NOĆNA AKCIJA

ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJI JE UKRAO PLOČU Uzeo je ljestve i montažni ključ, krenuo prema Trgu maršala Tita i rekao: 'Gospa je uz tebe'

Zagrepčanin koji nije mogao čekati da gradske vlasti uklone ploču koja je podijelila Metropolu
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Neven Brajković uputio se prema spremištu. Nije te noći spavao, nije mogao zbog nervoze. Uzeo je ljestve i montažni ključ za automobilske gume te u 16 sati na blagdan Velike Gospe krenuo prema Trgu maršala Tita.

“Gospa je uz tebe”, rekao je sam sebi i došao pred ploču koju godinama gleda s prijezirom. Popeo se na ljestve, ne mareći za fotoaparate južnokorejskih turista ili trube podrške prolazećih automobila. Trebalo mu je nekoliko minuta da razmontira ploču, nije očekivao da će biti toliko teška. Ipak, na kraju je skinuo maršala, stavio ga u vreću drogerijskog lanca i ponosno odnio u svoj lokal Zašto ne u Frankopanskoj ulici.

Bez odgode

- Već godinama želim skinuti tu ploču, ali me svaki put nešto spriječilo. Noć prije sam se pomolio Gospi i znao sam da više nema odgađanja. Htio sam skinuti i ostale ploče na trgu, ali nije bilo vremena - kaže Brajković, inače vlasnik kafića koji se u javnosti spominjao kao neformalni izborni stožer kandidacijske liste Brune Esih na posljednjim lokalnim izborima, na kojoj je on bio na 47. mjestu.

Svoj pothvat ovjekovječio je fotografijom sebe i ploče koju je potom objavio na društvenim mrežama. Taj je potez ponukao policiju da mu pokuca na vrata kafića, ali kada su došli, ploče više nije bilo.

Istraga

- To je akcija koja se planirala mjesec dana. Znao sam da će mi htjeti uzeti ploču, zato sam je poslao u Sloveniju na skriveno mjesto - kaže Brajković. Ploču je “prokrijumčario” kroz mali prozor svog kafića, gdje ju je u susjednom dvorištu preuzeo tajanstveni muškarac koji je prije rekao šifru: “Tovar Tito za Sloveniju!”

Brajković priznaje da se ne boji policije, jer mu zatvor nije stran pojam. U bivšoj je državi zbog “neprijateljske propagande” proveo godinu dana po hrvatskim zatvorima. Ipak, iz policije još ne otkrivaju kaznu, jer je samo postupanje još u tijeku.

- Utvrđuju se okolnosti događaja. Obavijestili smo nadležne gradske institucije zbog mogućih sankcija, a sam slučaj bit će prijavljen nadležnom Državnom odvjetništvu - poručili su iz Policijske uprave zagrebačke. Zagrebački slučaj podsjeća na epizode prije nekoliko godina kada su u Vukovaru pojedinci razbijali dvojezične ploče. Junaci tih priča bili su uvjetno osuđeni na nekoliko mjeseci zatvora u slučaju ponavljanja kaznenog djela. Što se tiče zagrebačkog skidanja ploče, situacija još nije kristalno jasna.

Propisana kazna

- Izvjesno je da bi se u konkretnom slučaju moglo govoriti o prekršajnom djelu, a moglo bi se razmotriti i je li eventualno riječ o nekom kaznenom djelu, primjerice oštećenja tuđe stvari, a pod nekim okolnostima moguće i krađi. No, o tome radi li se u konkretnom slučaju o kakvom kažnjivom djelu, kao i o samoj kvalifikaciji djela preciznije će se moći govoriti kada se prikupe svi potrebni podaci i izvide sve okolnosti predmetnog slučaja - rekao je odvjetnik Krunoslav Kunštić.

Brajković je u svojim kalkulacijama uzeo u obzir i najgori scenarij. Svjestan je da novčana kazna za njegov čin iznosi 2500 kuna, ali on nema namjeru platiti taj iznos.

- Odslužit ću kaznu - ponosno ističe. Što se tiče drugih ploča, kaže kako mu se još ne spava te da je pred njim duga noć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:46