ZASTOJ

JEDINI TURISTIČKI PROJEKT VLADE POD UPITNIKOM: NIŠTA OD CRO KARTICA? Marić ih se boji zbog porezne reforme, a ni Cappelli ne izgara od želje za njima

Za pripremu nije dovoljna jedna godina, nego jedan mandat. A trebalo bi namaknuti i oko 400 milijuna kuna, kaže izvor u Ministarstvu
 Goran Mehkek / CROPIX

Nije izgledno da će jedini turistički projekt zacrtan u programu rada Vlade, takozvane CRO kartice, doista zaživjeti 2018. godine, kao što je to bilo planirano, potvrđeno je Jutarnjem listu od strane nekoliko aktera angažiranih na projektu.

Prošli tjedan, naime, u Ministarstvu turizma održan je jedan od sastanaka na temu pripreme projekta vaučera na kojem zajednički rade djelatnici Ministarstva turizma i Porezne uprave, no pokazalo se kako je uvođenje CRO kartice daleko kompleksniji zadatak nego što se to u početku činilo te kako je upitno hoće li se do kraja 2017. uspjeti riješiti svi tehnički i drugi detalji.

Kompleksna tema

“Riječ je o izrazito kompleksnoj temi za čiju pripremu nije dovoljna jedna godina nego jedan mandat. Pored toga, tu je, naravno, i financijski problem, činjenica da je negdje potrebno namaknuti oko 400 milijuna kuna, koliko bi, prema izračunu, kroz porezne olakšice trebalo otpustiti poslodavcima koji će koristiti kartice”, doznajemo od jednog izvora iz Ministarstva turizma.

U proračunu, dakle, za provedbu turističkog vouchera treba osigurati gotovo pola milijarde kuna, ali Jutarnji list doznaje kako je Ministarstvu financija puno veći problem od toga činjenica da se voucher ne može uvesti bez nužnih zakonskih izmjena - a koje bi se pak mogle odraziti na poreznu reformu, što se ministru Zdravku Mariću ne bi svidjelo.

U Ministarstvu turizma potvrdili su nam kako je za uvođenje vaučera potrebno napraviti promjene fiskalnih propisa, i to prvenstveno Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit, a pri čemu valja voditi računa da one nemaju utjecaj na poreznu reformu.

“Riječ je o veoma kompleksnom projektu i mi ove godine radimo sve tehničke i zakonodavne pripreme kako bi kartica bila uvedena 2018. Ministri turizma i financija održali su sastanak na temu uvođenja CRO kartice i oformili timove za provedbu projekta koji se sastaju prema potrebi i dogovoru. U projekt su uključeni i drugi važni dionici poput Fine, konzultanti i drugi”, doznajemo iz Ministarstva turizma.

Cijeloj priči onda dodatno ne pomaže ni činjenica da je projekt uvođenja vaučera zapravo inicijativa bivšeg ministra Antona Klimana po kojem je ova kartica prozvana “klimanicom”.

Cappellijeve inicijative

Trenutni ministar Gari Cappelli, doznajemo od bliskih suradnika, nema namjeru sabotirati uvođenje vouchera, ali za njega neće ni “izgorjeti” s obzirom na to da se kartice povezuje s bivšim ministrom, a posebno jer je Cappelli u mandat ministra turizma krenuo s vlastitim inicijativama vezanima uz jačanje zdravstvenog i kongresnog turizma.

Pitanje zemljišta

“Osim toga, Cappelli mora riješiti pitanje turističkog zemljišta, a hotelijeri su prema njemu već krenuli s inicijativom ograničenja naplate poreza na nekretnine, oko koje će morati posredovati. Ne treba zaboraviti ni pritisak koji će na njega izvršiti ugostitelji po usvajanju Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Dakle, ministar će imati puno posla i bez turističkih vouchera”, doznajemo od jednog izvora bliskog Ministarstvu.

Na projektu uvođenja vaučera, među ostalim, rade i konzultanti Horwath HTL-a koji su napravili i analizu isplativosti. Prema njihovim izračunima, a ovisno o modelu vaučera koji bi se koristio, moglo bi se generirati između dvije i četiri milijuna kuna direktnih neto prihoda, a turistički bi sektor mogao dobiti do 21 tisuće novih radnih mjesta.

CRO kartice predviđaju da poslodavci tijekom godine zaposlenicima uplaćuju određeni iznos novca namijenjen trošenju na domaće turističke i ugostiteljske usluge, a sve kako bi se smanjila ovisnost o stranim gostima i potaknula jača potrošnja Hrvata na domaćem terenu.

Ministarstvo je za taj posao potkapacitirano

Pored financijskih i zakonskih prepreka, uvođenju vaučera prethodi i osnivanje nekog zasebnog tijela koje bi se bavilo tim projektom. Prema ranijim najavama iz Ministarstva turizma, to bi se moglo riješiti osnivanjem agencije ili zasebnog odjela, ali Ministarstvo turizma po tom je pitanju malo potkapacitirano.

“Bude li potrebno, radit će se sistematizacija radnih mjesta, no vjerujemo da ćemo angažirati postojeće administrativne kapacitete Ministarstva turizma”, poručuju iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:11