SLAGANJE VEĆINE

KADROVSKA KRIŽALJKA U NOVOJ VLADI Tko bi od trenutnih Mostovih ministara mogao zadržati, a tko izgubiti funkciju

Andrej Plenković postavlja jasnu granicu za postizborne partnere oko mjesta u novoj Vladi
Davor Romić, Dubravka Jurlina Alibegović, Vlaho Orepić, Ante Šprlje, Tomislav Panenić i Slaven Dobrović

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i njegov najbliži suradnik Davor Stier jučer su napravili pauzu na planu unutarnje politike te pregovora s Mostom o sastavljanju nove hrvatske Vlade i otišli u Strasbourg gdje još imaju obveze kao zastupnici u Europskom parlamentu.

Za to vrijeme u Zagrebu je održana sjednica tehničke Vlade prije koje je Božo Petrov, šef Mosta, kazao da ne odustaju od svojih uvjeta, ali da su zadovoljni prvim sastankom. I suradnici šefa HDZ-a Plenkovića potvrđuju da je sve bilo korektno. Isto tako, u HDZ-u doznajemo da ih je pozitivno dojmio i Petrov koji je na ranijim sastancima s bivšim vodstvom bio znatno suzdržaniji dok je prekjučer, kažu, bio opušten, pričljiv te otvoren za razgovor.

Gospodarski pojas

- Dijelom je to zbog iskustva koje sad već ima, a dijelom i zbog nove ekipe s kojom pregovora - kaže nam sugovornik. Svi ponavljaju da na pregovorima nije bilo govora o podjeli plijena.

- Nema ništa skriveno, doista se razgovaralo o sedam točaka Mosta, i zasad nije bilo riječi o kadrovima - kazao nam je izvor iz HDZ-a.

Točka o kojoj je Andrej Plenković na sastanku govorio, a koja se HDZ-ovcima ne čini provedivom u kratkom roku kako to želi Most, je proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. No, zato su, primjerice, odmah pristali na to da se tri kandidata biraju preferencijalno, o čemu im je govorio politički tajnik Davor Ivo Stier.

Moglo se čuti od izvora da je Andrej Plenković o svakom Mostovom uvjetu želio razgovarati do detalja.

Već neko vrijeme u medijima se spekulira o tome kako će ovaj put HDZ i Most podijeliti resore, te hoće li Mostu ostati sve ono što im je dao bivši predsjednik HDZ-a.

Puštanje signala

- Jučer o tome nije bilo govora - kaže nam izvor, no ne skriva da jedna i druga strana puštaju signale do koje razine su spremni popustiti u tim podjelama.

- Andrej Plenković će s njima razgovarati korektno i bit će otvoren, ali ipak će postaviti jasnu granicu ispod koje neće ići - otkrio nam je jučer izvor blizak vrhu stranke.

Tako se pojavila informacija da mostovci žele funkciju predsjednika Sabora, potpredsjednika Vlade te svih šest ministarstva, ali u HDZ-ovim kuloarima spominju se ovaj put četiri ministarstva, funkcija potpredsjednika Vlade, ali sporna je navodno pozicija šefa Sabora.

- Nema šanse da im daju funkciju predsjednika Sabora - ustvrdio je naš izvor. Most tu funkciju želi za Roberta Podolnjaka čiji je dolazak u HDZ uoči prvog sastanaka bio najavljen, no Podolnjak se ipak nije pojavio u središnjici HDZ-a. Na pregovore je došao javnosti manje poznat Ante Čikotić koji je član Nacionalnog vijeća Mosta i stručnjak za energetiku, koji navodno ima dobre kontakte s pojedinim HDZ-ovcima.

Na pitanje je li ta pozicija rezervirana za glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića, odgovara, “polako, polako, ima još kandidata”.

To je očito sporno i povratniku u HDZ Dragi Prgometu.

- Ne vidim razloga zašto HDZ ne bi imao i predsjednika Vlade i Sabora - izjavio je Prgomet za televiziju N1.

Ali naš drugi sugovornik iz HDZ-a smatra da se s takvim izjavama treba sačekati te ne vidi razloga da Most ne dobije mjesto šefa Sabora.

