KLJUČNI SURADNICI

JUTARNJI DOZNAJE: PLENKOVIĆ IMENOVAO SAVJETNIKE Otkrivamo tko su ljudi koji će biti najbliže premijeru i koliko će zarađivati u Banskim dvorima!

S lijeva na desno: Karlo Ressler, Andrej Plenković i Tomislav Pokaz
 Goarn Mehkek / Hanza Media

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, kako doznaje Jutarnji, imenovao je četiri savjetnika u Banskim dvorima.

Riječ je o Tomislavu Pokazu, Dubravki Vlašić-Pleše, Sonji Žerjav i Karlu Ressleru. Savjetnici predsjednika Vlade su državni službenici, a ne dužnosnici i imat će neto plaću od 11.000 do 12.000 kuna.

Tomislav Pokaz tako ostaje i u ovoj Vladi. On je, naime, bio zamjenik predstojnika Ureda premijera Tihomira Oreškovića, a još prije je radio i u Ministarstvu gospodarstva kao šef odjela za industriju i investicije. Prije nego što ga je Orešković doveo u Banske dvore bio je predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije.

Dubravka Vlašić-Pleše dolazi iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova gdje je bila načelnica Sektora za europsko pravo. S Plenkovićem je surađivala dok je on bio državni tajnik za europske integracija od 2010. do 2011. Ona je tada bila ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodba pravnom sustavu EU i praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u MVPEI-ju.

Sonja Žerjav dolazi s mjesta načelnice Sektora za europske poslove i međunarodnu suradnju u Ministarstvu pravosuđa, radila je i u Ministarstvu vanjskih poslova, a bila je i predstojnica Ureda Nevena Mimice kada je on bio potpredsjednik Vlade za unutarnju i vanjsku politiku.

Karlo Ressler, 28-godišnji je diplomirani pravnik i doktorand Pravnog fakulteta u Zagrebu, a Plenković očito ima izuzetno povjerenje u njega. To se najbolje dalo primijetiti kada je cijela javnost mogla vidjeti da je upravo njega odabrao da s njim ide po mandat kod predsjednice Republike, s njim je otputovao i u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća, a bio je i na primopredaji vlasti u Banskim dvorima. Plenkoviću pomaže pravnim savjetima, a trenutačno radi na doktorskoj disertaciji na temu “Trgovina ljudima na Balkanu i kroz Balkan - Kvalitativna analiza”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:51