MARATONSKI PROCES

ISPOVIJEST NAŠEG UGLEDNOG GINEKOLOGA KOJI VEĆ 16 GODINA PROLAZI KROZ PRAVOSUDNU AGONIJU 'Dali su mi izvanredni otkaz, tvrdili da sam lažni doktor...'

 
 CROPIX

Trebalo je punih 16 godina da Županijski sud u Osijeku riješi radni spor između dr. Zlatka Hrgovića i KBC-a Osijek te osječkog Sveučilišta, odnosno da utvrdi da je izvanredni otkaz ugovora o radu koji mu je uručen u listopadu daleke 2001. ipak bio nezakonit i nedopušten!

No to još nije kraj ovog maratonskog procesa jer, kaže dr. Hrgović, kreće s tužbom sudu u Strasbourgu i Ustavnom sudu jer, prema najnovijoj presudi, ne priznaje mu se naknada plaće za sve godine od otkaza ugovora o radu, a mora platiti i svoje sudske troškove.

Srećom, egzistencija dr. Hrgovića nije ovisila o toj presudi jer se uvidjevši da će put do pravde trajati dugo vratio odakle je došao, u - Njemačku. Odradio je ostatak radnog vijeka kao gastarbajter i otprije dvije godine postao umirovljenik.

“Lažni liječnik”

- Vjerojatno se sve to na hrvatskim sudovima odugovlačilo do mojeg umirovljenja kako me ne bi morali vratiti na posao - kaže dr. Hrgović.

Dodaje kako u Njemačkoj takav radni spor ne može trajati dulje od tri mjeseca. No odlučan je da istjera pravdu na hrvatskim, ali i međunarodnim sudovima do kraja.

Ova najnovija presuda u njegovu korist očito je rezultat “pritiska” odluke Ustavnog suda iz prošle godine po kojoj su sudovi naštetili Hrgoviću.

Konačno je presuđeno u njegovu korist, što znači da izvanredni otkaz u bolnici i na Medicinskom fakultetu ipak nije imao veze s njegovom “nekompetencijom, lažnim diplomama i pokušajem oduzimanja licence za rad”, što je sve bilo u igri ne bi li ga se “otjeralo odakle je došao”, nego više s nekim interesnim i političkim skupinama.

Sve je počelo davne 1999. godine kad je ginekolog dr. Zlatko Hrgović odlučio zamijeniti njemačku ordinaciju mjestom šefa ginekologije u KBC-u Osijek i izvanrednog profesora na Medicinskom fakultetu.

No jedva je sastavio dvije godine u Hrvatskoj jer su protiv njega krenule razne priče, sve do pokušaja da mu se oduzme licenca za rad je “lažni liječnik” premda ima diplomu zagrebačkog Medicinskog fakulteta iz 1974. godine.

- Pokušao sam njemački način rada prenijeti u KBC Osijek, ali to je naišlo na velike prepreke. Namjeravao sam zaustaviti korupciju i razne spletke kojima sam svjedočio, a onda je na mene krenuo progom. Sve je išlo toliko daleko da se upleo i tadašnji ministar zdravstva Andro Vlahušić koji je tvrdio da uopće nisam liječnik i da mi je u Njemačkoj oduzeta dozvola za rad. Zdravstvena inspekcija zabranila mi je obavljanje djelatnosti. Pisalo se tada i Nijemcima, a sve kako bi me se diskreditiralo. Samo nekoliko mjeseci kasnije kad se vidjelo da to nema veze s pameću Vlahušić je reterirao i rekao da je došlo do greške u prijepisu mojih dokumenta, ali cijela je haranga već otišla predaleko. Upravni je sud u međuvremenu poništio rješenje o zabrani rada, no ostali sudovi dugo su to ignorirali kod donošenja svojih odluka iako im je bila obveza da je uzmu u obzir kod odluke o pravovaljanosti otkaza ugovora o radu - objašnjava dr. Hrgović.

Putovanje na sud

Kaže kako nije odustao niti će odustati dok pravda ne bude zadovoljena.

- Pedeset puta sam zbog ovog spora dolazio u Hrvatsku na sud i nije mi žao jer očito se računalo i na to da će mi dojaditi i da ću konačno sam odustati od ovog procesa. Sad sam, pak, dodatno potaknut da pravda konačno pobijedi premda, dakako, u Osijeku neću nikad raditi iako mi je to bila velika želja - zaključuje dr. Hrgović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:41