SUKOB INTERESA

JE LI BIVŠI PREMIJER TRAŽIO 15 TISUĆA KUNA MJESEČNO ZA PRIJATELJA? Uskoro odluka o pokretanju postupka protiv Milanovića zbog afere Madison

Zoran Milanović
 Nikolina Vukovic Stipanicev / HANZA MEDIA

Članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa vrlo uskoro će odlučiti treba li pokrenuti postupak protiv bivšeg premijera Zorana Milanovića zbog afere Madison, koju su sredinom srpnja otkrili novinari Jutarnjeg.

U Povjerenstvu analiziraju prikupljene podatke i još se čekaju neki dokumenti iz Vlade, a potom slijedi sjednica na kojoj će se raspravljati o Milanoviću, jučer nam je potvrdila Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva.

Pranje novca

Članovi Povjerenstva odlučivat će o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv Milanovića, međutim, ne i o poslovima između Agencije Madison i SDP-a jer to nije u njihovoj nadležnosti, pojasnila je gospođa Orešković.

Sve je počelo kada je Jutarnji otkrio da je Milanović prijavljen Državnom odvjetništvu jer je tražio da se prijatelju Igoru Kneževiću kroz fiktivne ugovore isplaćuje 15.000 kuna mjesečno. Mladen Hrgarek, vlasnik agencije Madison, predsjednika SDP-a prijavio je DORH-u zbog sumnji na pranje novca, ali Državno odvjetništvo je odbacilo prijavu. Potom je Hrgarek, razočaran takvom odlukom, navodno od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana zatražio reviziju postupka. Milanović je demantirao optužbe i otvaranje afere protumačio kao predizborni udar na sebe i SDP:

“To je pokušaj da se stranku i mene inkriminira, i to stranku koja ima dugu povijest čistog poslovanja. To je pokušaj da nas se prikaže kao muljatore, DORH je to odbacio. Da su me bar prijavili za neko teško kazneno djelo, nisu ni to uspjeli izmisliti”, rekao je Milanović. Problem za Milanovića su poslovi koje je njegov prijatelj dobivao od države dok je na vlasti bila SDP-ova koalicija. Otkrilo se kako je obrt Igora Kneževića u Milanovićevom mandatu poslovao i s državnom tvrtkom Plinacro, i od 2012. je s Kneževićevom firmom sklopljeno narudžbi u iznosu od 553.657 kuna. Knežević je na poslovima s državom od 2013. uprihodio oko 470.000 kuna, a tijekom 2015. i 2016. Sabor je od Intergrafike naručio posjetnice i olovke ukupno vrijedne 40.000 kuna.

Provjere

Ubrzo je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković najavila kako će zatražiti dokumentaciju u ovom slučaju, kao i da će se rasprava o aferi Madison vjerojatno održati u rujnu. Po svemu sudeći, članovi Povjerenstva su željeli pričekati završetak parlamentarnih izbora, kako slučaj ne bi utjecao na predizbornu kampanju. Kako je Orešković pojasnila, provjeravaju je li Knežević dobivao poslove od Vlade za Milanovićeva mandata i postoje li indicije da se radilo o koruptivnim situacijama.

“Morali smo reagirati jer je gospodin Milanović u DORH-u izjavio da je prijatelj s Kneževićem koji je, kako znamo, dobivao poslove i od državnih institucija”, stajalište je D. Orešković. Još uvijek se čekaju podaci koje posjeduje Ured za opće poslove Vlade i Sabora, koji je, uz ostalo, zadužen za obavljanje poslova nabave roba, radova i usluga. Pojednostavljeno, “češljaju” se papiri i provjerava kako to da je Knežević počeo dobivati prilično unosne poslove s državom i javnim poduzećima tek kada je njegov prijatelj postao premijer.

Povjerenstvo može odbaciti ovaj slučaj ili pak pokrenuti postupak protiv Zorana Milanovića zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa. U potonjem slučaju - glasi objašnjenje - bude li Milanović proglašen krivim, slijedi mu financijska kazna u širokom rasponu od 2 do 40 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:01