ZASTUPNICI TAJNO GLASOVALI

IZABRANA NOVA PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU Helena Pirnat Dragičević izabrana s 83 glasa "ZA", u izboru nije sudjelovao Klub SDP-a

Ilustracija (Fotografija je snimljena u Saboru 10.11.2017.)
 Damjan Tadic / CROPIX

Helena Pirnat Dragičević nova je pravobraniteljica za djecu, odlučili su u petak zastupnici u Hrvatskom saboru tajnim glasovanjem. Od 86 zastupnika koliko ih je pristupilo glasovanju, za Helenu Pirnat Dragičević glasovalo je njih 83, tri su listića bila nevažeća, dok njezina "protukandidatkinja" Tatjana Holjevac nije dobila niti jedan glas.

Pravnica Pirnat Dragičević zaposlena je u Državnom odvjetništvu kao viša državnoodvjetnička savjetnica. Do 2016. godine bila je članica Vijeća za djecu i sudjelovala u izradi Nacionalne strategije za prava djece do 2020. godine.

Nova pravobraniteljica izabrana je temeljem novog zakona koji je donijet ljetos, nakon što je prethodni zakon Ustavni sud ocijenio nesuglasnim s Ustavom jer je donesen običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika. Oporba je prozivala vlast da ga donosi samo da bi smijenila dosadašnju pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić, koja je na tu dužnost izabrana u mandatu lijeve vlade, prije nešto više od tri godine.

Klub SDP-a nije sudjelovao u izboru nove pravobraniteljice.

"Time iskazujemo otpor prema načinu na koji je bivšoj pravobraniteljici posebnim zakonom, koji je donešen zbog nje, prekinut mandat u pola mandata", rekla je SDP-ova Sabina Glasovac nakon stanke, koju je uoči glasovanja zatražio u Saboru njezin stranački klub.

SDP, kaže, nema ništa osobno protiv kandidata, ali imaju "protiv atmosfere straha i političkog pritiska u kome će nova pravobraniteljica raditi".

Glasovac je napomenula kako novoj pravobraniteljici ipak unaprijed čestitaju te joj poručuju da "ne pristane na pritiske, ne pristane raditi u atmosferi straha... ", nego da se vodi time da je njezina funkcija "neovisna i da joj je jedini zadatak skrbiti od pravima i unaprjeđivanju prava djece".

Pravobraniteljicu, na prijedlog hrvatske Vlade, imenuje i razrješuje Hrvatski sabor na osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:00