OBITELJSKA KALVARIJA

ISPOVIJEST MAJKE ČIJI JE SLUČAJ DIGNUO NA NOGE CIJELU HRVATSKU 'Sutkinja je pitala doktora treba li djetetu dati tablete za smirenje...'

 NOVA TV

Emisija 'Provjereno' na Novoj TV donosi ispovijest majke čiji je slučaj na noge dignuo cijelu Hrvatsku, te reakciju talijanskog parlamentarca koji je Nini odlučio pomoći, ali i komentar hrvatske konzulice u Italiji.

Sljedeći utorak za Ninu Kuluz bi mogao biti dan koji će njoj, ali i njezinom 7-godišnjem sinu zauvijek promijeniti život. Centar za socijalnu skrb trebao bi 27. lipnja provesti odluku suda i malenog Cesarea odvesti njegovom ocu, poduzetniku Alessandru Avenatiju, od kojega je majka prije pet godina pobjegla iz Torina zbog, kako kaže, maltretiranja i prijetnji.

- Članak 13 Haške konvencije kaže da postupak vraćanja djeteta treba zaustaviti ako za dijete to predstavlja traumu i može ostaviti posljedice na rast i razvoj. Sutkinja je rekla da odluku neće mijenjati, a u jednom je trenutku pitala doktora treba li dati djetetu tablete za smirenje dva dana prije ovrhe kako bi ovrha mogla biti izvršena u miru, ispričala je za 'Provjereno' Nina Kuluz.

Ovrha malenog Cesara odgođena je u rujnu prošle godine jer je, tvrdi Nina, zaključeno da otac nije ostvario nikakav topli odnos s djetetom i da ga ne poznaje, kao i da nije savladao osnove hrvatskog jezika. Do danas se, kaže, ništa nije promijenilo, a unatoč preporuci da otac s djetetom provodi najmanje 8 dana mjesečno, to se ne događa.

- Otac je od rujna došao vidjeti dijete pet puta od čega je dva puta bilo zakazano ročište pa je razlog bio taj. Nikad, tijekom svog tog vremena, nije kontaktirao dijete telefonski ili Skypeom iako za to ima mogućnosti, tvrdi Nina i dodaje kako je krajem svibnja njezin bivši partner u Splitu proveo nekoliko dana zbog još jedne u nizu konzultacija oko predaje djeteta.

- Nije pitao da vidi dijete, nije to tražio i nitko na sastanku nije pitao oca zašto ne viđa dijete, zašto ga sve ove mjesece nije viđao i zašto ga nije ga uopće kontaktirao. To nikome ne stvara problem - kaže.

I dok se u Hrvatskoj osjeća prepuštenom samoj sebi, pomoć joj je ponudio talijanski parlamentarac Aldo Di Biagio s kojim je ekipa 'Provjerenog' stupila u kontakt. On je zatražio osnivanje zajedničkog tijela koje bi trebalo raditi na postepenom provođenju odluke o ovrsi i naišao na podršku brojnih zastupnika. Smatra kako je u cijelom slučaju možda presudilo to što se Nina nije pojavljivala na ročištima za dodjelu skrbništva.

- Moje mišljenje je da je suđenje u Italiji bilo uvjetovano činjenicom izostanka majke. O suđenju u Hrvatskoj ne mogu izraziti završni zaključak, ali mi se ova situacija čini kao bježanje od odgovornosti... Sigurno je išlo u prilog ocu djeteta, ali je u konačnici rezultiralo zanemarivanjem potreba djeteta i njegovog očekivanog šoka. Na određeni način je to i politički problem prema kojemu bi se trebalo postupati puno ozbiljnije.

Zasigurno, otac bi trebao imati mogućnost vidjeti sina, ali otrgnuti dijete od vlastite majke i korijena, kao i života na koji je naučen, velika je pogreška koja može ostaviti značajne posljedice na djete

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:26