ZATRAŽIO INSPEKCIJSKI NADZOR

ISTEKAO ULTIMATUM GRADONAČELNIKA DUBROVNIKA Franković prijavio DORH-u i inspekciji Lukšićevu tvrtku: 'Ne plaćaju naknadu za žičaru'

Mato Franković
 Nikša Duper / CROPIX

Gradonačelnik Mato Franković u četvrtak je od Ministarstva financija zatražio inspekcijski nadzor nad poslovanjem društva Excelsa nekretnine d.d. u području djelatnosti prijevoza žičarom.

Zahtjev za nadzor

Franković se obratio i Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku obavijestivši ih da Excelsa nekretnine, društvo iz grupacije Lukšić, obavlja gospodarsku djelatnost korištenjem dobra za koju je potrebna koncesija bez sklopljenog Ugovora o koncesiji i bez plaćanja koncesijske naknade Gradu Dubrovniku.

“Ovakvim postupanjem Excelsa, osim što nezakonito pribavlja imovinsku korist, stvara štetu proračunu Grada Dubrovnika”, napisao je Državnom odvjetništvu.

Pismeni zahtjev za inspekcijski nadzor te obavijest DORH-u upućeni su nakon isteka Frankovićeva ultimatuma Excelsi za potpis koncesijskog ugovora te zato što ni nakon niza opetovanih traženja druga strana Gradu nije dostavila potpisane ugovore.

- Društvo ne plaća koncesijsku naknadu niti ispunjava obveze sukladno pozitivnim propisima RH i odlukama Gradskog vijeća - kažu iz gradske uprave, odakle je još 3. listopada službeno zatraženo od Excelse da u roku od tri dana od dana zaprimanja dopisa dostavi Gradu tri potpisana i solemnizirana primjerka Ugovora o koncesiji. Rok je istekao 12. listopada, pa je Grad ispunio najavu da će obavijestiti sva nadležna tijela i institucije o kršenju odredbi Zakona o koncesijama.

Iz Excelsa nekretnina i od direktora Ante Ruskovića zasad nema novih očitovanja.

- Treba uzeti u obzir da se primjenjuje Zakon o koncesijama te Zakon o žičarama za prijevoz osoba. Upravo je Zakon o žičarama za prijevoz osoba u svojim izmjenama iz 2014., kada je ovlast na davanje koncesije za žičare s Vlade prebacio na lokalnu samoupravu, imao za cilj da se u odnosu na postojeće žičare između davatelja koncesije i koncesionara postigne dogovor o koncesijskim uvjetima - odgovorili su već na pritiske iz gradske uprave iz Excelsa nekretnina.

Negativan odgovor

Najavili su između redaka da neće potpisati Ugovor o koncesiji na temelju ultimativnog pisma gradonačelnika:

- Nitko, pa ni investitori ne vole ultimatume pa se u pravilu događa da se na njih odgovori negativno. Ultimatumi ne omogućuju zdrave i produktivne dugoročne odnose.

Podsjetimo, u dosadašnjim pregovorima Excelsa je pristala na duljinu koncesije od 30 godina i u tom slučaju koncesijsku naknadu od 10% prihoda žičare, a naknadu od 15% prihoda ocijenili su kao “nešto što nijedan savjestan investitor ne bi prihvatio”, izjavio je Rusković. Pristala je i na plaćanje 10 mil. kuna za naknade u prethodnom periodu iako to nije predviđeno nijednim propisom. O tome su još u rujnu izvijestili gradonačelnika i izvjesno je da se unatoč pritisku ni sada nisu predomislili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:50