KRIZA VLADE

IZA KULISA PLENKOVIĆEVA POLITIČKOG BLITZKRIEGA: IZNENADIO JE I VLASTITU STRANKU Vodeći HDZ-ovci u nevjerici: 'Potpuno sam šokiran!'

Zastupnici i članovi vodstva HDZ-a kažu da nisu unaprijed znali za plan šefa stranke, o kojem je obavijestio Predsjedništvo na hitnoj sjednici u 14 sati
Na fotografiji: Davor Ivo Stier, Andrej Plenković i Milijan Brkić
 Boris Kovačev / CROPIX

- Iznenađen sam odlukom predsjednika Plenkovića, nisam znao za nju, ali je podržavam. Stvari s Mostom nikako ne funkcioniraju. Moralo se nešto učiniti - rekao nam je jedan saborski zastupnik HDZ-a netom nakon što je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade zatražio razrješenje trojice Mostovih ministara - Vlahe Orepića, Ante Šprlje i Slavena Dobrovića. Nije bio jedini iznenađeni HDZ-ovac jučer u Saboru. Svi s kojima smo razgovarali rekli su nam da nisu znali da će premijer povući takav potez.

- Nitko to nije očekivao - naglasio nam je sugovornik iz HDZ-a.

Izvori bliski Plenkoviću jučer su nam rekli kako nakon ovih razrješenja ministara sada postoji nekoliko opcija - novi izbori te preslagivanje i manjinska vlada.

- Plenković samo želi stabilnost. Sve ima svoje granice. Preko nekih se stvari ne može - napominje izvor blizak premijeru Plenkoviću. Dodao je kako se na ovome radilo već neko vrijeme, ali nije želio otkrivati više detalja. Rekao je tek kako nemaju ništa protiv novih izbora te da su za njih spremni ako do toga dođe. No, neki HDZ-ovci i nisu bili zadovoljni ovakvim razvojem situacije, a pogotovo time što nisu znali za premijerove namjere.

HDZ-ovci u nevjerici

- Potpuno sam šokiran. Za razrješenja ministara doznao sam kad i svi ostali. Nisam imao nikakva saznanja da bi moglo doći do ovoga - prokomentirao je jedan saborski zastupnik HDZ-a. Njegov stranački kolega dodao je kako “ne zna što se događa”.

- Ni na jednom stranačkom tijelu do sada nismo razgovarali o tome - otkrio nam je, dodajući kako ga cijela situacija podsjeća na ono što je prije nekih godinu dana radio njihov bivši šef Tomislav Karamarko prije nego što je srušena tadašnja vlada.

- Gotovo je identično, ali s tom razlikom što smo za vrijeme Karamarka znali što planira. Oko toga se sastajalo Predsjedništvo i druga stranačka tijela, analizirali smo situaciju i preslagivanje. Pa sjećate ste da smo sastančili oko toga i u središnjici i u hotelu Panorama. A sada nismo znali ni da se planira ovako nešto - kaže naš sugovornik i ironično dodaje: “To je ta Plenkovićeva vjerodostojnost i stabilnost”. I drugi HDZ-ovci bili su jučer ujutro u nevjerici.

Glavna tema

- Ne znam zašto se ovo radi. I to sve zbog jednog ministra koji je prije tri mjeseca rekao da je s Agrokorom sve u redu - prokomentirao je još jedan istaknuti član HDZ-a.

Nitko od HDZ-ovaca jučer nije imao informacije je li Plenković prije razrješenja ministara s nekim dogovorio rezervnu varijantu i podršku. Naime, jedna od glavnih tema o kojoj se jučer nagađalo u saborskim kuloarima bila je ta ima li Plenković 76 ruku i s kim je eventualno pregovarao.

- Za pregovore s drugima ne znam. Ali, Plenković je “štreber” pa ne vjerujem da bi se upuštao u ovo ako nema neku B opciju - naglasio je jedan od naših sugovornika iz HDZ-a.

Konzultacije tek počinju

Plenković je jučer oko 14 sati sazvao i hitnu sjednicu Predsjedništva stranke.

- Ovo je moja osobna odluka - rekao je, doznajemo, Plenković članovima Predsjedništva koji su jednoglasno prihvatili tu odluku. Posebno je, kažu naši izvori, bio oduševljen njegov zamjenik Milijan Brkić.

- To je državnički potez - navodno je Plenkovićevu odluku komentirao njegov savjetnik Vladimir Šeks, a Davor Stier, kažu, komentirao je da ova situacija nije kao ona prošle godine. I drugi članovi su na sjednici komentirali kako je bilo vrijeme da se tako nešto poduzme jer im Most neprestano stvara probleme te da stvari s njima ne funkcioniraju. Nešto konkretniji na sjednici je navodno bio jedino Zlatko Hasanbegović koji je, kažu naši izvori, rekao da će njegov konačni stav ovisiti o tome tko će činiti novu većinu i pod kojim uvjetima. Hasanbegović je navodno tom prilikom izjavio i kako smatra da novi izbori nisu najgora opcija.

Neki od članova Predsjedništva ispričali su kako Plenković na sjednici nije spominjao s kim planira formirati novu većinu.

- Nije spominjao nikakve dogovore do sada. Tek se sad kreće u konzultacije - kaže izvor iz HDZ-a. I sam Plenković nakon sjednice Predsjedništva naglasio je kako je dobio jedinstvenu podršku članova Predsjedništva stranke i Vlade na odluku na koju je, dodao je, bio primoran pošto je troje kolega odlučilo glasati protiv očitovanja Vlade.

Spremni i za izbore

- Dobio sam i punu potporu da pristupimo formiranju većine koja bi omogućila nastavak rada Vlade i stabilnost hrvatskih institucija. Ako u sljedećim danima ne dođe do formiranja parlamentarne većine, i ja i HDZ spremni smo ići i na nove izbore - odlučan je Plenković. Oko 17 sati jučer je u Saboru održana sjednica Kluba HDZ-a. Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić jučer nam je kratko u Saboru prokomentirao kako je “i prije šest mjeseci bio protiv suradnje s Mostom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:33