ŽELE ZAŠTITITI UGLED I INTEGRITET

Jadranska banka najavila poduzimanje pravnih mjera nakon izjava zastupnika Živog zida

Branimir Bunjac
 Goran Mehkek / Hanza Media

Sanacijska uprava Jadranske banke ocijenila je u priopćenju tvrdnje zastupnika Živog zida Branimira Bunjca, izrečene u petak u Saboru, neistinitim i netočnim, ističući da se njima "pokušava diskreditirati dosadašnji rad i rezultati te banke" te je najavila da će "poduzeti sve pravne radnje" radi zaštite integriteta i ugleda te banke, Sanacijske uprave i sanacijskog tijela.

Tvrdnje zastupnika Živog zida Branimira Bunjca su neistinite i netočne te se njima pokušava diskreditirati dosadašnji rad i rezultati Jadranske banke, tvrde predsjednica Sanacijske uprave Nensi Marin i članica te uprave Vedrana Šarić, koje su najavile "poduzimanje pravnih mjera" nakon što je Branimir Bunjac u petak u Hrvatskome saboru prozvao Sanacijsku upravu, ocjenjujući njezin rad neprofesionalnim i bahatim.

Bunjac je među ostalim izjavio je Marin na posao dolazi samo utorkom i srijedom, a da se u četvrtak ujutro vraća u Zagreb službenim automobilom jer navodno radi u Zagrebu. Za svekra zamjenice Gordane Šarić je rekao da je bio savjetnik uprave banke koja je uhićena prije nekoliko dana te da je njezinom mužu omogućio da dođe u posjed nekretnine Jadranske banke koju je bespravno prodao. Na taj je način, tvrdi Bunjac, Jadranska banka oštećena za dodatnih 1,5 milijun kuna, a obitelj Šarić je za toliki iznos stekla dobit.

Sanacijska uprava Jadranske banke ističe kako je riječ o potpuno neistinitim i netočnim navodima kojima se pokušava diskreditirati njezin dosadašnji rad i rezultati. U priopćenju podsjeća da je 9. listopada 2015. na temelju odluke Uprave Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka otvoren postupak sanacije nad Jadranskom bankom nakon što je Hrvatska narodna banka utvrdila da ona propada i da nije razumno očekivati da bi druge mjere privatnog sektora mogle to spriječiti. Dolaskom Sanacijske uprave zaustavljeno je nekontrolirano i neodgovarajuće trošenje novca te su otkazani svi troškovi koji nisu potrebni za redovito poslovanje i rad te banke, a strogo se poštuju pravila prilikom odobravanja i osiguravanja plasmana.

O dosadašnjem radu Sanacijske uprave najbolje govori činjenica da je gubitak banke u trenutku otvaranja sanacijskog postupka u skladu s neovisnom procjenom imovine i obveza banke, provedenoj prema odredbama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava, iznosio 846 milijuna kuna te da je u godinu dana smanjen na 742 milijuna kuna.

Očito je da je Sanacijska uprava poduzela sve raspoložive mjere i aktivnosti koje su u konačnici rezultirale i smanjenjem gubitaka za više od 100 milijuna kuna, što ne bi bilo moguće da ne obavlja svoje poslove profesionalno i uz puni angažman.

U priopćenju se također navodi da Sanacijsku upravu čine osobe s dugogodišnjim profesionalnim iskustvom na vodećim mjestima u bankarskoj industriji, koje su dosadašnji postupak sanacije banke realizirale u skladu sa svim regulatornim zahtjevima, Shemom sanacije odobrenom od Europske komisije i uz punu potporu sanacijskog tijela. Sanacijska uprava nastavit će rad kako bi postigla što bolje poslovne rezultate te uspješno završila postupak sanacije.

Sanacijska uprava izražava žaljenje što saborski zastupnik Branimir Bunjac nije provjerio istinitost i točnost navoda koje je iznio u javnosti te će "poduzeti sve pravne radnje" radi zaštite integriteta i ugleda Jadranske banke, Sanacijske uprave i sanacijskog tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:42