PROŠAO NA IZBORIMA

Ivić Pašalić novi predsjednik udruženja drvne industrije

 Damjan Tadić/CROPIX / CROPIX

Ivić Pašalić, vlasnik tvrtke "Mundus Virdis" novi je predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK u slijedećem četverogodišnjem mandatu. Tako je u srijedu na izbornoj sjednici odlučilo 227 registriranih delegata koji su Pašaliću dali 145 glasova, dok su njegovom protukandidatu Zdravku Jelčiću, predsjedniku Uprave požeškog "Splin Valisa" i predsjedniku u prošla dva mandata, dali 81 glas, uz jedan nevažeći listić.

Izbor za inače volontersku funkciju koji je ove godine izazvao veliko zanimanje nezadovoljnih predstavnika drvno-prerađivačke industrije (na prošlim izborima ih je bilo 60) održan je u ozračju velikih mjera zaštitarske V Grupe koja je kontrolirala ulazak delegata na glasovanje, te prebrojavanje glasova.

Nakon odustajanja Nikoline Babić, direktorice čakovečke tvrtke Pana, svoje kandidature predstavila su preostala dvojica kandidata. Nakon što je u uvodu odbacio bilo kakve političke igre oko izbora Ivić Pašalić je predstavio svoj program u kojem će se zalagati za zabranu prodaju trupaca i prodaje na panju, izradu registra pilana, uvođenje kvota za kogeneracije i podizanje razine finalizacije drvnih proizvoda.

- Svašta sam u životu prošao i mene nije strah govoriti. Prekipjelo nam je i ja to više ne mogu gledati. Danas je pitanje hoćemo li gledati kako jedan po jedan propadamo ili ćemo nešto promijeniti. Želimo biti partneri, a ne sluge, a sirovine ima dosta za sve, ali ne i za špekulante. Ne tražim od vas četverogodišnji mandat, nego jednu godinu, a ako ništa ne napravim, sam ću odstupiti, rekao je Pašalić u svom govoru koji je obilježio i jedan incident. Nakon isteka 15 minutnog termina jedan od delegata glasno je negodovao.

- Ajde dosta više, nalagao si se već 30 godina i još ti nije dosta, čulo se iz prepune dvorane, uz protupovike Pašalićevih simpatizera.

Poslije burnog pljeska za Pašalića svoj program je predstavio Zdravko Jelčić. On je odbacio navode kako se u proteklih osam godina u Udruženju slabo radilo i "išlo po mišljenje i Hrvatske šume".

- Namjera nam je da ugroženim malim pilanarima u ruralnim područjima Like, Gorskog kotara i Slavonije osiguramo dovoljno sirovine za rad. Zalagat ću se za izradu sektorske strategije, inventuru svih ugovora sa "Hrvatskim šumama", bolju suradnju s HBOR-om radi jačanja konkurentnosti, povećanje etata..., rekao je, među ostalim, Jelčić.

Uz obilje sličnih programskih točaka obojica kandidata istaknula su i brendiranje slavonskog hrasta. Iako su rezultati najavljeni za rane poslijepodnevne sate, prebrojavanje glasova se odužilo, pa je rezultate izbora za predsjednika i ostala radna tijela dočekalo tek dvadesetak najupornijih glasača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:01