SLUČAJ NA POLICIJI

'JAMČIM DA JE NEKRETNINA U MOJEM VLASNIŠTVU' Za kuću u Primoštenu iskeširao 330.000 eura, no ubrzo je shvatio da je prevaren!

 Nikša Stipaničev / HANZA MEDIA

Nakon provedene kriminalističke istrage, Slobodna Dalmacija u šibenskoj policiji doznaje da je pritvoren 66-godišnji muškarac zbog kaznenog djela prijevare na štetu 50-godišnjaka.

Prema dostupnim informacijama, iza rešetaka je završio 66-godišnjak, s privremenim boravištem u Primoštenu, a koji je 50-godišnjem muškarcu za 330 tisuća eura 4. kolovoza 2015. godine prodao kuću sa zemljištem u Primoštenu. On se odlučio na prodaju, iako je ta njegova kompletna nekretnina bila opterećena založnim pravom druge osobe, odnosno hipotekarnim kreditom koji je 66-godišnjak podigao godinu dana ranije.

Naime, on je još 28. travnja 2014. s drugom osobom sklopio ugovor o zajmu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava, a kao jamstvo vraćanja duga založio je upravo svoju kuću sa zemljištem u Primoštenu, koju je kasnije prodao 50-godišnjaku.

Klupko oko ove prijevare počelo se odmotavati kada se nedavno 50-godišnji kupac pokušao vlasnički uknjižiti na svoju kupljenu nekretninu. Tek tada je utvrdio da je kuća sa zemljištem koju je "masno platio" opterećena založnim pravom druge osobe, pa je slučaj prijavio policiji.

Provedenom istragom utvrđeno je da je prodaja obavljena u agenciji za nekretnine sa sjedištem u Šibeniku, u kojoj je na temelju sklopljenog kupoprodajnog ugovora nekretnine kupac u cijelosti prodavatelju isplatio traženu cijenu od 330 tisuća eura, a u kunskoj protuvrijednosti.

Prilikom sklapanja tog ugovora 'Primoštenac' je jamčio da je nekretnina isključivo u njegovom vlasništvu te da na njoj nema uknjiženih i neuknjiženih opterećenja drugih osoba. Drugim riječima, lažnim prikrivanjem činjeničnog stanja prevario je 50-godišnjeg kupca. U kaznenoj prijavi podnesenoj Županijskom državnom odvjetništvu, policija 66-godišnjaka tereti za kazneno djelo teške prijevare, koje je počinio s unaprijed planiranom namjerom da sebi pribavi izdašnu protupravnu imovinsku korist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:48