VATRENA STIHIJA

IZ NP KRKA OBJASNILI KAKO SU UHVATILI PIROMANE NA DJELU 'Djelatnici su reagirali na neobičnu radnju...'

 
 Hanza Media

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz Zemunika su danas pored požarišta na Promini angažirana i na još dva nova požarišta u Zadarskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Na požarištu Pristeg upućen je Canadair CL-415 i Airtractor AT-802, dok dva Airtractora koji su na Promini istovremeno gase požar i na lokaciji Dobropoljci kod Lišana Ostrovičkih. Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca, navodi se.

- Požari su se gasili cijelu noć, posebno u Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, gdje su 50-ak metara od kuća minska područja no sada je stanje na terenu relativno dobro, vjetar je oslabio, ali se u poslijepodnevnim satima očekuje jačanje bure, rekao je u utorak zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadra Željko Šoša, prenosi Slobodna Dalmacija.

Požar na Promini koji utorka ujutro gase dva kanadera, dva air tractora, 250 vatrogasaca i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske obišao je u utorak ministar obrane Damir Krstičević zahvalivši svima koji su sudjelovali u gašenju te poručivši kako je hrvatski vojnik uvijek sa svojim narodom.

- Još jednom ispred cijele Hrvatske, Ministarstva obrane, Glavnog stožera oružanih snaga želim vas pozdraviti i zahvaliti. Vama, kao i svim drugim vojnicima, vatrogascima, policajcima i mještanima koji ovih dana, sinoć i noćas ovo čine. Vidimo da imamo ugrozu. To je požar otvorenog plamena, a meni je drago, da smo uz ogroman angažman države, svih elemenata u državi, skupa u jednom partnerstvu, zajedništvu i sinergiji, kao što je bila u Domovinskom ratu, uspjeli zajedno obraniti i Drniš te dio na benkovačkom području. Hvala dragom Bogu, nitko nije stradao. Za sada nema zapaljenih kuća. Ima uništene imovine, ali nema izgubljenih života i to je najveća vrijednost, poručio je tom prigodom Krstičević.

Hrvatski vojnik je, naglasio je, uvijek sa svojim narodom. "Tu smo uz svoj narod i to je naše obaveza i još jednom, dečki, radite sjajan posao, kao i naši piloti kanadera i air tractra. Danas, zajedno s njima, vi ste heroji u miru koji pomažu svom narodu. Na to moramo biti ponosni, to je naša zadaća i naša obaveza", poručio je Krstičević.

U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i „Lori“ u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

Zračne snage gase novi požar kod Omiša

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, u utorak, 22. kolovoza 2017., upućene su na najnovije požarište Dubci kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a požar gasi helikopter Mi-8 MTV. Na ostalim današnjim požarištima u Pristegu je još uvijek Airtractor koji natapa požarište, dok su na Promini angažirana tri Canadaira CL-415 i dva Airtactora AT-802.

Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i „Lori“ u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 254 požara (87 u Šibensko-kninskoj, 80 Splitsko-dalmatinskoj, 70 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 64 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne.

NP KRKA: Kako smo uhvatili piromane na djelu

U Nacionalnom parku Krka, čiji su djelatnici u ponedjeljak popodne prijavili policiji grupu mladića zbog sumnje da bi mogli imati veze s požarom koji je planuo na području parka kod Burnuma, ističu u utorak kako su postupali u okviru svojih zaduženja.

"Svaki djelatnik u okviru svog posla ima zaduženja, pa su i u ovom slučaju svi djelovali promptno i time spriječili još veću štetu u Nacionalnom parku Krka. Djelatnici su reagirali na neobičnu radnju koja se odvijala u parku te obavijestili čuvare prirode koji su zatim u skladu sa svojim ovlastima izvršili uvidi i obavijestili policiju koja je dalje preuzela slučaj. Također, istovremeno je izviješćeno i nadležno vatrogasno tijelo koje je odmah reagiralo te je požar spriječen gotovo na samom početku, a velika je sreća što je izbio na području koje je pod ispašom gdje je bila samo suha trava i gdje nije bilo srednjeg i većeg raslinja", izjavila je Katia Župan, glasnogovornica Nacionalnog parka Krka.

Zahvalila je vatrogascima i nadležnim službama na izuzetno brzoj reakciji i što dolaze u Nacionalni park Krka i na najmanji znak uzbune.

"Oni su spriječili da šteta bude veća", kazala je Župan od koje doznajemo da je jučerašnjim požarom bio obuhvaćen samo manji dio parka, izvan posjetiteljskih ruta, nedaleko od arheološkog nalazišta Burnum prema dijelu kanjona Krke gdje se nakaze između slapova Brljan i Manojlovac.

Do kasnog popodneva požar je na tom dijelu Nacionalnog parka stavljen pod kontrolu i do 18 sati lokaliziran.

Policija je jučer popodne u policijsku postaju u Knin dovela sedam osoba radi sumnje da imaju veze s izazivanjem požara kod Burnuma, a protiv dvojice maloljetnika jutros su podnijeli kaznene prijave zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Jednoga od njih sumnjiče da je upaljačem upalio suhu travu i tako izazvao požar većih razmjera, a drugoga da je prijatelja poticao na to kazneno djelo.

Ostali mladići pušteni su nakon ispitivanja kućama, a dvojica osumnjičenih policiji nisu otkrili motiv zašto su zapalili vatru.

Policiji ih je prijavio nadzornik Nacionalnog parka Krka kojem je recepcionerka zaposlena u Burnumu javila da je na putu s posla kući kod jednog nadvožnjaka vidjela skupinu momaka na biciklima koji su se ponašali vrlo sumnjivo u trenutku kad je na toj lokaciji izbio požar.

Nadzornik ih je po opisu kolegice identificirao kao mještane sela Radići Donji, koji su mu bili poznati otprije te je sve prijavio policiji koja je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv dvojice od njih podnijela kaznene prijave šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež i o svemu obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:54