SINDIKALNI LIDER

Jutarnji izračunao: Zbog Ribića učitelji i tete u vrtiću već za srpanj dobit će 607 kuna manje!

 Milivoj Keber/Cropix

Iako neočekivano, sutra će u Vladi ipak biti održan sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi. Predsjednik matice sindikata Vilim Ribić pristao je na sastanak, Mogućnost da bi četiri sindikata - osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i medicinskih sestara - prilično je velika. Ribić optimizam crpi iz subotnje izjave premijera Zorana Milanovića kako će se ukinuta materijalna prava vratiti kad Hrvatska ponovno počne zarađivati.

- Podržavam izjavu premijera. Ona otvara vrata ponovnom sjedanju za pregovarački stol, kako bi se prevladala blokada koja trenutno postoji u pregovorima. Ovo je optimističan znak, na tragu načela pravednosti i našeg razmišljanja. U tom smislu nadam se da će sada uslijediti neki poziv. Volio bih da premijer čuje našu istinu jer mislim da ne zna sve - rekao je jutros u intervjuu za Jutarnji list Vilim Ribić, a nakon toga, Vlada na još jedan pokušaj potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru pozvala sve sindikate javnih službi.

Ribić je rekao i da tijekom pregovora nije vrijeđao ministra financija Slavka Linića, iako većina sudionika pregovora svjedoči suprotno.

Iako je ujutro izgledalo kako je potpis na dodatak TKU sve bliži, Ribić je tijekom dana ponešto izmijenio priču, ali odlučnog ne nije bilo.

- Netočno je da smo popustili, a još je manje točno da sutra potpisujemo izmjene kolektivnog ugovora. Možda bi mogli doći do nekog dogovora, ali to sigurno neće biti preko noći - izjavljivao je Ribić tijekom dana.

U Banskim dvorima zbog svega toga napetosti nema. Sindikatima je poslan poziv na potpisivanje dodatka TKU i sporazuma kojim bi se isplata prosvjetnog dodatka od 2,3 posto odgodila do 1. siječnja 2013., ali nikakvi pregovori, kažu naši izvori, ne dolaze u obzir jer ponuda Valde već danima na stolu.

Podsjetimo, od zaposlenih u javnim službama očekuje se odricanje od ovogodišnje i božićnice u 2013. godini, regresa i jubilarnih nagrada u idućoj godini, osim za radnike koji odlaze u mirovinu. Traži se i smanjenje dnevnica za službena putovanja sa 170 na 150 kuna te uvođenje reda u naknade za prijevoz kojim bi se uštedjelo oko 250 milijuna kuna.

U inetrvjuu Jutarnjem listu, kojega u cijelosti objavljujemo u sutrašnjem broju Ribić je ustvrdio kako ustrajanjem na nepotpisivanju dodatka TKU nije izdao svoje kolege Zvonimira Laktašića i Branimira Mihalinca jer su njihovi članovi ostali bez tri, pet, sedam ili devet posto plaće, a njegovi će, čak dobiti povišicu od 2,3 posto.

Ipak, matematika je neumoljiva.

Ako četiri sindikata iz Matice ne potpišu dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, učitelji, profesori, tete u vrtiću, ali i znanstvenici već će na plaći za srpanj osjetiti da se povećanje koeficijenata za tri, pet, sedam i devet posto ne isplaćuje, te da se isplaćuje prosvjetni dodatak od 2,3 posto. Tako će redovnom profesoru u stalnom zvanju netto plaća porasti za 221 kunu, a docentu za 169 kuna. Čistačicu na fakultetu obradovat će povišica od 84 kune. Svi oni pripadaju sindikatu Vilima Ribića. I dok će oni slaviti, članovi Zvonimira Laktašića i Branimira Mihalinca zbrajat će minuse na platnoj listi.

Učitelj savjetnik sa 35 godina staža, ali samac, sredinom kolovoza dobit će plaću manju za 426 kuna, dok će učitelju samcu s 15 godina staža na plaći "nedostajati" 124 kune. Najmanji minus na platnom listiću imat će učitelji početnici. Njima će plaća biti manja svega 27 kuna, no oni ionako imaju najmanja primanja u ovoj kategoriji.

U ovoj kategoriji najveći će gubitnici biti učitelji savjetnici s olakšicama za dvoje djece. Na srpanjskoj plaći, u odnosu na lipanjsku, nedostajat će im čak 607 kuna.

Uz ovo smanjenje plaća zbog prestanka primjene ionako ielgalne uredbe o povećanju plaća za tri, pet sedam ili devet posto, ovisno o stažu, prosvjetari, ali i ostali zaposleni u javnoj upravi uskoro će ostati i bez dodatnih 10 posto plaće, jer je Vlada, u slučaju nepotpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru najavila smanjenje koeficijenata za 10 posto.

Naravno, na ova smanjenja plaća treba pribrojiti i neisplatu jednog regresa i dviju božićnica ukupno "teških" 3.750 kuna do kraja iduće godine, jer će Temeljni kolektivni ugovor biti raskinut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:41