OGROMNA UŠTEDA

IMAO JE HONORAR OD MILIJUN EURA GODIŠNJE! Karisma se želi riješiti skupog Ivana Todorića

 

Ivan Todorić, bivši član Uprave Agrokora i sin Ivice Todorića, nije zaposlenik tvrtke Karisma Hotels Adriatic ili nekog njihova hotela ili kampa, potvrdio nam je Marinko Benić, predsjednik Uprave i izvršni direktor Karisma Hotels Adriatica (KHA), nakon što su takve spekulacije, među ostalim, objavljene u medijima. zbog toga smo pokušali rasvijetiliti odnose između različitih tvrtki i osoba u ovoj priči, s tim da je dio priče još uvijek nerazjašnjen. Kao što je poznato, vlasnici KHA su Agrokor, Karisma Resort International i TUI Travels Overseas Holding Limited, svaki s jednom trećinom vlasništva, a u u svom portfelju, među ostalim, imaju Hotele Koločep i Živogošće.

Karisma Resort International je registriran u Panami, sa sjedištem na Floridi, a turoperator TUI Travel Plc ima sjedište u Velikoj Britaniji, s tim da su vlasnici Karisma Resort Internationala (KRI) tri partnera, fizičke osobe, i to dvije s većinskim udjelom i jedna s manjinskim udjelom.

Radi se o srpskom poduzetniku Ljubu Krstajiću i partnerima s područja Centralne Amerike i Kariba, iako je moguće da se u međuvremenu promijenila struktura vlasništva.

Traži se investitor

Oni su u hotelijerskoj djelatnosti od 1990. godine, kada su s ostalim suosnivačima utemeljili Allegro Hotels & Resorts koji je do 2000. godine upravljao s ukupno 42 resorta u 17 zemalja svijeta, uključujući Tunis, Maroko i Keniju. Ljubo Krstajić je pritom bio izvršni potpredsjednik međunarodne prodaje Allegro Resorts Corporation, a nakon gotovo 10 godina rada u korporaciji Allegro Resorts odlučio je, zajedno s ostalim partnerima, krenuti u novi posao pod imenom Karisma Resort International. U Hrvatskoj KRI sudjeluje vlasnički i u projektu razvoja hotela Plat, u kojem su investitor Agrokor, TUI i Karisma, al i investicijski fond Nexus.

Ti investitori su se organizirali pod tvrtkom “KHA četiri”, a trenutno imaju problema sa pronalaženjem kapitala za realizaciju tog projekt,a, između ostalog i zbog toga što je što je Nexus 28 milijuna kuna koji su trebali biti uloženi u Plat plasirao kao kredit Agrokoru i sada je taj novac nedostupan. Kako smo uspjeli doznati, novi investior koji bi trebao dokapitalizirati hotele Plat se intenzivno traži, a zadnje informacije govore kako bi se u skoro vrijeme i taj posao trebao finiširati.

Ono što je, međutim, zanimljivo jest to što je, kako neslužbeno doznajemo, Ivan Todorić bio suvlasnik tvrtke Karisma Hotels Management sa sjedištem u Dubrovniku, koja je u prosincu 2016. potpisala ugovor o upravljanju s Karisma Hotels Adriatica, kada joj je predsjednik Uprave bio Veljko Ostojić, odnosno ugovor je potpisan s hotelima Živogošće i Koločep.

Ugovor je potpisan na rok od deset godina, a tijekom tih deset godina je trebao primati naknadu od tri posto prihoda i/ili deset posto bruto operativne dobiti. To je, kada se uzme u obzir prihod tvrtke, trebalo na godišnjoj razini iznositi “honorar” od milijun eura. Prema našim saznanjima, vlasnici tvrtke do svibnja 2017. su s po 50 posto dionica bili Karisma Hotels and Resort i Sun Energy u vlasništvu Ivana Todorića. No, u svibnju ove godine Sun Energy prodaje svoje dionice tvrtki Karisma Hotels and Resort iza koje stoji, kako doznajemo, Ljubo Krstajić, i to za svotu od deset tisuća kuna. To je malo čudno ako se zna da je tvrtka trebala prihodovati milijun eura godišnje, ali je logično ako se pretpostavi da više neće surađivati s Karisma Hotels Adriatica. No, za sada je zbilja teško pretpostaviti što stoji u pozadini te transakcije.

Znakovit podatak

Uglavnom, naše informacije govore da su predstavnici Agrokora u Karisma Hotels Adriatica odlučili pokrenuti proces raskida ugovora o upravljanju s tvrtkom Karisma Hotels Management jer smatraju da se zapošljavanjem par stručnih osoba može racionalnije upravljati sustavom, nego plaćati godišnju naknadu drugoj kompaniji od milijun eura.

Te informacije govore i kako se uskoro očekuje da na taj prijedlog pristane i turoperator TUI Travel Plc, te se čeka na stav Ljube Krstajića. Pokušali smo jučer kontaktirati Krstajića, ali ga nismo uspjeli dobiti, a prethodno je za Jutarnji list izjavio da tvrtka Ivana Todorića radi za njegovu tvrtku na ugovor sklopljen “prije otprilike prije mjesec i pol do dva”. Kao što smo već napisali, nismo uspjeli kontaktirati Krstajića da nam pojasni o čemu je riječ, o kojim se tvrtkama radi, te hoće li pristati na to da Karisma Hotels Adriatica (KHA) prekine suradnju s Karisma Hotels Managementom (KHS).

Naime, troškovi raskida ugovora (penali) bi bili znatno manji nego što bi iznosila godišnja naknada za poštivanje tog ugovora. Na koncu, pak, valja reći da će “afera Agrokor” imati stotine rukavaca, te da će za raspetljavanje tih labirinata trebati mnogo vremena, ali je očito da će to biti više nego zanimljiv “sport”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:09