EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST HIV POZITIVNOG MLADIĆA

'Ja sam zarazio trojicu ljubavnika AIDS-om. Žao mi je'

Donedavna prijateljica iz Tisnog namjestila mi je cijelu igru, kao i priču o mojoj seksualnoj orijentaciji i bolesti, što je nažalost, istina. Prokazala me javnosti iz meni neshvatljivih razloga
 Andrija Lucic / CROPIX

ŠIBENIK/ZADAR - Mladić K. Š. iz zaleđa Šibenika, koji je tek prije tri godine postao punoljetan, zarazio je trojicu ljubavnika virusom HIV-a. Policija je danas podnijela kaznenu prijavu protiv njega: sumnjaju da je na području Šibenika od 1. kolovoza 2009. do 1. veljače ove godine, održavao seksualne odnose s nekoliko muškaraca, znajući da je inficiran, a da ih nije upozorio na svoje zdravstveno stanje.

Kada je vijest objavljena u medijima K. Š. u trenutku je ostao potpuno sam: odrekli su ga se i prijatelji i obitelj.

Jutarnji list uspio je doći do zaraženog mladića.

- Žao mi je. Strašno se osjećam. Ispričao sam se svojim ljubavnicima - rekao je K.Š.

Ovo je njegova priča...

Poligrafsko testiranje

- Sve se razotkrilo kad me izvjesna 40-godišnjakinja iz Tisnog sa otoka Murtera prijavila i optužila da sam joj provalio u obiteljsku kuću. Zadarska policija me pozvala na razgovor, a poslije su me odveli na ispitivanje u Vodice. U tom trenutku sa istražiteljima nisam razgovarao o problemu sa HIV-om - govori K. Š. Rekao je policajcima da nije provalio u kuću i da gospođa laže. Nakon toga odveli su ga na poligrafsko testiranje u Split.

Na terapiji od lani

- Tada sam shvatio da mi je moja donedavna prijateljica iz Tisnog namjestila cijelu igru. Ona je ispričala policiji sve o mojoj seksualnoj orijentaciji i bolesti, što je, priznajem, nažalost, istina. Učinila je to i prokazala me javnosti iz meni neshvatljivih razloga. Samo znam da je policija tu osobu prije nekoliko dana dovela u vezu s drogom i oružjem što su pronašli skriveno na njenoj pasari u tišnjanskoj luci - kaže K. Š.

Kada ga je policija pitala za bolest K.Š. im je otkrio cijelu svoju stravičnu priču zbog koje danas žali.

- Točno je, zaražen sam. HIV mi je dijagnosticiran u kolovozu prošle godine. Pristupio sam terapiji i danas se liječim. Da, istina je, što sam priznao i policiji da sam u tom vremenu ostvario seksualne kontakte s tri muškarca s područja Šibenika bez zaštite. Istina je da im nisam rekao istinu - govori K. Š.

K. Š. je, otkako je otkrio da ima AIDS, spavao s petnaestak muškaraca. Koristio je kondom, ali s trojicom nije. Zašto? Zašto im nije imao snage reći? Je li bio svjestan da ih može dovesti u smrtnu opasnost?





Zaražen umirovljenik

- Teško je o tome danas govoriti. Ne znam. Bojao sam se da će me odbaciti ako im kažem. Svi koji su saznali da imam HIV su me odbacili odmah. S tom trojicom ljubavnika i ranije sam bio u odnosu i nisam htio da me odbace. Oni nisu htjeli seks sa zaštitom, kako bih vam rekao, tako su htjeli jer im je ugodnije. Žao mi je... - govori K. Š.

Nakon što je sve ispričao policiji K. Š. je odmah nazvao trojicu ljubavnika. Riječ je o tri muškarca iz Šibenika koji pripadaju miljeu bliskom pomorcima i glumcima, dok je treća osoba, umirovljenik.

- Dugo smo razgovarali i svima sam se ispričao - kaže K. Š. i nastavlja: - Nemate pojma kako mi je žao i vjerujem da će s njima kada se podvrgnu terapiji biti sve u redu. Sve je to kompleksno, nadasve specifično i teško objašnjivo. Riječ je o meni dragim osobama i nisam imao nikakvu ekstremnu namjeru inficirati ih. Sve se to događalo u nekim čudnim okolnostima, unutar međusobnog povjerenja, i tome slično.

Nema posao ni obrazovanje

Sada je, kaže mladić, napušten od svih...

- Danas me je prezreo vlastiti otac, sestre, rodbina i svi koji me znaju. U teškoj sam situaciji i ni sam ne znam kako će sve skupa završiti - kaže K. Š.

Inficirani mladić je iz okolice Sukošana. Nekoliko mjeseci živi u Zadru. Nije zaposlen. Završio je samo osnovnu školu.

- Radim sve što mi se pruži da zaradim neki novac - kaže.

Od stanovnika iz njegovog sela smo doznali kako su svi odavno upoznati s njegovom seksualnom orijentacijom.

- Sa 14 godina sam shvatio da sam homoseksualac, možete zamisliti kako mi je bilo u malom mjestu - kaže K. Š.

- U mojem životu nije bilo puno sreće. Uvijek susrećem krive ljude, uvijek iznova vjerujem ljudima i uvijek nastradam - govori potreseni mladić.

Zaraženi krv koristili kao moćno oružje

lipanj 2008.

Roberto Riggi (43), zvani Bagami, razbijao je po kafićima u Rovinju, razrezao se po cijelom tijelu i prijetio ljudima da će ih zaraziti HIV-om. Dobio je 2,2 godine zatvora, a kasnije je u Puli i čuvarima prijetio da će ih zaraziti.

srpanj, 2008.

Nakon što je razbijen osječki lanac prostitucije, u zatvoru je jedna od prostitutki (24 godine) rekla policiji da je možda zaražena HIV-om. Nastala je panika po svim većim gradovima u Slavoniji, a porastao je broj testiranja u bolnicama.

lipanj, 2006.

Dvdesetjednogodišnja ukrajinska prostitutka Olena Popik umrla je od AIDS-a u Mostaru. Bolovala je i od tuberkoloze, sifilisa i hepatitisa, a imala je osam mušterija dnevno. Zbog nje su u panici bili i muškarci iz Dalmacije koji su joj bili klijenti te su pohitali na testiranja.

studeni, 2004.

Policija je primila anonimno pismo od pomorca iz Rijeke koji je tvrdio da ima 38 godina te da je zaražen HIV-om koji je namjerno širi među prostitutkama u Zagrebu i Rijeci. Dao je i prilično točan opis prostitutki koje su mu pružale usluge, a policija ih je sve podvrgnula testiranju. On nikad nije pronađen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:12