PISALA JE BUSHU

'JA SAM HRVATSKA PRINCEZA, ZADNJA IZ KRALJEVSKE LOZE!' Pogledajte sumanuti intervju iz 1991. s djevojkom iz dijaspore koja želi vladati Lijepom našom

 Screenshot/YouTube

Kad su Sjedinjene Američke Države davne 1776. godine proglasile svoju neovisnost, Dubrovačka republika bila je prva koja ih je priznala, ovako počinje intervju lokalne kalifornijske televizijske postaje sa Susanom Frangipane Anjou Manlius Torquatus von Radić. Razgovor je emitiran 1991., u jeku krvavog Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Dotična Susana američkim novinarima predstavila se kao princeza od Hrvatske i jedina nasljednica hrvatskoga trona, a Amerikanci su našu državu opisali kao nekadašnji dio sovjetskoga imperija.

'Ljutita sam. Ono što se dešava u Hrvatskoj je zločin protiv čovječnosti', izjavila je von Radić na demonstracijama u San Franciscu, gdje je s još 100-tinjak Hrvata podignula glas protiv ratnih strahota u voljenoj domovini. Susana je objasnila kako se rodila u SAD-u, ali daleko od svojih korijena, oduvijek se osjeća kao da živi u egzilu.

Djed joj je, kaže, iz Hrvatske pobjegao od nacista, a preostali članovi hrvatske kraljevske obitelji proživljavali su pravi pakao i za Titove vladavine.

'Iseljavali su se zbog straha od pogubljenja. I meni je danas život ugrožen jer javno istupam, ali moram to napraviti za svoj narod', rekla je samoprozvana princeza od Hrvatske.

'Osjećam se kao živući dinosaur jer sam dio povijesti o kojoj ljudi ništa ne znaju. Bolan je ovaj moj život. Znam tko sam, ali o tome ne smijem govoriti', požalila se von Radić u intervjuu iz 1991.

U razdoblju kad se Hrvatska borila za vlastitu neovisnost, njezina princeza iz dijaspore pisala je pisma američkome predsjedniku Georgeu Bushu i drugim državnicima te ih molila da priznaju njezinu domovinu.

'Ja sam posljednja iz hrvatske kraljevske loze. U boljoj budućnosti, moje kraljevsko podrijetlo bit će samo simbolično', zaključila je Susana.

Hrvatica iz San Francisca ima i vlastitu stranicu na Facebooku. Ondje se čak hvali kako je jedan od njezinih predaka veliki rimski vojskovođa Gaj Julije Cezar. Von Radić piše i kako su njezinu majku 1969. u Zagrebu proglasili kraljicom, ali socijalisti su taj veličanstveni događaj, tvrdi, zaustavili tenkovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:30