SVAĐA

'Ivan Sinčić iskoristio je državnog odvjetnika za svoj obračun s HDZ-om'

 Goran Mehkek / Hanza Media

“Jedini koji opstruira rad Odbora za ravnopravnost spolova je sam predsjednik Ivan Vilibor Sinčić! U četvrtak je izmanipulirao dolazak glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana kao ‘pušku’ protiv HDZ-a - iskoristio je Odbor za svoj obračun s HDZ-om.

Znao je da neće biti kvoruma na sjednici na kojoj se trebalo raspravljati o Izvješću o radu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, nismo ni znali da će doći Cvitan, a Sinčića samo molili da odgodi sjednicu jer smo imali unaprijed dogovorene obveze”, protestirali su jučer članovi Odbora, prozvani da su markiranjem sjednice sudjelovali u slanju poruke Dinku Cvitanu kako ga ne smatraju podobnim za glavnog državnog odvjetnika.

Spomenuta sjednica nije održana jer na sjednicu nije došao nitko od vladajuće većine; ni HDZ-ovi, ni Mostovi članovi, ni SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, ni HNS-ova Marija Puh.

Problem je to što Sinčić patronizira Odbor i instrumentalizira ga za svoju političku borbu protiv HDZ-a, tvrde ogorčeno neki članovi Odbora. Zamjeraju mu što na dnevni red Odbora za ravnopravnost nameće teme s kojima se Odbor uopće ne bi trebao baviti. U fokusu Odbora, naglašavaju, treba prije svega biti bavljenje temama o rodnim pravima, borbi protiv diskriminacije, podupiranju ženskih udruga, a ne DORH-om, Imunološkim ili HRT-om, što im je Sinčić također najavio kao sljedeće točke dnevnog reda.

Smatrajući da su zbog Sinčićeve manipulacije nepravedno prozvani u novinama, a “potaknuta neprofesionalnim i neprimjerenim ponašanjem predsjednika Odbora za ravnopravnost”, potpredsjednica Odbora Irena Petrijevčanin Vuksanović poslala je pismo molbe predsjedniku Sabora Boži Petrovu. U njemu apelira na to da se što prije razmotri uvođenje etičkog kodeksa za saborske zastupnike. A u njemu bi se, napominje, trebale predvidjeti i situacije kada zastupnici javno objavljuju neistine i narušavaju ugled svojih kolega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:18