- Gotovo je sigurno da će Mostu ostati Ministarstvo unutarnjih poslova koje je dobro vodio Vlaho Orepić te Ministarstvo zaštite okoliša - kazao nam je izvor iz stranke, dodajući kako se šef HDZ ne planira miješati u daljnje kadroviranje u Ministarstvu unutarnjih poslova, jer mu taj resor nije presudan kao što je bio Tomislavu Karamarku i Milijanu Brkiću.

U HDZ-u se nagađa da bi Mostu mogli ostati i Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo uprave, dok bi oko ministarstava gospodarstva i poljoprivrede moglo doći do problema.

Naime, u HDZ-u čujemo da imaju namjeru zadržati ta dva ministarstva.

Struje u HDZ-u

- Gospodarstvo i poljoprivredu im ne damo. Gospodarstvo će vjerojatno voditi Ivana Maletić koja bi mogla biti i potpredsjednica Vlade, a poljoprivreda nam je važna zbog europskih fondova - rekli su neki u HDZ-u.

Zanimljivo je da u HDZ-u postoje struje koje različito gledaju na same pregovore: jedni zagovaraju koaliciju s Mostom na koji gledaju kao na “odmetnuto HDZ-ovo dijete”, a drugi, pak, smatraju da ne treba isključiti ni opciju bez Mosta, odnosno suradnju s HNS-om, HSS-om...

- Zar vi možete zamisliti desni dio HDZ-a u koaliciji s Vesnom Pusić? - pitaju oni koji zagovaraju Vladu Mosta i HDZ-a.

Međutim, šef HDZ-a Andrej Plenković ne zazire toliko od te mogućnosti, a potvrdio je da je bilo kontakta između HDZ-a i HNS-a. To kažu i neki naši izvori iz stranke.

- Znam da su se Plenković i Vrdoljak ranije viđali, i prije nego je izabran za šefa HDZ-a, a Davor Božinović u dobrim je odnosima s Vesnom Pusić tako da ništa nije isključeno - objasnio je sugovornik iz HDZ-a.

Nema druge opcije

Sugovornik koji je skloniji suradnji s Mostom je, pak, uvjeren da HDZ i nema drugu opciju osim da se nova Vlada sastavi s mostovcima.

No, šef HDZ-a Plenković dok pregovara s mostovcima ipak pozorno prati što se događa u HSS-u u kojem je također jučer došlo do sukoba te je europarlamentarka Marijana Petir zatražila ostavku predsjednika Kreše Beljaka.

- Ako izuzmemo predsjednika Krešu Beljaka, imamo dobre odnose i s dijelom HSS-a - rekao nam je naš izvor.

Premda se prije izbora u HDZ-u računalo i na zastupnike Milana Bandića, sad je situacija drugačija.

U HDZ-u su nam jučer kazali da će pokušati izbjeći Milana Bandića, što je i jedan od zahtjeva Mosta.

- Nama to ionako odgovara - rekao nam je izvor.

-------------------------------------

MINISTARSTVO UPRAVE

Dubravka Jurlina Alibegović nije otpočetka dobro prihvaćena od strane HDZ-a, a navodno ni Most nije bio oduševljen pa je moguće da, ako resor pripadne Mostu, više ne bude na toj poziciji.

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

HDZ bi ga ostavio Mostu jer drže da je Vlaho Orepić bio korektan ministar. U HDZ-u kažu kako se njihov novi šef u tom slučaju ne bi ni miješao u kadroviranje u tom ministarstvu.

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

HDZ to ministarstvo želi za sebe, a nagađa se da bi potpredsjednica Vlade za taj resor trebala biti Ivana Maletić. Tehnički ministar Tomislav Panenić u tom slučaju ne bi više imao mjesto u Vladi.

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

Most je ranije inzistirao na Ministarstvu pravosuđa, a navodno bi u Mostu htjeli da ministar Ante Šprlje nastavi svoj angažman u tom resoru.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

HDZ bi svakako želio zadržati to ministarstvo u svojoj nadležnosti, a za to mjesto imaju više kandidata. Sadašnji ministar Davor Romić u tom slučaju odlazi.

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA

Oko tog ministarstva najviše su u javnosti ratovali bivši SDP-ov ministar Mihael Zmajlović i Mostov Slaven Dobrović, no HDZ nije posebno zainteresiran za taj resor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:30