POČELO SAVJETOVANJE

ISTRAMET I CROMETEO ŠOKIRAO NOVI PRIJEDLOG ZAKONA 'DHMZ nas želi uništiti, više nitko osim njih neće smjeti objavljivati prognozu i vijesti o vremenu'

 
Arhivska fotografija grmljavinskog nevremena u Umagu
 Goran Sebelic / CROPIX

Nakon što je Državni hidrometeorološki zavod u javnu raspravu uputio nacrt prijedloga novog Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti, dvije poznate udruge meteoroloških entuzijasta Istramet i Crometeo, koje vode i istoimene popularne web stranice s meteorološkom tematikom, digle su uzbunu i tvrde da se njih i druge slične udruge diljem Hrvatske odredbama novog zakona želi uništiti na način da im se prijeti visokim novčanim kaznama.

Istramet je u petak objavio i podulje priopćenje u kojemu navodi svoje argumente za ovakve tvrdnje.

- Duboko smo razočarani i šokirani prijedlogom zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti čiji je nacrt izradio DHMZ te uputio u sustav e-Savjetovanja. Umjesto suradnje između Udruga i državnih institucija, skandaloznim prijedlogom zakona koji je primjereniji nekoj diktatorskoj državi trećeg svijeta, čini se da DHMZ želi uvesti apsolutni monopol u polje meteoroloških informacija, izuzev podobnih subjekata za koje povjerenstvo odluči da mogu plasirati podatke u javnost, kažu u Istrametu.

- Naši prvi utisci nakon čitanja prijedloga zakona, a prije savjetovanja s pravnim stručnjacima, je taj da DHMZ posebnim zakonom želi kriminalizirati rad Istrameta i ostalih meteoroloških udruga u Hrvatskoj, a to vjerojatno planiraju realizirati drakonskim kaznama koje se penju i do 300.000 kn za Udrugu te do 50.000 kn za odgovornu osobu, tvrde u Istrametu.

- Te svote višestruko premašuju godišnje proračune svih hrvatskih meteoroloških Udruga zajedno, stoga je poprilično jasno koji je njihov krajnji cilj – gašenje Udruga. Opravdano smatramo kako DHMZ zakonom želi uvesti apsolutni monopol na publikaciju meteoroloških podataka, kao i to da putem nadležnog tijela želi u potpunosti kontrolirati subjekte kojima će dati te ovlasti, navode u udruzi.

- Kriminalizira se, primjerice, publikacija meteoroloških podataka s osobnih automatskih stanica, objava meteoroloških vijesti i prognoza, objava bilo kakvih podataka mimo suglasnosti povjerenstva. Dakle, mogli bi se naći u situaciji da doslovno preko noći pisanjem vijesti o vremenu završimo na stupu srama kao najgori prekršitelji zakona države. Treba posebno istaknuti da prijedlog zakona uopće ne prepoznaje trud Udruga – građana te ni ne nudi mogućnost suradnje s njima, već se to pokušava ignorirati, što je sramotno pošto znamo da neke Udruge djeluju više od 10 godina, žale se u Istrametu.

- Naše mišljenje je kako je DHMZ ovim prijedlogom u potpunosti zastranio, umjesto putem napretka i suradnje s civilnim organizacijama kao što je slučaj u razvijenim zemljama zapadnog svijeta, ide se na zabrane koje ne mogu donijeti ništa dobro. Kao da su zaboravili tko s milijardama kuna zapravo financira njihov rad. Kao portal koji je u Istarskoj županiji prema podacima Googlea popularniji od DHMZ-a, nastojat ćemo se boriti protiv ovog zastrašujućeg prijedloga zakona. Naši daljnji koraci u idućim danima i tjednima sastojat će se od udruživanja s ostalim Udrugama te zajedničkoj borbi protiv ovog besmislenog prijedloga, najavili su iz Istrameta.

Kako se čini, najsporniji je članak 24 nacrta prijedloga zakona, u kojem se navodi što se smatra neovlaštenom meteorološkom djelatnošću.

U nastavku prenosimo sadržaj cijelog članka.

Neovlaštenu meteorološku djelatnost čine:

- sve vrste meteorološke ili hidrološke djelatnosti navedene u članku 4. stavku 2. ovog Zakona koje služe za izradu i izdavanje meteoroloških ili hidroloških informacija iz članka 3. za javnost ili u komercijalne svrhe od strane fizičkih ili pravnih osoba koje ne zadovoljavaju uvjete iz članka 6. ovog Zakona,

- objavljivanje svih vrsta meteoroloških ili hidroloških informacija iz članka 3. ovog Zakona u bilo kojoj vrsti javnog medija (radio, televizija, novine, internetske stranice, društvene mreže itd.) kao službenih informacija u svrhu informiranja javnosti ili u komercijalne svrhe, a protivno članku 22. ovog Zakona,

- izrada upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave za javnost protivno članku 17. stavku 1. ovog Zakona.

Po ovom pitanju oglasila se i udruga Crometeo.

- Crometeo je stavio crnu traku preko svog profila u znak protesta protiv skandaloznog prijedloga Zakona o hidrometeorološkoj djelatnosti kojim bi se de facto zabranio rad Crometea i svih sličnih udruga u Hrvatskoj, navode u priopćenju na Facebooku.

- Ne samo da to nećemo dozvoliti, nego ovim putem iskazujemo veliko razočarenje da spomenuti prijedlog zakona jednom riječju nije prepoznao rad udruga poput naše, a s punom odgovornošću tvrdimo da smo nemjerljivo unaprijedili domaću meteorologiju posljednjih 15 godina. U tijeku je zajedničko dogovaranje svih budućih koraka, a naši članovi i simpatizeri bit će o svemu narednih dana izviješteni, objavili su na svojoj Facebook stranici.

Prijedlog zakona možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:47