8. IZBORNA JEDINICA

ISTRAŽIVANJE U ISTRI I PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI Evo koje bi stranke ušle u Sabor

Za birače u 8. jedinici najbolji predsjednik Vlade bio bi Milanović kojemu su dali 40,4% glasova, za njim slijedi Plenković sa 16%, pa Bandić sa 6,1 i Petrov sa 4,9%
 HANZA MEDIA

Narodna koalicija koju predvodi SDP ima uvjerljivo vodstvo u izbornom okrugu koji obuhvaća Istarsku i Primorsko-goransku županiju, potvrdilo je predizborno istraživanje koje je za Jutarnji list i RTL provela agencija Promocija plus.

Za listu Narodne koalicije glasalo bi 35,4 posto birača, a iza nje su gotovo izjednačene koalicija IDS-PGS-RI sa 16,8 i HDZ sa 16,4 posto glasova. Izborni prag prelazi još Most sa 5,4 posto, a vrlo blizu je Živi zid koji podržava 4,8 posto birača. Svi ostali su daleko iza, s time da najbolje stoji Pametno sa 1,4-postotnom podrškom.

Kad bi se ovi rezultati ponovili na parlamentarnim izborima 11. rujna, Narodna koalicija bi osvojila sedam zastupničkih mandata, po tri bi pripala savezu IDS-PGS-RI i HDZ-u, a posljednji Mostu. No, zbog male razlike, ako Živi zid preskoči petpostotni prag i izbori zastupnika, Narodnoj koaliciji prijeti gubitak jednog mandata. Zasad je, ipak, realna raspodjela po sistemu 7:3:3:1, kojoj u prilog idu rezultati prošlogodišnjih izbora te anketa provedena prije tri mjeseca.

U prošlom istraživanju, koje je Promocija plus napravila (ali isključivo sa strankama bez koalicija) potkraj svibnja, SDP je pobijedio sa 33,6 posto glasova, drugo mjesto osvojio je IDS sa 16,3, a treće HDZ sa 12,9-postotnom podrškom. Izborni prag prelazili su još Živi zid, za koji je glasalo 7,7 posto birača, a s okruglih 5 posto provukao se i Most.

Ovi rezultati prilično su slični onima s posljednjih izbora koji su održani u studenome 2015., na kojima je pobijedila koalicija Hrvatska raste sa 37,7 posto (što je osiguralo sedam mjesta u Saboru), IDS-PGS-RI osvojila je 19,7 posto glasova (tri mandata), Domoljubna koalicija 17,5 (tri mandata), a Most 10,5 posto i mandat za Ines Strenja Linić. Dakle, u mandat kao u istraživanju koje upravo prezentiramo.

U recentnom istraživanju Narodna koalicija najbolje je prošla u Rijeci, gdje je osvojila 47 posto glasova, u Primorsko-goranskoj županiji 39,3 posto, a u Istarskoj županiji 30 posto. IDS-PGS-RI pobjeđuju u Istri (36,4%), no slabi su u Primorju i Gorskom kotaru (samo 2,7 posto), gdje za HDZ glasa solidnih 20,3 birača, za razliku od Istre (11,1%). Most u Primorsko-goranskoj županiji dobiva 7,7 posto, a u Istarskoj 2,3 posto.

Vidljiva je snažna identifikacija birača s tri najjače liste - čak 79,7 posto birača IDS-PGS-RI i 2015. glasalo je za tu listu, kao što je 79,3 posto onih koji su za HDZ ranije podržalo Domoljubnu koaliciju, dok je 72,3 posto birača Narodne koalicije prošle godine glasalo za Hrvatska raste koju je, također, predvodio Zoran Milanović.

Zbog toga ne iznenađuje da su rezultati vrlo slični onima iz prethodne ankete, kao i s prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Najbolji premijerski kandidat - za birače u Osmoj izbornoj jedinici - jest Milanović sa 40,4 posto glasova, ispred Andreja Plenkovića (16,0), Milana Bandića (6,1) i Bože Petrova sa 4,9 posto podrške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:29