APSURDNI PREKRŠAJ

KAD HRVATSKI INSPEKTORI POČNU VREBATI POPUT KOBACA IZA UGLA Direktor hotela na sudu jer je ispunio želju svojih gostiju i iz soba uklonio tepihe

Trener nogometaša zamolio je direktora da makne tepih i ručnik znajući da će ga djeca nakon treninga nepotrebno uprljati

Prestroge i predoslovne hrvatske birokracije nije pošteđen nitko pa tako niti sustav od kojeg živi 18 posto domaće ekonomije.

Sanitarne, turističke, gospodarske i sve druge inspekcije početkom sezone poput kobaca iza ugla vrebaju domaće hotelijere u nadi da će im pronaći grešku - pa opaliti kaznu.

Posljednjih dana u tome su itekako uspjeli.

Kako je za Jutarnji list ispričao jedan hotelijer (podaci poznati redakciji), direktor jednog njegova hotela ovih dana, umjesto da dočekuje goste, hodočasti po Prekršajnom sudu na kojem je završio zbog doista nevjerojatnog prekršaja.

Propis

Dogodilo se tako da je u njegovu hotelu nekoliko dana boravila jedna nogometna juniorska momčad koja je, zbog sportskih priprema, zakupila šest soba.

Trener malih nogometaša dobro je znao koliko nestašni znaju biti njegovi mladi sportaši, a posebno koliko bi mogli uprljati sobe kad se nakon treninga, znojni i umorni, zapute na počinak.

- Organizator se zabrinuo da djeca slučajno ne bi previše zaprljala sobe pa nam je spomenuo rješenje na koje smo rado pristali. Predložio je, naime, da iz njih uklonimo manji tepih koji inače stoji pored kreveta te da iz kupaonica uklonimo po jedan ručnik. Direktor je zaključio da je taj prijedlog konstruktivan pa je doista naredio da se iz soba mladih sportaša uklone suvišne tekstilne površine - otkrio je hotelijer za Jutarnji list čiji je objekt, nekoliko dana nakon što su iz soba privremeno izvađeni tepisi, posjetio djelatnik turističke inspekcije.

- Ali što je ovo, pa gdje su vam nestali protuklizni tepisi iz ovih šest soba? - iznenađeno je zavapio zureći u prazne parkete.

Koliko god se trudili dati mu pojašnjenje, inspektor nije bio zadovoljan odgovorom.

Shvaća da su u pitanju djeca, razumije da će možda u sobe stići i prljavi, čuje čak i da su tako sami tražili - ali tepih po propisima tamo mora biti, a tko ga izvadi - riskira kaznu.

Kategorizacija

Doista, tako piše i u službenim uvjetima za kategorizaciju hotela objavljenima na Narodnim novinama.

Kad su u pitanju oprema i uređenje hotela, uvjeti propisuju da u sobi, ako u njoj nema tepisona, pored kreveta obavezno mora stajati tepih koji se ne kliže, i taj je uvjet nužan za kategorizaciju hotela od tri, četiri i pet zvjezdica.

Još jedan tepih od frotira obavezno mora stajati uz kadu, ispred tuša, a ako kada nema protuklizno dno koje se inspekciji dokazuje tehničkom dokumentacijom proizvođača, onda jedan protuklizni tepih obavezno mora stajati i u kadi.

Sva je to sila tepiha bez kojih domaći hoteli nikako ne mogu proći kategorizaciju, a posebno teške posljedice riskiraju u trenucima kad se rijetki od njih privremeno svoje poslovanje usude prilagoditi gostima.

- Gledajte, tepisi su uklonjeni na zahtjev organizatora i posve je bilo jasno da nismo napravili ništa na štetu naših posjetitelja. Ipak, direktor hotela dobio je prekršajni nalog i sad na sudu mora objašnjavati što se dogodilo te da su tepisi, odmah po odlasku gostiju, nazad vraćeni u sobe. Nemamo ništa protiv da se kontrolira naše poslovanje, ali u ovom slučaju doista mi se čini da sami sebi posve nepotrebno kompliciramo priču - povjerio se hotelijer Jutarnjem listu, a o prekršajnom nalogu potom obavijestio i Ministarstvo turizma.

Presuda

U njemu doista stoji ono što nam je hotelijer ispričao, a u nastavku je i optužni prijedlog protiv kompanije i direktora.

“Viši turistički inspektor nepobitno je utvrdio da u sobama nisu postavljeni tepisi pored kreveta koji se ne kližu te u istim sobama nisu stavili po tri ručnika svakom gostu”, piše u dokumentu, zajedno s napomenom da su počinili prekršaj iz članka 15. stavka 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Inspektor predlaže da se protiv okrivljenih pokrene postupak i da ih se proglasi krivima, a za vidjeti je krajem lipnja kako će na njegov prijedlog reagirati prekršajni sudac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:14