ODNOSI SA SLOVENIJOM

JUNCKEROV UDAR NA SLOVENSKE NAJAVE BLOKADE HRVATSKOG ULASKA U SCHENGEN 'To ne pridonosi jedinstvu' PLENKOVIĆ 'Zovem sve šefove stranaka na sastanak'

 REUTERS

U intervjuu za HRT predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker komentirao je mogućnost slovenske blokade hrvatskog pristupa Schengenu. "To ne pridonosi jedinstvu. Želio bih da se dvije zemlje međusobno dogovore", rekao je Juncker.

"Ne slažem se s onima koju blokiraju tzv. nove članice, one su već dugo u EU. Želio bih da Rumunjska, Bugarska i Hrvatska budu dijelom prostora slobodnog kretanja jer su te zemlje postigle izniman napredak u tom smislu", dodao je Juncker.

Ne sviđaju mu se umjetne podjele između istoka i zapada Europe.

"Mi smo jedna Europska unija i sve zemlje imaju jednak dignitet", naglasio je.

Na kraju je rekao kako mu je u planu posjetiti Hrvatsku 2018.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao je danas u Strasbourgu govor o stanju Unije. Poručio je da Europa mora biti zajednica u kojoj države članice trebaju biti jednake, bez obzira na veličinu i položaj. Smatra kako u takvoj uniji ne može biti građana, radnika, a ni potrošača drugog reda. Podupro je ulazak Hrvatske u Schengen. Dio slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu Junckeru zamjera što spominje Hrvatsku kao moguću članicu Schengena. Smatraju da naša zemlja ne poštuje načelo vladavine prava jer ne želi provesti arbitražnu odluku.

Plenković na konzultacije sazvao čelnike stranaka

Inače, hrvatski premijer Andrej Plenković za četvrtak je u Banskim dvorima sazvao konzultacije s čelnicima svih parlamentarnih stranaka o odnosima sa Slovenijom

- Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u okviru priprema za nastavak političkih razgovora sa Slovenijom, pozvao je na konzultacije predsjednike parlamentarnih stranaka u vezi odnosa Hrvatske i Slovenije, u četvrtak u 13 sati, u Banskim dvorima, navodi se u kratkoj obavijesti Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:06