ŠEF EUROPSKE KOMISIJE

JUNCKER ODGOVORIO VUČIĆU NA PISMO U KOJEM SE ŽALIO NA RH 'Vratite se konstruktivnom diskursu'

 Reuters

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker odgovorio je na pismo koje je nedavno uputio srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a u kojem se požalio na navodnu antisrpsku politiku u Hrvatskoj.

Kako je za Tanjug u srijedu navečer potvrdila glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič, Juncker je u odgovoru izrazio zabrinutost najnovijim razvojem situacije u odnosima između Hrvatske i Srbije.

On je u pismu, kako prenosi Tanjug, pozvao na povratak konstruktivnom bilateralnom angažmanu.

Naglasio je pritom da su dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja, kao i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju poštovati sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali i isto tako i sve države članice Unije u regiji.

- Ti principi su obveza za cijelu regiju, naglasio je Juncker.

Europska unija, napisao je, očekuje da sve relevantne države nastave poštivati te obveze.

Kako je naglasio Juncker, EK je u okviru svojih nadležnosti uvijek bila snažno posvećena osiguravanju poštovanja prema žrtvama i sjećanja na počinjene ratne zločine u Europi.

Zakonodavstvo EU smatra kaznenim djelima zločine iz mržnje na nacionalnoj osnovi i/ili javno poticanje na nasilje ili mržnju (uključujući javno odobravanje, negiranje ili grubo trivijaliziranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina).

Prema zakonodavstvu EU, države članice EU su dužne osigurati da ti zločini budu kažnjivi dok se od zemalja koje teže članstvu očekuje da se ponašaju u skladu s tim zakonom.

Kako je istaknuo predsjednik EK, dug put ka pomirenju između naroda zahtijeva zajedničke i iskrene napore svih strana i na svim razinama kako bi se priznali činovi nepravde iz prošlosti bez predrasuda i zajedno nadišli, pripremajući tako teren za zajedničku budućnost zasnovanu na suradnji.

Sva otvorena pitanja moraju se rješavati kroz konstruktivan bilateralni dijalog i uz međusobno poštovanje.

U interesu je cijele regije da se vrati takvom duhu i diskursu, naveo je Juncker.

Kao što je poznato, Vučić je u svojem pismu zahtijevao oštru reakciju Europske komisije na, kako ih je nazvao, 'provokacije' i 'ispade' iz Hrvatske koju je optužio da vodi 'ogoljenu antisrpsku politiku'.

---------------------------

'Bolje da nisu ništa ni pisali'

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u srijedu navečer Tanjugu, povodom Junckerova odgovora Vučiću da, što se njega tiče, 'bolje da ništa nisu odgovarali ni pisali'.

- Nadam se samo da će Srbija i premijer Vučić izdržati pisanja i nepisanja koje imaju Juncker i EK. Što se mene tiče, bolje da ništa nisu odgovarali, da ništa nisu pisali, rekao je Stefanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:53