AIRBUS A320

ISTRAGA O INCIDENTU U ZRAKOPLOVU CROATIA AIRLINESA Otkrivamo što se dogodilo u kokpitu i je li pilot doista ostavio učenika da sam upravlja Airbusom

Arhivska fotografija
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Interna kontrola Croatia Airlinesa provodi istragu je li tijekom jednog leta na Airbusu 320 došlo do kršenja procedure prema kojoj tijekom leta u kokpitu aviona uvijek moraju biti dvije osobe.

Prema dostupnim informacijama, Josip Grgec, direktor letačkih operacija u Croatia Airlinesu, tijekom leta napustio je kokpit kako bi otišao u toalet, i u njemu ostavio samo kopilota. Prema sigurnosnim procedurama, u takvim situacijama u kokpit aviona ulazi stjuardesa. No, to se u tom trenutku nije dogodilo i kopilot je kratko vrijeme bio sam u kokpitu. Pritom je napravio i selfie koji je kasnije stavio na svoj Facebook profil.

Nakon što se saznalo za taj događaj, otvorena je istraga, a spomenuti je pilot do završetka istrage suspendiran.

U nekim medijima pojavile su se informacije kako je pilot aviona napustio pilotsku kabinu i avion na upravljanje ostavio pilotu učeniku. Prema tim informacijama, pilot je za to vrijeme čavrljao sa stjuardesama, a nakon što je cijela priča otkrivena, pilot je smijenjen sa svoje dužnosti.

No, naši sugovornici tvrde kako pilot nije smijenjen niti je avionom upravljao učenik, već kopilot koji ima sve dozvole za upravljanje putničkim avionom. Pravilo da u kokpitu putničkog aviona uvijek moraju biti dvije osobe pojedine aviokompanije uvele su nakon nesreće zrakoplova Germanwingsa, kad je kopilot koji je upravljao avionom Airbus A320 odbio ponovno u kabinu pustiti kapetana koji je nakratko izašao van.

Kopilot je potom namjerno srušio avion, a tom je prilikom poginulo 150 ljudi. Croatia Airlines jedna je od kompanija koja je nakon ovog nemilog događaja uvela sigurnosnu mjeru da u kokpitu uvijek moraju biti dvije osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:02