UDBINA

JURE BOGDAN 'Ništa ne vrijedi što su naši preci ginuli ako ne vodimo čestiti kršćanski život'

Jure Bogdan, arhivska fotografija
 Ivo Ravlić / Hanza Media

Na obillježavanju Dana hrvatskih mučenika u subotu na Udbini, vojni ordinarij Jure Bogdan je poručio kako "ništa ne vrijedi što su naši preci ginuli za krst časni i slobodu zlatnu ako ne vodimo čestiti kršćanski život, ako ne poštujemo dostojanstvo braka i obitelji, temeljne jezgre društva" i poručio da od malih zajednica do središnjih državnih ustanova, Vlade, Sabora i predsjedničkog ureda "treba raditi s ljubavlju i na čast izgradnje svoga roda hrvatskoga i boljitak svih građana lijepe naše domovine".

Vojni ordinarij je predvodio misu pred nekoliko tisuća vjernika s novim biskupom domaćinom Zdenkom Križićem i još devet biskupa te mnoštvom svećenika.

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih mučenika, biskup Bogdan je primio na dar danas promoviranu knjigu umirovljenog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića i Ante Bežena "Crkva hrvatskih mučenika od ideje do ostvarenja", kojoj je urednik Ivan Mance.

U ime odbora za proslavu 14. Dana hrvatskih mučenika umirovljeni biskup Bogović je tom prigodom rekao da je u prilogu knjige i popis donatora, jer je Crkva na Udbini sagrađena dobrim dijelom novcima građana.

Crkva hrvatskih mučenika je spomenik ranama na tijelu naše Hrvatske, rekao je Bogović i zahvalio svima koji su pomogli da se sagradi to velebno zdanje odakle, rekao je, ide jasna poruka "narodu i svijetu da mi znademo cijeniti rane onih koji su ih zadobili zato što su voljeli svoj narod i za nj se žrtvovali".

Nazvavši Isusove rane "odlikovanjima" Bogović je rekao da se Isus nije njih stidio, već se njima ponosio i rekao učenicima da propovijedaju da je zdravo, lijepo, dobro i spasonosno dobivati rane stečene iz ljubavi prema drugima.

"Pa čak i život dati za druge, najveća je vrijednost na ovome svijetu i najjača valuta na ulazu u vječnost, što uključuje i opraštanje i milosrđe, jer je Isus toliko pretrpio, a poslije rekao apostolima idite i navještajte oproštenje i milosrđe, pa i onima koji su mi ove rane nanijeli", rekao je Bogović i usporedio rane Isusove sa stradanjima Hrvata u sprječavanju osvajanja kršćanskog prostora na Krbavskom polju podno Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Gospićki biskup Zdenko Križić i šibenski biskup Tomisklav Rogić, kao donedavni rektor svetišta na Udbini, primili su također knjigu u znak zahvale. Biskup Bogdan je dobio i ličku kapu s izvezenim krbavskim križem.

Uz riječi "slava svim hrvatsakim mučenicima", biskup Bogdan je najavio da će u Skadru 5. studenog ove godine biti blaženim proglašen Hrvat iz Janjeva, fra Serafin Kodić Glasnović, koji je bio ubijen djelujući u Franjevačkoj provinciji u Albaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:49