OPASNOST PO ZDRAVLJE

INSPEKTORI PRONAŠLI KONTAMINIRANU HRANU S tržišta se hitno povlače fileti dimljene pastrve, zaraženi su bakterijom koja može biti smrtonosna!

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u subotu potrošače da se zbog Listerije monocytogenes povlači filet dimljene pastrve težine 100 grama, datuma proizvodnje 8. svibnja 2017. godine, LOT 08052017., koji proizvodi MARKO, obrt za dimljenje ribe iz Duge Rese.

U sklopu provedbe godišnjega Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla, 18. svibnja provedeno je uzorkovanje ribljeg proizvoda Dimljeni file pastrve u objektu za preradu ribe proizvođača "MARKO obrt za dimljenje ribe", vl. Branka Petrunić Becker, Bana J. Jelačića 25, Duga Resa.

Prema analitičkom izvješću Hrvatskog veterinarskog instituta od 26. svibnja u proizvodu "Dimljena pastrva – filet, 100g”, LOT broja 08052017, datuma proizvodnje 8. svibnja s rokom trajanja 13. srpnja utvrđena je Listeria monocytogenes, navodi Ministarstvo.

Proizvod, dodaje se, nije u skladu s Prilogom I. Uredbe Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Opasna bakterija pogubna za fetus kao i osobe s narušenim imunitetom

Trudnice su oko 20 puta osjetljivije na infekciju sa listerijom nego druge odrasle osobe. Bolest kod trudnica je često bez simptoma ili ima simptome prehlade, no za plod može biti fatalna. Ako je do infekcije došlo na početku trudnoće, može doći do abortusa ili preranog poroda kao i do rođenja mrtvog djeteta. Ako je do infekcije došlo kasnije u trudnoći, beba može biti rođena živa, ali teško bolesna sa sepsom, pneumonijom, trombocitopenijom i upalom mozga. Smrtni ishod je u 50% slučajeva.

Kod odraslih osoba dobrog imuniteta, izuzimajući trudnice, listerioza je blago, febrilno oboljenje, koje često ostaje nedijagnosticirano. No kod osoba s narušenim imunitetom zbog bolesti i kod starijih ljudi može se razviti sepsa, upala pluća i upala moždanih ovojnica i mozga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:13