DIPLOMACIJA

JUTARNJI DOZNAJE Hrvatski državni vrh se usuglasio: Jakov Despot bit će prvi hrvatski veleposlanik u Rusiji nakon dvije godine

 HGK

Hrvatsko-ruski gospodarski forum koji se trebao održati u studenom u Zagrebu nije odgođen zbog putovanja Andreja Plenkovića u Ukrajinu, ali je sada upitno hoće li se uopće održati sljedeće godine.

“Za skup u Zagrebu nije postojao veliki interes ruskih gospodarstvenika, ali odluka o otkazivanju došla je prije nego što smo imali gospodarski forum u Kijevu”, rečeno nam je u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a postignut je dogovor s ruskom stranom da se forum održi 2017.

Nezadovoljstvo

Moskva je i preko veleposlanika u Zagrebu Anvara Azimova poslala poruku Vladi da je krajnje nezadovoljna odlaskom Plenkovića u Kijev i da priopćenje MVP-a Ruske Federacije nikako nije poruka “niže razine”, kako je to komentirao hrvatski premijer. Azimov je rekao da su ruski poduzetnici “veliki patrioti”, da se ne slažu s režimom sankcija koje podržava i Hrvatska kao članica EU i zato nisu bili voljni doći na forum. “Jako sam zabrinut za hrvatsko-ruske odnose”, poručio je Azimov. Istodobno je izrazio i nezadovoljstvo što Hrvatska već dvije godine nema veleposlanika u Rusiji. Kako Jutarnji ekskluzivno doznaje, hrvatski državni vrh, još dok je premijer bio Tihomir Orešković, suglasio se da veleposlanik u Moskvi bude Jakov Despot, predstavnik HGK. Hrvatskim je gospodarstvenicima unatoč sankcijama otvarao vrata u Moskvi, nakon čega su realizirani mnogi milijunski poslovi.

Ljuti zbog Ukrajine

Nakon odlaska Igora Pokaza iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi odugovlačilo se s rješenjem, a dogovor nije postignut za vrijeme Milanovićeve vlade. Nije se žurilo s rješenjem ni kada je Orešković došao u Banske dvore, iako je predsjednica požurivala da se u ključnim zemljama postave novi diplomati. Tako je i ovoj “krizi” u odnosima dviju zemalja Hrvatska bez veleposlanika. Reakcija Moskve na Plenkovićev put u Ukrajinu nije iznenađenje, ali iz toga ne treba praviti ni prevelik problem. Kuriozitet Plenkovićeva puta je što je došao uoči summita EU i Ukrajine i što je tamo ponudio primjenu hrvatskog iskustva s mirnom reintegracijom kao primjer i za Ukrajinu i okupirane teritorije. Rusiju je krajnje zasmetala upravo konstrukcija “okupirani teritorij”, a Moskva uporno tvrdi da nema veze s događajima u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:53