TEŠKA SUDBINA

IZGUBLJENA DJEVOJČICA ŽRTVA JE TRGOVINE LJUDIMA? Baki i djedu male Mirjane oduzeli još troje djece s lažnim papirima!

Djeca su odvedena u dom u Nazorovoj u kojem se nalazi i curica koju su pronašli u parku početkom listopada
Zagreb, 051115.Izgubljena djevojcica NN koja je nadjena u Velikoj Gorici prije mjesec dana trenutno se nalazi u Domu u Nazorovoj ulici. Jos uvijek je nitko ne trazi i ne zna se iz koje zemlje potjece.Foto: Berislava Picek / CROPIX
 Berislava Picek / CROPIX

Policija je krajem prošlog tjedna locirala navodne baku i djeda trogodišnjakinje pronađene početkom listopada u parku u Velikoj Gorici, no ono što je tamo doznala nije rasvijetlilo djevojčičin identitet: u kući navodnih bake i djeda pokraj Velike Gorice, kako neslužbeno doznajemo, nisu pronađeni valjani dokumenti djevojčice, ali je pronađeno još troje djece predškolske dobi, čiji su dokumenti, kako kaže naš izvor, “izgledali kao da su naštampani u nečijem podrumu”.

Djeca su, neslužbeno doznajemo, oduzeta navodnim baki i djedu te su do daljnjega smještena u Dječji dom u Nazorovoj ulici, u kojem se nalazi i djevojčica pronađena početkom listopada. Ni u Dječjem domu ni u policiji nisu željeli potvrditi tu informaciju.

Žive u lijepoj kući

- Policijska istraga se provodi te u svrhu neometanja istrage ne možemo davati nikakve informacije - rekli su nam i u Dječjem domu i u policiji. No, naš izvor kaže kako navodni baka i djed žive u lijepoj kući pokraj Velike Gorice. Protiv njih je podignuta kaznena prijava za zanemarivanje djece, no istraga time nije završena.

- Sva djeca, prema pronađenim dokumentima, imaju isto, talijansko prezime, ali različite roditelje. Ovdje postoji osnovana sumnja u trgovanje ljudima - kaže naš sugovornik.

Podsjetimo, djevojčica boravi u domu već mjesec i pol. Pretpostavoljalo se da se radi o djevojčici romskog porijekla, no dijete u početku nije reagiralo na romski ni bajaški jezik. Budući da je nađena nakon prolaska prvog vala izbjeglica koji su stigli do Zagreba, posumnjalo se da se radi o djetetu izbjeglici slučajno odvojenom od obitelji.

Ne reagira na ime

Međutim, dijete nitko nije tražio - ni putem Crvenog križa, koji koriste izbjeglice, ni putem domaće policije ili socijalne službe. Kako je bilo jasno da dijete ne govori hrvatski, putem prevoditelja i drugih stranaca u Hrvatskoj pokušavao se odgonetnuti jezik kojim dijete priča, a nakon više od mjesec dana boravka u domu kao N. N. djevojčica, objavljena je i njezina fotografija s nadom da će je netko prepoznati.

Na kraju je ustanovljeno da razumije jezik Roma Bajaša, a nakon objave fotografije u Dom su se javili i navodni baka i djed. Kontaktirali su i novinare Jutarnjeg lista. Na relativno lošem hrvatskom ispričali su kako roditelji djevojčice uopće ne govore hrvatski te su u Hrvatsku došli tek prije tri mjeseca. Također su rekli da žive u Sesvetama, što se pokazalo netočnim, a da se djevojčica zove Mirjana Paris.

Djevojčica, kako nam je ranije ispričala viša medicinska sestra Nataša Avdagić, koja posjećuje djevojčicu jer govori bajaški romski, na ime Mirjana nije reagirala. Navodna baka nam je ispričala kako je djevojčica, zajedno sa sestrom blizankom, rođena u švicarskom zatvoru u kojem je majka boravila “jer je krala nešto”.

Prema njezinoj priči, djevojčica je na dan kad se izgubila s roditeljima bila u posjetu u Velikoj Gorici, gdje su se roditelji jako posvađali te je majka s djecom otišla u Italiju. Dva tjedna kasnije otac je nazvao “da vidi kako su curice”, a majka mu je rekla da “jednu ima, a jednu nema”.

Kaznena prijava

Unatoč saznanju da jedna djevojčica nije ni s ocem ni s majkom, nitko nije prijavio nestanak djeteta. U tom razgovoru djed i baka su inzistirali da odmah dođu po dijete, iako su napomenuli da nemaju djevojčičine “papire” jer ih je majka odnijela sa sobom u Italiju. Nudili su da se djetetu identitet utvrdi putem DNK analize. Ipak, nisu se javili u nadležni centar za socijalnu skrb, što smo im više puta savjetovali.

Sljedeći dan mediji su objavili da obitelj čeka kaznena prijava za napuštanje i zanemarivanje djeteta. Baka i djed se više nisu javljali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:13