SPOR ZBOG NEKRETNINE

JE LI MOGUĆE DA JE OVU VILU PLATIO SAMO 18.000 EURA? Policijski načelnik konačno objasnio kako je zapravo kupio luksuznu šesterokatnicu

 
 Jadran Babić, Robert Fajt / arhiva / HANZA MEDIA

Josip Ćelić, novoimenovani načelnik PU karlovačke, prvi put u javnosti govori o kupnji šesterokatnice u Lokvi Rogoznici, zbog koje ga često u medijima proziva austrijski biznismen Josef Stern, koji je prije šest godina protiv njega i svojih bivših partnera Bolisa Kale i Tibora Marijaka podnio kaznene prijave.

Ćelić, kako Stern tvrdi, i u medijima i u kaznenoj prijavi, njegovu kuću 2007. kupio je bez njegova znanja i suglasnosti od njegova poslovnog partnera Borisa Kale, s kojim se Austrijanac razišao, za samo 18 tisuća eura, piše Slobodna Dalmacija.

Ćelić, kako kaže Stern, za kuću je platio 18 tisuća eura duga koji je društvo "Flava Linea" imalo prema privatnoj osobi, a porezni dug "Flava Linee" od 1,3 milijuna kuna Ćelić nikada nije platio, iako je prošlo skoro deset godina. To tvrdi Stern, a i u nepravomoćnoj optužnici Županijskog državnog odvjetništva protiv Borisa Kale stoji ista konstatacija.

S Josipom Ćelićem nismo mogli kontaktirati izravno, nego preko Odjela za odnose s javnošću MUP-a. Pristao je nakon deset godina medijske šutnje o ovoj kupoprodaji, o kojoj su pisali svi mediji u Hrvatskoj, prvi put kazati svoju istinu, i to za Slobodnu Dalmaciju.

Naime, Ćelić je sve građanske postupke protiv Sterna dobio, a na ŽDO-u u Splitu protiv njega nije podignuta nikakva optužnica.

Postavili smo mu niz pitanja - od toga je li mu bilo sumnjivo da se kuća koja je plaćena 1,5 milijuna maraka ili u protuvrijednosti sadašnjih 800 tisuća eura prodaje za 200 tisuća eura; je li u međuvremenu, deset godina od kupnje kuće, podmirio taj porezni dug prema Poreznog upravi od 1,3 milijuna i je li točno da je taj postupak naplate duga pred zastarom; kako je postao bogat čovjek s obzirom na to da osim kuće u Lokvi Rogoznici ima još nekretnina?

- S obzirom na koji ste način postavili vaša pitanja, a da vam na ista ne odgovaram s da i ili ne, napisat ću vam kronologiju i sve činjenice vezane za kupnju navedene kuće - odgovorio je Ćelić.

- Uvjeren sam kako ste kao novinar upoznati s činjenicom da sve postupke koji su u tijeku, ja kao policijski službenik ne mogu i ne smijem komentirati, jer time sebe izlažem stegovnoj odgovornosti, a što vjerujem nije vaš cilj, nego saznati istinu.

Ćelić objašnjava povijest oko kupnje šesterokatnice u Lokvi Rogoznici...

- Naime, navedena nekretnina se prodavala na tržištu i istu sam temeljem valjanog kupoprodajnog ugovora, sklopljenog 6. srpnja 2007. godine s prodavateljem TD 'Flava Linea' d.o.o., stekao kao kupac, postupajući u skladu s načelom povjerenja u zemljišne knjige.

Ugovor je potpisan od strane osobe koja je u navedenom trenutku bila jedina ovlaštena zastupati trgovačko društvo, što je u konačnici ovjereno i od strane javnog bilježnika. Kupoprodajni ugovor položen je u zbirku isprava nadležnog suda i dostavljen Poreznoj upravi odmah nakon kupoprodaje, te je kao takav dostupan javnosti i nije sporan.

Ispunio sam sve svoje zakonske obveze, što je lako provjeriti uvidom kod nadležnih tijela. Odmah po kupnji stupio sam u posjed kupljene nekretnine i u nesmetanom sam se posjedu nalazio sve do ljeta 2012. - govori Ćelić, koji upozorava i kada je krenula medijska hajka na njega...

- Tijekom ljeta 2012. godine, pet godina nakon izvršene kupoprodaje, neposredno pred natječaj za radno mjesto načelnika Policijske uprave, dotični gospodin Josef Stern nasilno ulazi u kuću i medijski istupa znajući tko je pravi vlasnik, jer me imenuje u članku. Ni u jednom trenutku me nije kontaktirao i pokušao razgovarati niti postaviti i jedno pitanje.

Prvi put čitajući članak Slobodne Dalmacije od 22. kolovoza 2012. godine saznajem za okolnosti koje navodi Josef Stern. U tom trenutku, a potaknut napisima u medijima, tražim dozvolu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića za javni istup, ali istu nisam dobio. Pismeno tražim od tadašnjeg ravnatelja policije Vlade Dominića da Ravnateljstvo policije provede detaljnu istragu o meni te da se MUP nakon te istrage očituje o ishodu iste.

Pismeno se obraćam PU splitsko-dalmatinskoj (22. kolovoza 2012. godine) u kojoj navodim da članci u Slobodnoj Dalmaciji ukazuju na nepravilnosti i moguća kaznena djela te da detaljno provjere sve navode i poduzmu sve mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja mogućih nezakonitosti.

Rezultat provedenih istraga od strane Ravnateljstva policije i unutarnje kontrole je da su napisi u medijima bili zlonamjerni i neutemeljeni - naglašava Ćelić.

O optuženom Borisu Kali, kojega Stern proziva da je njegovu kuću prodao Ćeliću za bagatelnu cijenu i bez njegovog znanja, Ćelić kaže:

- Borisa Kalu sam sreo dva puta u životu: kod pregleda objekta i kupoprodaje. Josefa Sterna jedan puta na ročištu, na sudu kojeg sam tužio za ometanje posjeda, koje je završeno pravomoćnim sudskim rješenjem u moju korist. Josef Stern je sudskim putem deložiran 6. rujna 2017. godine iz objekta u koji sam nakon pet godina ponovno ušao u posjed.

Za štetu i izgubljenu dobit koju mi je isti nanio podnio sam tužbu redovnom sudu te je postupak u tijeku.

Josef Stern protiv mene je podnio tužbu tražeći da se on uknjiži kao vlasnik na mojim nekretninama. Ta njegova tužba je odbijena, a kako je odbijena i njegova žalba na drugostupanjskom sudu, ovaj je postupak pravomoćno okončan.

Toliko od Josipa Ćelića koji nije htio ulaziti u dublje analize optužbi koje po njemu nemaju nikakvog temelja, ali mu smetaju u policijskom radu i na novome radnom mjestu načelnika PU karlovačke.

Pred sudom je u tijeku i druga Sternova tužba

- Sada je u tijeku pred redovnim sudom druga tužba Josefa Sterna protiv mene radi utvrđenja ništetnosti kupoprodajnog ugovora. Naravno da i tu tužbu smatram neosnovanom jer u stjecanju ove nekretnine ne postoji ni najmanja sumnja i ni jedna okolnost koja bi dovela u pitanje valjanost i zakonitost sklopljenog kupoprodajnog ugovora - tvrdi Ćelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:01