NESLOGA

ISTAKNUTI HDZ-ovac UVJEREN 'Kolindina izjava o vojsci pokušava se iskoristiti kako bi se ublažio ili prikrio golemi Plenkovićev gaf!'

 
 Bruno Konjević / CROPIX

- Damir Krstičević izveo je pravu predstavu s davanjem i povlačenjem svoje ostavke. Ako je on reagirao emotivno, vjerojatno je tako reagirala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kad je čula prve informacije iz Splita i kad je izjavila da je ranije trebalo nešto učiniti.

No, problem je u tome što se sada glavno težište pokušava prebaciti upravo na tu njenu izjavu - da je vojsku ranije trebalo poslati u Split. Znam da joj neki moji stranačke kolege zamjeraju da je istrčala s tom izjavom, ali ja mislim da se to sada pokušava iskoristiti kako bi se prikrio ili ublažio gaf premijera Andreja Plenkovića i ono što je izgovorio kad je napokon u utorak ujutro došao u Split. Neshvatljivo mi je da netko, a posebno premijer može tako reagirati - rekao nam je jučer jedan istaknuti član HDZ-a dobro upućen u odnose u vrhu vlasti. Podsjetimo, Plenković je, među ostalim, kazao kako sistem jako dobro funkcionira, te da je “požar interesantan iz razloga što je praktički došao do kuća”.

Naš sugovornik kaže kako je uvjeren da reakcija predsjednice Grabar-Kitarović nije bila uperena protiv ministra Krstičevića.

- Njih dvoje jako dobro surađuju. I jučer su bili na ručku u Ministarstvu obrane. No, ne radi se o nekom posebno dogovorenom susretu nakon ovih događanja, nego je riječ o njihovim redovitim ručkovima jer se susreću svakog mjeseca - jednom na Pantovčaku, drugi put u Ministarstvu obrane - rekao je naš sugovornik. Neki u HDZ-u govore da je iz konteksta izvučena i izjava splitskoga gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

- Točno je ono što je rekao splitski gradonačelnik, da Split nije spremno dočekao ovu kataklizmu, ali on je time mislio na segment koji se odnosi na funkcioniranje grada, a ne na bilo kakav problem s vojskom ili na ministra obrane Damira Krstičevića. Nepošteno je što sada neki tu Oparinu izjavu pokušavaju zloupotrijebiti i iskoristiti oko nekakvog obračuna između predsjednice i premijera - komentiralo nam je jučer nekoliko splitskih HDZ-ovaca. Kažu kako je gradonačelnik protekla tri dana imao važnija posla.

Niz problema

- Stalno je bio na terenu. Pokušavali smo riješiti problem s hidrantima jer su neki bili zaključani, trebalo je organizirati smještaj za ljude i vatrogasce koji su došli iz unutrašnjosti. Bio je niz problema, ali smo ih rješavali. Ne kažem da nije moglo bolje, ali u toj situaciji napravili smo sve što smo mogli. Svi pričamo o Torcidi, koja je doista napravila sjajan posao, ali malo tko spominje invalide iz 4. gardijske brigade koji su također sudjelovali u gašenju požara. Ne spominju se ni djelatnici Čistoće koji su praktički istog dana očistili stadion nakon Ultre i spasili Karepovac, a niti Studentski dom koji je ljudima otvorio svoja vrata - ispričali su nam Splićani.

Kažu da se i jučer tijekom cijelog dana u Splitu rješavao niz problema - pregledavali su se hidranti, čistile ceste, na terenu su bile i ekipe za mjerenje kvalitete zraka. Gradonačelnik Krstulović Opara i župan Blaženko Boban jučer su bili i u Zagrebu, na sastanku kod ministra zašite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. Navodno je riječ o ranije dogovorenom sastanku, no jasno je da je tema razgovora bilo stanje u Splitu.

Napuhana priča

Iako je premijer Andrej Plenković u utorak u Splitu izjavio da je sustav jako dobro funkcionirao, mnogi u HDZ-u ne dijele to mišljenje. Kažu kako je bilo evidentno da je bilo propusta te da se ranije trebalo reagirati.

- U tom smislu ne vidim problem u vezi s izjavom predsjednice, jer to mnogi od nas misle, ili onim što joj je rekao splitski gradonačelnik jer je bilo jasno da stvari ne funkcioniraju - kaže jedan HDZ-ov član. I on smatra da to nije imalo veze s ministrom Krstičevićem.

- To s ostavkom ministra obrane je malo napuhana priča. Svi smo znali da od te ostavke neće biti ništa. Ministar Krstičević je takav, voli malo dramiti - komentirao je naš sugovornik, koji smatra da je puno bolje mogao reagirati i šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader. On se, navodno, u ponedjeljak, kasno pojavio u Splitu jer je taj dan bio zauzet obavezama u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:24