DRUGA STRANA MEDALJE

ISPOVIJEST LIJEČNIKA 'Imam plaću 17.000 kn, tek 38. najvišu u bolnici. Nije to loše, živim bolje nego Nijemci'

 Dragan Matić/Cropix

Liječnici u Hrvatskoj nemaju baš loše plaće. Moja iznosi oko 17 tisuća kuna i tek je 38. po visini u Općoj bolnici Dubrovnik. Ne kažem da liječnici ne zarade svoja primanja, ali ne možemo govoriti o lošim primanjima. Naravno, oni koji dežuraju imaju i više od onih koji rade na poliklinikama ili ambulantama i koji ne dežuraju. Evo, nedavno smo imali sastanak s jednim kardiologom iz Njemačke, čiji kolega živi i radi u Münchenu i koji ima mjesečna primanja od oko 4000 eura. Taj liječnik ima nezaposlenu suprugu i dvoje djece i živi u stanu blizu bolnice u kojoj radi. Kada plati najamninu, režije, djeci školu, hranu i ostale obveze, ne ostane mu ništa za uštedu – kaže za Slobodnu Dalmaciju dr. Jerko Ferri Certić, sanacijski ravnatelj dubrovačke bolnice.

Put na selo

Prema njegovim riječima, liječnik o kojemu govori sada živi u strahu jer će se u njegovu kvartu u Münchenu graditi informatički centar i u susjedstvo će mu doći jako puno informatičara koji imaju velike prihode i zbog kojih će vjerojatno poskupjeti najam stanova. Taj Nijemac strepi da će se morati s obitelji preseliti u lošiji kvart jer neće više moći plaćati stan u kojem sada živi.

– Dakle, hrvatski liječnici koji idu raditi u inozemstvo mogu eventualno zaraditi i uštedjeti ako rade i žive u nekom malom neatraktivnom mjestu ili selu koje ima nekakvu medicinsku ustanovu, budući da su tamo uvjeti života pristupačniji. Neka ne sanjaju da će uštedjeti i osigurati se za cijeli život, recimo, u jednom Münchenu gdje je sve skupo – kazuje dubrovački ravnatelj.

Ako je najveća liječnička plaća u bolnici u Dubrovniku oko 26 tisuća kuna, što je oko 3400 eura, postavlja se pitanje zašto su liječnici uopće štrajkali i stalno govorili da imaju loša primanja.

Platite prekovremene

– Dubrovački liječnik koji ima toliku plaću sigurno ju je i zaradio velikim brojem dežurstava i drugim dodacima na plaću. No, morate znati da u Hrvatskoj ima mnogo liječnika koji ne dežuraju, nego imaju jedino osnovnu plaću koja je između 8,5 i devet tisuća kuna. Stoga smo mi iz Sindikata tražili da nam se po slovu Zakona isplate svi prekovremeni sati koje su liječnici radili i da ne budu po tom pitanju zakinuti. Netko mora obaviti posao, a budući da u Hrvatskoj nema dovoljno liječnika, tada ovi zaposleni liječnici moraju raditi prekovremeno.

U Hrvatskoj se želi malim brojem liječnika imati visoke medicinske standarde, a to je teško ostvarivo, odnosno ostvarivo je, ali ljudi onda moraju raditi prekovremeno, pa za to moraju biti i plaćeni. Još uvijek nitko u Hrvatskoj sa sigurnošću ne zna koliko je liječnika iz zemlje otišlo u inozemstvo i koliko nam liječnika nedostaje, otkad smo prije dvije godine ušli u Europsku uniju. Taj broj HZZO i Ministarstvo zdravlja guraju pod tapet, odnosno skrivaju – kazuje dr. Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Otišlo 200, došlo 135

U javnosti se baratalo brojem od 1000 liječnika koji su otišli “trbuhom za kruhom” preko granice.

– Mi u Hrvatskoj liječničkoj komori mislimo da je u ove dvije godine, otkad smo ušli u EU, iz Hrvatske na rad u inozemstvo otišlo oko 200 liječnika. Taj broj povećavaju liječnici iz Istre koji vikendom odlaze raditi u susjednu Italiju, gdje mogu raditi s hrvatskom licencijom. Istini za volju, mi smo u Hrvatskoj liječničkoj komori prošlog tjedna 928. put izdali potrebne dokumente kojima hrvatski liječnici mogu aplicirati za rad u inozemstvu. No, to ne znači da je njih 928 otišlo iz zemlje, nego samo da su zatražli dokumente potrebne za odlazak. Znači, u 20 mjeseci je 928 naših liječnika razmišljalo o odlasku ili su neki i otišli. U istom razdoblju 135 liječnika iz inozemstva je zatražilo rad u Hrvatskoj i u 60 posto slučajeva se radi o Hrvatima koji žive u okolnim zemljama, ponajprije BiH, Crnoj Gori i Srbiji – kazao je dr. Hrvoje Minigo, predsjednik Liječničke komore.

Teži radni uvjeti

I dr. Miniga smo upitali za mišljenje o plaćama liječnika u Hrvatskoj. Jesu li niske ili visoke?

– Mislim da u Hrvatskoj ima puno više onih liječnika koji imaju mjesečna primanja do 10 tisuća kuna negoli onih s velikim primanjima. Prema mojemu mišljenju, ne odlaze liječnici iz Hrvatske samo zbog plaća, one i nisu toliko loše, nego odlaze ponajprije zbog uvjeta rada, sigurnosti i odnosa prema liječnicima – zaključio je dr. Minigo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:23