KADROVIRANJE

JUTARNJI OTKRIVA: ANA LEDERER NA ČELU LEKSIKOGRAFSKOG ZAVODA? Leksikografski zavod bez ravnatelja, Antunu Vujiću mandat istekao još 25. 10.

 Biljana Gaurina / CROPIX

Antunu Vujiću, glavnom ravnatelju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, istekao je četverogodišnji mandat 25. listopada ove godine. Ne svojom krivnjom, Vujić se i dalje nalazi na poziciji, s obzirom da se Vlada nije stigla pozabaviti kadroviranjem u javnoj ustanovi od posebnoga značaja.

Pisao ministru

Glavni ravnatelj Zavoda imenuje se na četiri godine s mogućnošću reizbora. S obzirom na situaciju u kojoj nakon 40 dana od isteka mandata glavni ravnatelj nije (re)izabran, Vujić se nalazi u svojevrsnom provizoriju. Pisao je, doznajemo, još bivšem ministru znanosti Predragu Šustaru, a nedavno i novome Pavi Barišiću, informirajući ih o situaciji. Paralelno, spominje se više novih kandidata za glavnoga ravnatelja, a među njima je i Ana Lederer, teatrologinja i bivša intendantica zagrebačkog HNK, u veljači imenovana zamjenicom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a 25. studenoga razriješena dužnosti.

Znanstveno vijeće

Na službenim stranicama Zavoda stoji da je ravnatelj Zavoda Bruno Kragić, dok su članovi Ravnateljstva Nikša Lučić, Mladen Klemenčić, Stjepan Matković i Neven Budak. Po Zakonu, glavnog ravnatelja i dva člana Ravnateljstva imenuje Vlada. Dva člana Ravnateljstva imenuje Znanstveno vijeće Zavoda.

- Tko god da bude glavni ravnatelj, bilo bi dobro da ispunjava određene stručne uvjete jer ovo je naprosto takva vrsta ustanove - kaže Vujić. Njegovo je mišljenje da bi bilo dobro dati važnost mišljenju Znanstvenoga vijeća Zavoda pri konačnoj odluci o imenovanju osoba na funkciju. Mišljenje vijeća, objašnjava, ne mora biti ključno, no bilo bi dobro da Vlada ne ide mimo njega mišljenja Vijeća. Leksikografski zavod zadnjih godina nije podlijegao aferama, a u Vujićevu je mandatu naglasak prebačen na digitalna izdanja. U digitalni oblik prebačene su opće enciklopedije, kao i više posebnih. Vujićev glavni projekt bio je ažuriranje svih enciklopedija objavljenih na internetu te postavljanje cjelokupne građe u međusobno povezan elektronički oblik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:15