PREGOVORI

JANICA NE ŽELI VODITI HRVATSKI SPORT! Plenković razgovarao s našom najboljom sportašicom ikad, nada se da će promijeniti odluku

 HANZA MEDIA

Najbolja hrvatska sportašica svih vremena i dosadašnja pomoćnica ministra za sport u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta Janica Kostelić, kako je neslužbeno potvrđeno Jutarnjem listu iz nekoliko izvora, odbila je mjesto čelnice novoosnovanog Središnjeg državnog ureda za sport, međutim, njena odluka, kako doznajemo, nije konačna i bivša skijaška zvijezda uzela je još malo vremena za razmišljanje.

Janica Kostelić, podsjetimo, 25. listopada bila je na razgovoru kod premijera Andreja Plenkovića pa se već tada počelo spekulirati da bi mogla postati glavna osoba za sport u Vladi, no ona je nakon tog razgovora kratko izjavila: “Samo smo razgovarali, bilo je ugodno, ali nemam ništa pametno reći”.

Nekoliko dana poslije Janica se ipak odlučila zahvaliti na ponuđenoj novoj funkciji državne tajnice Središnjeg državnog ureda za sport, no kako je premijeru Andreju Plenkovića ona prvi kandidat za tu funkciju, i silno je želi vidjeti na tom mjestu, postoji mogućnost da se i predomisli.

Imenovanja

Budući da je imenovanje novih državnih tajnika najavljeno na idućoj sjednici Vlade, u četvrtak, vremena za razmišljanje nema puno. Naime, nakon što je nova Vlada stupila na dužnost iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta izdvojila se Uprava za sport, u kojoj radi 15-djelatnika, i ta bi uprava sada trebala postati samostalni središnji državni ured. No, kako taj ured još nije ustrojen, niti je imenovan državni tajnik, na razini Vlade u ovom se trenutku nitko ne bavi sportom.

A taj je resor, kao što znamo, pun problema i izazova s kojima će se morati sučeliti nova vlast. Kao jedan od kandidata vladajuće opcije u ovom se trenutku kao novi državni tajnik spominje i profesor Hrvoje Čustonja, inače glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza i najmlađi član Izvršnog odbora Međunarodne školske sportske federacije. Čustonju podržavaju određeni visoki sportski krugovi koji tvrde da je riječ o čovjeku koji je već osam godina u sustavu, koji ima energiju i smisao za organizaciju.

No, kako doznajemo od izvora bliskih njemu, Hrvoja Čustonju još nitko nije zvao na razgovor, što je razumljivo ako se čeka konačna odluka Janice Kostelić, a on bi time svakako bio iznenađen. - To je lijepa, važna i časna funkcija, mislim da bi Hrvoje svakako bio ugodno iznenađen da mu se to ponudi, ali doista ga još nije nitko zvao - kaže nam jedan njegov bliski suradnik.

Osim Čustonje, u sportskim kuloarima spominjao se i Tomislav Družak kao mogući kandidat za tu funkciju. On je bivši direktor Vaterpolo kluba Mladost i član zagrebačkog HDZ-a. U užem krugu za mjesto državnog tajnika spominje se i Danira Nakić Bilić, poznata bivša košarkašica, predsjednica HDZ-ova Odbora za sport i sportska direktorica Europskih sveučilišnih igara, no ona, kako doznajemo, nije zainteresirana za tu funkciju.

Stručna osoba

Iz Vlade nam nisu htjeli potvrditi da je Janica Kostelić odbila premijera Andreja Plenkovića. Samo su poručili kako će premijer odabrati najbolje ljude za funkcije u budućem Središnjem odboru za sport, a da će se sve znati kada se obave razgovori. - Vodit će se računa o tome da funkciju državnog tajnika preuzme osoba koja je stručna u tom resoru, a Vlada je samim izdvajanjem sporta u zasebni državni ured pokazala koliko joj je stalo do toga - kažu neslužbeno u Banskim dvorima.

Glavna zadaća ureda bit će donošenje dugoročne strategije razvoja sporta, konačno provođenje Zakona o sportu, ulaganje u veći broj malih sportskih objekata, poticanje sporta u službi zdravlja, redefiniranje položaja profesionalnih i amaterskih sportskih klubova, osiguranje primjerenih tehničkih i financijskih uvjeta vrhunskim sportašima te provođenje mjera za suzbijanje nasilja na sportskim terenima. Izmjenom zakonske regulative Vlada će, najavljuje se, ojačati financijsku odgovornost sportskih klubova i saveza.

Janica: Sve ćete saznati na vrijeme

Janica, koja je krajem travnja ove godine prihvatila ponudu Tomislava Karmarka i postala pomoćnica ministra za sport, jučer nije ni demantirala, ali niti opovrgla naše informacije. - Sve ćete saznati na vrijeme - kratko je poručila. U Ministarstvu obrazovanja također potvrđuju da su pregovori u tijeku.

- Bilo je razgovora, ali Janica još nije donijela svoju konačnu odluku - kažu u Ministarstva. Kada je Jutarnji prije šest mjeseci ekskluzivno saznao da Janica pristaje voditi resor sporta, objasnila je svoju odluku:

- Želim i na druge načine pridonijeti sportu u Hrvatskoj, pogotovo u aspektu sporta i mladih. Ovaj angažman nije sportski teren na kojem se osjećam kao kod kuće i sigurno me očekuju brojni izazovi - rekla nam je tada. Dok je Janičin motiv za vođenje sportskoga resora ležao u prilici da, kako je rekla, vrati sportu i Hrvatskoj ono što su oni učinili za nju, bivši je predsjednik HDZ-a njezinim angažmanom želio predstaviti HDZ kao otvoren za vrhunske nestranačke ljude na odgovornim pozicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:21