VLADA POTVRDILA

JUTARNJI DOZNAJE: MOL PREGOVARA S RUSIMA Mađari sve bliže prodaji udjela Ine

Banski dvori demantiraju da su Rusi ušli u Inu i da rade dubinsku analizu tvrtke, ali znaju da MOL razgovara s Rosneftom
 CROPIX

Iz svih postupaka koje čini jasno je da MOL traži kupca za svojih 49 posto vlasništva Ine, no daleko je to od bilo kakvog postupka dubinskog snimanja Ine od strane potencijalnog kupca, rekao je za Jutarnji list visoki Vladin izvor. Prema njegovu mišljenju, u igri je ruska naftna kompanija Rosneft, ali zasad je očito riječ o mađarskom ispipavanju terena, a početak pravog posla oko prodaje može se očekivati tek u siječnju sljedeće godine.

Danas su se pojavile informacije da je mađarski MOL počeo pregovore s ruskim Rosneftom o prodaji Ine te da su predstavnicima ruske kompanije omogućili uvid u Inine poslovne knjige. No, naš izvor demantira da se to dogodilo. Prema njegovim riječima, da bi neka kompanija ušla u due diligence Ine, MOL o tome mora prethodno obavijestiti drugog najvećeg dioničara, a to je Vlada, o tome izvijestiti burzu te Nadzorni odbor tvrtke koja o tome mora donijeti svoj stav.

MOL je ipak preozbiljna tvrtka da bi preskočio te korake u proceduri, rekao nam je naš sugovornik. U MOL-u su danas rekli da ne žele komentirati glasine i spekulacije. Nakon što je MOL i službeno objavio kako je moguće da će krenuti u prodaju svog udjela u Ini, tvrdilo se da mađarska kompanija prvo svoj udio mora ponuditi Hrvatskoj kao drugom velikom dioničaru.

No, Hrvatska je pravo prvokupa izgubila nepreuzimanjem plinskog biznisa, što je utvrđeno Međudioničarskim sporazumom.

Ruska kompanija Rosneft već je dugo u medijskim kalkulacijama za kupnju Ine. Posljednja je tu spekulaciju iznijela američka agencija Bloomberg. Bloomberg je tada objavio da je namjera Rosnefta kupnja 19,8 posto Ininih dionica od Vlade te 49 posto udjela MOL-a. Ukupna vijednost kompanije procjenjuje se na 7,3 milijarde dolara. Hrvatska Vlada je tada oštro demantirala da pregovara s Rosneftom o prodaji dijela vlasništva države u Ini.

U tu se spekulaciju uklopio i susret predsjednika Rosnefta Igora Sečina s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom u Sankt Peterburgu, kada su potpisali zajedničku izjavu o interesu za investiranje u energetski sektor Hrvatske. Uz Rosneft, u igri za kupnju Ine spominjala se i azerbajdžanska državna naftna kompanija Socar.

MOL počinje međunarodnu arbitražu protiv hrvatske vlade

ZAGREB - Mađarska naftna kompanija MOL zatražila je od Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) da počne arbitražu protiv hrvatske vlade zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj, objavio je u utorak MOL na internetskoj stranici budimpeštanske burze.

Zahtjev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske vlade putem pravnog zastupnika, međunarodnog odvjetničkog ureda Weil, Gotshal & Manges, a u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji, kaže se u priopćenju i dodaje kako MOL, "odavna strateški partner hrvatske vlade" i veliki ulagač u Hrvatsku, to čini "radi pokretanja pravne procedure za ostvarivanje svojih prava", iako ostaje "otvoren i za pregovore o sporu" s hrvatskom stranom.

"MOL se odavno smatra strateškim partnerom hrvatske vlade kao jedan od najvećih stranih ulagača u hrvatsko gospodarstvo. U tome duhu MOL oduvijek traži prijateljsko rješenje svakog spora između MOL-a i hrvatske vlade", kaže se u priopćenju.

"MOL ima određene pravne obveze u odnosu na svoje dioničare, da nastavi s pregovorima u dobroj vjeri, ali ima i pravnu obvezu početi pravni postupak za ostvarivanje svojih prava", kaže se u MOL-ovu priopćenju i dodaje kako mađatrska naftna kompanija "ostaje otvorena daljem traženju rješenja spora pregovorima". ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:06