SRPSKI ŠEF DIPLOMACIJE O ČETNIČKOM VOĐI

Jeremić: Rehabilitacija Draže Mihailovića? To je unutarnja stvar Srbije. Dođite u Beograd pa ćemo pričati o tome

Ivo Josipović ocijenio je danas da je postupak na temelju zahtjeva za rehabilitacijom četničkog vođe iz 2. svjetskog rata Draže Mihailovića štetan i u suprotnosti s povijesnim činjenicama

BRUXELLES - Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić odbio je u petak u Bruxellesu komentirati postupak rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića , kazavši da je to unutarnja stvar Srbije.

"To je prije svega unutarnje, iznimno delikatno pitanje u Srbiji i ne bih o tome raspravljao izvan svoje zemlje", odgovorio je Jeremić na novinarsko pitatnje kako bi se eventualna odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihailovića odrazila na odnose s Hrvatskom.

Na dodatno pitanje kakvu bi poruku Srbija poslala svijetu ako rehabilitira Mihailovića, Jeremić je odgovorio: "dođite u Beograd pa ćemo onda o tome pričati".

Pred Višim sudom u Beogradu vodi se postupak na temelju zahtjeva za rehabilitacijom četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića.

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas da je postupak na temelju zahtjeva za rehabilitacijom četničkog vođe iz 2. svjetskog rata Draže Mihailovića štetan i u suprotnosti s povijesnim činjenicama.

"Draža Mihailović je ratni zločinac, a četništvo je kvislinški zločinački pokret", istaknuo je predsjednik Josipović. "Mogu se sjetiti puno slučajeva u kojima su četnici sudjelovali, ne borili se i bili antifašisti, nego sudjelovali u bitkama zajedno sa Nijemcima i Talijanima i ustašama protiv partizana. Mogu se sjetiti onih slučajeva u kojima su napravili pokolje civilnog stanovništva, pa i ovdje u Hrvatskoj, pri čemu su stradali i Srbi od četničke ruke", rekao je Josipović.

Također je rekao kako se ne može sjetiti ijedne ozbiljnije ili bilo kakve bitke u kojima su se četnici borili protiv Nijemaca, Talijana ili ustaša. Samo jedna značajnija bitka bila je poslije rata između ustaša i četnika, negdje pokraj Banja Luke da bi se na kraju zajedno povlačili i spašavali glavu, kazao je Predsjednik.

"Ono što je sasvim sigurno da će taj proces, ako završi kako mediji najavljuju, pričekajmo ipak kraj procesa - značiti veliki korak natrag u odnosu prema Drugom svjetskom ratu i antifašizmu", ocijenio je predsjednik Josipović odgovarajući na pitanje novinara nakon posjeta Državom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Upitan vidi li u tome unutarnjopolitčku dimenziju s obzirom na predstojeće izbore u Srbiji , Josipović je rekao kako to ne može procijeniti, no da je njemu to bitno kao fenomen.

Dragoljub "Draža" Mihailović (1893.-1946.), bio je srpski general koji je u Drugom svjetskom ratu vodio četnike. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina.

U Beogradu ročište o rehabilitaciji: Sukobili se pristaše i protivnici četničkog vođe

BEOGRAD - Sudski postupak o zahtjevu za rehabilitaciju Draže Mihailovića nastavljen je u petak u beogradskom višem sudu, svjedočenjem predsjednika srbijanskog državnog povjerenstva za tajne grobnice strijeljanih nakon Drugog svjetskog rata Slobodana Markovića.

Zastupnik predlagača rehabilitacije Mihailovića, Zoran Živanović, novinarima je po završetku ročišta kazao kako je Marković već na dva prethodna ročišta govorio o nedostatcima na koje je predlagačka strana ukazivala u prijedlogu za rehabilitaciju.Po Živanovićevim riječima, Marković je to podupro određenim dokazima i dokumentima, a do konačne odluke suda o rehabilitaciji nije ostalo mnogo stvari o kojima treba odlučiti.

"Još je potrebno preslušati neke audio snimke... i možda, ukoliko sud bude smatrao da treba, saslušati još nekog od svjedoka", rekao je Živanović te dodao kako ne može sa sigurnošću procjeniti bi li konačna odluka mogla biti donešena na slijedećem ili nekom kasnijem ročištu.

Tijekom ročišta, pred sudom je više desetina, većinom mladih, pripadnika nevladine udruge "Žene u crnom" i "Nove komunističke partije Jugoslavije" prosvjedovalo protiv rehabilitacije Mihailovića. U jednom trenutku žestoko su se verbalno sukobili s desetak, znatno starijih, pristaša Mihailovića, no sve se ubrzo smirilo nakon policijskog upozorenja.

Beogradski mediji proteklih dana izvijestili su kako će na ročištu u petak sud donijeti odluku o rehabilitaciji Mihailovića, što je potom opovrgnuo beogradski sud, priopćivši kako u postupku rehabilitacije Mihailovića sudsko vijeće nije donijelo odluku te da će u nastavku postupka biti saslušavani svjedoci i razmatrani dokazi koji su u međuvremenu dostavljeni sudu. Beogradski prvi osnovni sud 16. ožujka je, u okviru postupka za utvrđivanje smrti Mihailovića, objavio oglas u kojem se pozivaju svi koji imaju spoznaja o smrti Mihailovića da se u roku od 30 dana jave tome sudu. (Hina)

Odluku o zahtjevu za njegovu rehabilitaciju viši sud ne može donijeti bez dokaza o Mihailovićevoj smrti, pri čemu službena dokumentacija o tome gdje je i kada strijeljan i pokopan ne postoji, a predpostavlja se da ondašnje vlasti nisu željele da se zna grobno mjesto Mihailovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:33