HDZ-ova KADROVSKA KRIŽALJKA

Jandroković na čelu Sabora, Božinović umjesto Kovača?

Zdravko Marić, Oleg Butković i Tomislav Tolušić navodno bi mogli zadržati ministarske pozicije
 Marko Todorov / Goarn Mehkek / Davor Pongračić / Hanza Media

Šef HDZ-a Andrej Plenković skriva tko su njegovi favoriti za najviše funkcije, osvoji li njegova stranka vlast, jer, kako kažu HDZ-ovci, strahuje od novih raskola u stranci. Podsjetimo da su i njegove liste za izbore izazvale nezadovoljstvo među HDZ-ovcima, a isticanje potencijalnih ministarskih imena pojačalo bi tenzije u HDZ-u.

- Plenković neće izaći s konkretnim imenima do izbora, jer vidite kako je situacija tijesna. Pitanje je što će biti, a svako bi isticanje imena za izvršnu vlast izazvalo samo daljnja negodovanja osipanja u HDZ-u - rekao nam je izvor blizak šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću.

Nezadovoljstvo

Na terenu je zbog sastavljanja listi bilo dosta nezadovoljnika pa postoji bojazan, priča naš sugovornik, da se članstvo možda ne bi dovoljno trudilo u kampanji, pogotovo ako neki uvide da nisu u igri za neka visoka mjesta. Međutim, u stranačkim se kuloarima već neko vrijeme spominju imena koja bi mogla zasjesti u ministarske fotelje, naravno ako HDZ osvoji dovoljan broj mandata da uopće sastavlja Vladu.

- Ni jedno od tih imena nije sigurno, neki od njih zasad dobro kotiraju, a hoće li tako i ostati tek ćemo vidjeti. Znate kako se to kod nas promjeni, preko noći. I zadnji put su neki računali na pozicije, obećavala su im se mjesta do posljednjeg trenutka, a onda su ostajali bez ičega - rekao je sugovornik iz HDZ-a.

Briselski kolege

Iz posljednje Vlade Plenković bi, kako doznajemo, mogao zadržati trojicu ministara: Zdravka Marića, koji bi navodno trebao ostati ministar financija, te Olega Butkovića i Tomislava Tolušića, koji bi također mogli ostati na dosadašnjim pozicijama iako je Tolušić i u kombinaciji za ministra poljoprivrede uz Tugomira Majdaka, inače, tajnika HDZ-ova Odbora za poljoprivredu. U kombinacijama za ministra gospodarstva je, navodno, Goran Marić, iako ga neki u stranci spominju i kad je riječ o financijama.

U najboljoj poziciji je Davor Božinović jer on, kako se priča u stranci, konkurira za čak tri ministarstva - Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo obrane. U kombinaciji za ministra vanjskih poslova je i Davor Stier, dok je u igri za obranu Damir Krstičević. Sva trojica spadaju među najbliže Plenkovićeve suradnike. Europarlamentarka Ivana Maletić navodno bi mogla dobiti mjesto potpredsjednice Vlade za gospodarstvo. Bivši zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet, koji se nedavno vratio u stranku, može računati, tvrde neki, na poziciju ministra zdravlja, dok bi Tomislav Ćorić mogao na poziciju ministra rada i mirovinskog sustava.

Mjesto ministra turizma mogao bi dobiti Gari Cappelli, šef HDZ-ova Odbora za turizam, dok dosadašnji ministar Anton Kliman, kažu upućeniji, nije više u opciji, na što upućuje i to što je na listi za izbore dobio posljednje, četrnaesto mjesto. Poziciju u Vladi navodno neće zadržati ni ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a niti Tomo Medved, na čije bi mjesto na čelu Ministarstva branitelja, predviđaju HDZ-ovci, mogao doći Zvonko Milas. Prema procjenama naših sugovornika iz stranke, na ministarska mjesta više ne mogu računati ni Darko Horvat, Josip Buljević, Predrag Šustar, Nada Šikić, niti, pak, Bernardica Juretić.

Reiner ispada?

Ni Željko Reiner, doznajemo, u novoj podjeli karata neće više dobiti mjesto predsjednika Sabora. Zanimljivo je da se za sada u kuloarima ne spominje glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, iako u HDZ-u smatraju da i njega očekuje neka od visokih funkcija, a neki ga čak vide i kao Reinerova nasljednika.

