VAL UHIĆENJA

JUTARNJI NESLUŽBENO DOZNAJE Ivicu Todorića i njegove najbliže suradnike tereti se da su lažno prikazivali financijske podatke

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Prema prvim neslužbenim informacijama, državno odvjetništvo i policija krenuli su u akciju uhićenja osumnjičenih bivših članova uprave Agrokora i pretresa njihovih domova jer je tijekom predistražnog postupka prvenstveno utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su godinama lažirali bilance koncerna.

Na temelju podataka do kojih su istražitelji došli, Ivicu Todorića i dio njegovih najbližih suradnika iz vrha Agrokora, među kojima su po svemu sudeći i njegovi sinovi, te Ivica Crnjac, Ljeka Puljić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga i drugi tereti se za zlouporabe i druge nezakonitosti vezane za povrede obveza vođenja poslovnih knjiga.

Pritom ih se s jedne strane sumnjiči da su lažnim prikazivanjem financijskih podataka, lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica, dovodili u zabludu poslovne suradnike, banke i dobavljače. S druge strane, time su istovremeno omogućili, smatraju istražitelji, prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata, odnosno da koncern ostvaruje dobit, što nije bio slučaj. Navodno je obuhvaćeno razdoblje duže od pet godina u kojemu je, neslužbeno doznajemo, Agrokor, kako je utvrđeno, zapravo poslovao s gubicima. Na osnovu lažnog prikazivanja pozitivnog poslovanja, vlasniku Agrokora Ivici Todoriću godinama je neosnovano, smatraju istražitelji, isplaćivana nepripadajuća dividenda.

Iznos tako isplaćene dividende, koji se sada smatra protupravno pribavljenom imovinskom koristi, odnosno štetom za koncern, mjeri se navodno u stotinama milijuna kuna. Pritom je i državi Agrokor plaćao više poreza nego što je zapravo trebao.

Prema neslužbenim informacijama, istragom su pored toga obuhvaćeni i iznimno visoki privatni troškovi obitelji Todorić, koje je godinama snosio Agrokor. Kako smo već izvještavali, obitelj Todorić je na račun Agrokora kupovala praktično sve, od namirnica i odjeće, pa do namještaja i razne opreme, a na trošak koncerna išla su i njihova privatna putovanja, avionske karte, luksuzni odmori u egzotičnim destinacijama, opremanje i uređenje nekretnina.

U ovom slučaju spominju se iznosi koji ukupno debelo premašuju milijardu kuna.To je navodno samo dio optužbi zbog kojih nadležno državno odvejtništvo sada otvara istragu protiv Todorića i njegovih suradnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:32