalbe na suspenziju, i čije je žalbe Predsjedništvo stranke u subotu također odbilo, te je protiv njih pokrenulo postupak zbog političke odgovornosti. Troje suspendiranih članova HSS-a nisu uložili žalbe, ali je Predsjedništvo stranke većinom glasova donijelo odluku da se i protiv njih pokreće postupak zbog političke odgovornosti.

Članovi HSS-a protiv kojih je pokrenut postupak zbog političke odgovornosti, osim Petir i Korena, su Dinko Pirak, Dražen Tonkovac, Klementina Karanović, Zvonimir Bratić, Damir Lukač, Zoran Smolić, Momir Karin i Tomislav Katanović.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nakon sjednice ranije danas je rekao da je Predsjedništvo HSS-a većinom glasova donijelo odluku da je on njihov kandidat za predsjednika stranke na izborima, 22. listopada.

Napomenuo je kako ima još dosta suspendiranih članova HSS-a, ali da je njihova situacija nešto bolja jer nisu istupali u javnosti.

Svoju kandidaturu za predsjednika HSS-a najavio je i predsjednik zagrebačkog HSS-a Nenad Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:41