PLENKOVIĆ, STIER I MALETIĆ IZBJEGAVAJU ODGOVOR Zastupnici HDZ-a šute o tome hoće li napustiti Parlament EU

Do izbora je preostalo svega 11 dana, a predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i dvoje istaknutih HDZ-ovaca Davor Ivo Stier i Ivana Maletić još ne žele nedvosmisleno i jasno odgovoriti na pitanje hoće li nakon 11. rujna ostaviti dobro plaćene mandate u Parlamentu EU koji im istječu 2019. godine ili su to spremni učiniti samo u slučaju da HDZ uspije formirati Vladu, a oni dobiju visoke pozicije u njoj.

Od glasnogovornika Ivana Jabuke u nedjelju smo zatražili da nam to troje HDZ-ovaca jasno i decidirano odgovori što namjeravaju napraviti nakon 11. rujna. Pitali smo ih hoće li na konstituirajućoj sjednici novoizabranog Sabora položiti prisegu i time postati saborski zastupnici. Nakon trodnevnog čekanja i višekratnog požurivanja iz HDZ-a su nam poslali samo jednu rečenicu: “HDZ će pobijediti na izborima i sve troje će biti u novoj hrvatskoj Vladi koju će predvoditi gospodin Andrej Plenković”. Na našu povratnu konstataciju da nisu odgovorili na postavljeno pitanje jer ih nismo pitali hoće li to troje političara biti u Vladi nego hoće li na dan konstituiranja Sabora položiti prisegu i postati saborski zastupnici, iz HDZ-a se više nisu oglasili. Sabor se, podsjetimo, prema Ustavu mora konstituirati najkasnije 20 dana nakon proglašenja službenih izbornih rezultata. Plenkoviću, Stieru i I. Maletić ulazak u Sabor je zajamčen jer su prvi na listama u svojim izbornim jedinicama: Plenković u I., Maletić u II. i Stier u VII. U slučaju tijesnih izbornih rezultata, formiranje Vlade, čemu smo, uostalom, svjedočili na prošlogodišnjim izborima, može potrajati tjednima i mjesecima. Može se dogoditi, baš kao i lani, da u trenutku konstituiranja Sabora još ne bude izvjesno tko će biti u Vladi, a tko će ostati u oporbi. Ako se spomenuta trojka pojavi na konstituirajućoj sjednici Sabora i položi prisegu, u tom trenutku postaju zastupnici u Saboru i moraju se odreći mandata u Parlamentu EU-a. Naime, pravila Europarlamenta su striktna: od 2009. nitko ne može istodobno biti zastupnik u nacionalnom parlamentu i eurozastupnik. Birači HDZ-a, prije nego što izađu na izbore, imaju pravo znati je li troje europarlamentaraca koji izlaze na izbore za Sabor doista spremno prekinuti mandate u Parlamentu EU ili će to učiniti samo ako uspiju formirati Vladu i ući u izvršnu vlast. Zasad ostaje dojam da kalkuliraju i čekaju ishod izbora kako bi ocijenili što im je unosnije i probitačnije. Za razliku od njih, europarlamentarka Ruža Tomašić, koja se na ovim izborima kandidirala kao druga na zajedničkoj listi HDSSB-a i Konzervativne stranke u V. izbornoj jedinici, odgovorila nam je jasno pod kojim uvjetima je spremna Bruxelles i Strasbourg zamijeniti Zagrebom. “Ako budem dio Vlade, ostavit ću mandat u Europarlamentu i idem u vlast. Ali, ako bih nakon izbora bila samo zastupnica u Saboru, onda ostajem u Europarlamentu, a kolega Marijan Pavliček, dogradonačelnik Vukovara, umjesto mene će u Sabor!”, odgovorila je. Kad smo je podsjetili da stvari nakon izbora možda i neće biti tako jednostavne jer se može dogoditi da u trenutku konstituiranja Sabora još ne bude jasno tko će formirati izvršnu vlast, Tomašić je uzvratila: “Ma, vjerojatno će već nakon izborne noći sve biti jasno”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:43