VOĐA PROSVJEDNIKA

'Ja sam mudra lisica. Policija me čekala ispred stana s maricama, a ja spavao u šumi...'

 Jure Mišković / HANZA MEDIA

- Policija je od jutros imala u cilju moje uhićenje, ali ja sam ih preveslao kao mudra lisica. Oni su pratili moj mobitel i jutros u Zagrebu došli ispred mog stana s četiri marice. A ja sam sinoć prespavao u šumi kod Bruvna kako bih danas mogao doći ovdje na mirno javno okupljanje - rekao je Dražen Keleminac, predsjednik A-HSP-a, nakon što se uspio “probiti” kroz policijske punktove na Ličkoj magistrali između Bruvna i Srba u kojem se u srijedu održavala proslava 75. obljetnice antifašističkog ustanka naroda Like.

Keleminac je bio na čelu skupine prosvjednika koja je cijelog jutra putovala od Bruvna do Srba da bi spriječili obilježavanje događaja u srpnju 1941., kada je, po njima, u Srbu počeo četnički ustanak. Policija je najprije zaustavila kolonu prosvjednika u Bruvnu zahtijevajući da skinu crne majice s oznakama HOS-a. Prosvjednici su na crnim majicama imali ispisano po jedno slovo pozdrava Za dom spremni.

Kada su to odbili, prosvjednici su blokirali Ličku magistralu za sav promet. Izašli su iz automobila i sjeli na cestu. Kad su ponovno krenuli, policija je zatražila da se Keleminac izdvoji od ostalih prosvjednika jer je zbog nedavnog podizanja šatora ispod spomenika u Srbu dobio zabranu pristupa tom ličkom mjestu na šest mjeseci. Prosvjednici su tada drugi put blokirali Ličku magistralu i sav promet.

U vrijeme kad je grupa od stotinjak prosvjednika iz pravaških stranaka i braniteljskih udruga napokon došla do Srba, policija ih je zaustavila 150 metara od podnožja spomenika ispod kojeg je trajao svečani skup na kojem se također dogodio incident. Čim je kao prvi govornik riječ dobio počasni predsjednik hrvatskih antifašista Stipe Mesić, iz mase okupljenih oglasila se skupina žena iz zadarske udruge Žene u Domovinskom ratu. Mašući hrvatskim zastavama počele su glasno pjevati Thompsonovu pjesmu “Lijepa li si”, a potom i “Croatio iz duše te ljubim”. Među okupljenima je nastalo komešanje, a neki su ih pokušali nadglasati skandiranjem “Stipe, Stipe”, koji je u govoru skupinu prosvjednica nazvao “mračnjacima”.

Mesić je u govoru podsjetio na aktualnu poplavu povijesnog revizionizma i neoustaša na hrvatskoj političkoj sceni te osudio pokušaje izjednačavanja ustaškog pokreta i antifašista te namjerno podmetanje povijesnih činjenica o zaslugama antifašističkog pokreta koji je Hrvatsku iz 2. svjetskog rata svrstao na stranu pobjednika, a ne kvislinške, fašističke NDH.

- Tko negira antifašizam, negira temelje demokracije u Hrvatskoj - rekao je Milorad Pupovac. Na proslavu u Srbu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ni ove ni prošle godine nije poslala svoga izaslanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:37