VIŠESTRUKA ZAŠTITA

JEDINI OBJEKT KOJEM VATRENA BUKTINJA U DALMACIJI NE MOŽE NIŠTA Vatra je opustošila sve u okolici, ali tamo nije mogla ništa

 
 HANZA MEDIA / Google Maps

Iako je požar koji je jučer pogodio šire područje Splita došao nadomak raketne baze u Žrnovnici, osoblje i oružje u tom vojnom objektu ni u kojem trenutku se nije našlo u opasnosti. Ne samo zbog herojskog truda naših vatrogasaca, već zbog toga što je baza višestruko zaštićena od takve vrste prijetnje.

Baza se prostire na ukupno 7.500 kvadratnih metara ispod zemlje, a projektirana je tako da je otporna na udare dubinskih ili penetrirajućih aviobombi, pa čak i na eksplozije atomskih bombi snage do 20 kilotona.

Smještena ispod dinaridnih stijena, baza ima nekoliko radionica, skladište goriva, spavaonice, kuhinju, sanitarne čvorove i spremišta za rakete, alate, instrumente i elektroničke uređaje. Podovi od grafita sprečavaju izbijanje statičkog elektriciteta, a sve su prostorije opremljene toplinskim i dimnim senzorima.

Zapaljivi materijali, poput raketa i elektroničkih uređaja, nalaze se i pod posebnom halonskom protupožarnom zaštitom, a cijeli je kompleks izrađen tako da bi se bilo kakav eventualni požar mogao brzo i lako odsjeći od ostatka baze hermetičkim vatrootpornim vratima koje se nalaze između sekcija. U krajnjoj nuždi, baza je opremljena i vlastitom hidroforskom mrežom koja se napaja iz rijeke Žrnovnice.

Od ulaza u bazu do samog kompleksa vodi dugi tunel i četvero teških vrata. Teoretski, požar bi mogao buktati nad površinom baze bez gotovo ikakvog utjecaja na ljudstvo i opremu koji se nalaze unutra.

- Nema ni teoretske šanse da vatra izvana prodre unutar potkopa, rekao je Slobodnoj Dalmaciji tadašnji zapovjednik Žrnovnice Neven Pejković prije šest godina, nakon velikog šumskog požara koji se približio bazi.

Pejković je tada otkrio i kako se svakog ponedjeljka radi temeljiti tehnički pregled objekta i raketa, te kako se redovno održavaju i protupožarne vježbe.

Kompleks u Žrnovnici izgradila je JNA, a hrvatska vojska ga je osvojila 1991. godine. Tada su zarobljene i sve protubrodske rakete švedske proizvodnje RBS-15B, čiji domet od 90 kilometara je bio ključni faktor u povlačenju brodova JNA iz hrvatskih teritorijalnih voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:17