DEMANTI

Ispravak informacija objavljenih na portalu Jutarnji.hr 20. travnja

Ispravak: Davide Ravera, zastupan po odvjetniku Mladenu Prki

Ispravak informacija objavljenih na portalu www.jutarnji.hr dana 20.travnja 2016. godine pod naslovom 'REKONSTRUKCIJA NAJVEĆE MREŽE PERAČA NOVCA Sad kosi travu u Njemačkoj, a u Hrvatskoj je ostavio fiktivnu tvrtku sa 57 milijuna kuna poreznog duga!':

"Poštovani,

U cijelosti se ograđujem od navoda objavljenih u novinskom članku "Rekonstrukcija najveće mreže perača novca" i osjećam se duuboko povrijeđenim navodima kojim me se dovodi u vezu s trgovcima drogom i peračima novca.

Odgovorno tvrdim da sam osobno, kao i moje trgovačko društvo, u potpunosti poslovao sukladno svim pozitivnim propisima i zakonima Republike Hrvatske. Stoga s indignacijom odbacujem sve navode predmetnog članka kojim se trgovačko društvo 5R d.o.o. i ja osobno dovodim u vezu s aktivnostima kojima je cilj pranje novca i nejasne financijske transakcije.

Nikada nismo imali nikakve veze s "organizacijom" s kojom se u predmetnom članku dovodimo u vezu te nikada nismo bili dijelom bilo kakve organizirane skupine. Naš posao u Republici Hrvatskoj se svodio na kupoprodaju plemenitih metala (zlato, srebro, platina i paladijum). Svoju poslovnu aktivnost obavili smo maksimalno odgovorno i transparentno uz dokumentirano praćenje svake pojedinačne transakcije i cjelokupnog poslovanja, pri čemu nije nevažno istaknuti da je ista dokumentacija kontrolirana i od strane poreznih institucija u Republici Hrvatskoj, kojima smo svakodnevno bili na raspolaganju.

U pogledu navoda o poreznom dugu za koji se u predmetnom članku senzacionalistički ističe da potječe iz nezakonito obračunatog poreza na promet investicijskim zlatom, naglašavam da je Direktivom Vijeća 2006/112/EZ od 28. studenoga 2006. godine o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost, a koja Direktiva je postala obvezujuća za Republiku Hrvatsku njenim pristupom u Europsku uniju u srpnju 2013. godine, propisan poseban i značajno liberalniji sustav oporezivanja trgovine investicijskim zlatom, što nam daje za pravo ustvrditi da navedeni porezni "dug" nije utemeljen na zakonu, a što su nam potvrdili i porezni savjetnici koji su pratili naše poslovanje u Republici Hrvatskoj.

Jednako tako, dužan sam Vam skrenuti pozornost na činjenicu da trgovačko društvo 5R d.o.o. nije nikada tražilo povrat PDV-a na kupljenu robu niti na promet zlatom. Povrat PDV-a tražen je iznimno i to u slučajevima kada se to odnosilo na kupovinu opreme za poslovanje trgovačkog društva i pružanje usluga u trgovinama, a što je sve suprotno navodima iz predmetnog članka u kojem se govori o uvriježenom načinu funkcioniranja svih trgovačkhn društava koja se bave s djelatnosti otkupa zlata za koja navodite da su upletena u počinjenje kaznenih djela pranja novca.

Na kraju želim konstatirati da se osjećam duboko pogođenim zbog implikacija sadržanih u članku objavljenom u Vašim novinama i to prvenstveno iz razloga što sam se kao poduzetnik uvijek, pa i u Republici Hrvatskoj, pridržavao najviših profesionalnih standarda u pogledu poslovanja uz dosljedno pridržavanje zakona svih zemalja u kojima sam poslovao. S istim profesionalnim nivoom i maksimalnim poštovanjem nastupao sam prema klijentima, suradnicima i radnicima trgovačkog društva 5R d.o.o. kojima sam zahvalan na njihovom profesionalizmu te sjajnom odnosu prema poslu i radnim zadacima.

Stoga, i ne samo radi ispravka objavljene informacije, smatram da je moja obaveza ustati u zaštitu digniteta svih onih koji su radili u trgovačkom društvu 5R d.o.o. ili su s njim bili u poslovnom odnosu, uz pridržaj prava da svim pravnim sredstvima kja mi stoje na raspolaganju sebe i svoje trgovačko društvo zaštitim od svake daljnje medijske difamacije."

S poštovanjem,

Davide Ravera

po punomoćeniku:

ODVJETNIK

MLADEN PRKA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:33