ŠTO JE ZAPRAVO TWERKING

KAKO JE GUZOTRES UZDRMAO HRVATSKE PURITANCE 'Ovo je najbolja vježba za žensku stražnjicu. A ples je jako seksi. U čemu je problem?'

 
 Screenhot/Instagram

Sve je počeo u nedjelju navečer. Martina Tomčić, članica žirija u “Supertalentu” Nove TV koji je gledalo više od 800 tisuća ljudi, zgrozila se nad nastupom natjecateljice Sarah Seifert i zaustavila njen prolazak u sljedeći krug.

Mlada Sarah je twerkala, na što joj je Tomčić rekla kako njoj ti pokreti izgledaju kao poziv na parenje i dodala kako ne bi mogla podržati svoje dijete da se ono kojim slučajem time želi baviti. Njena kritika na društvenim je mrežama izazvala lavinu komentara: dok se jedni slažu s njom, drugi njen komentar smatraju neprimjerenim.

No, nije ona prva kojoj se ova vrsta plesa ne sviđa. Zbog twerkanja je kontroverzna Miley Cyrus 2013. godine ostala bez naslovnice u prestižnom Vogueu jer je urednica Anna Wintour njezino ponašanje proglasila skandaloznim. Nakon prvotnog zgražanja javnosti, svi su počeli oponašati ples u kojem je najvažniji rad bokovima i stražnjicom. Twerk ludilo već neko vrijeme okupira celebrity svijet; guzom ponosno tresu JLo, Nicky Minaj, Rihanna, Beyonce, a twerkale su Madonna i Britney Spears, atraktivna Sofia Vergara, pa čak i britanska princeza Eugenie i to ispred prepariranog medvjeda.

Radi svaki mišić

Uz zarazan i zabavan ples, gdje uz stražnjicu dobro “protresete“ i ostale dijelove tijela, rade svi mišići, trenutačno vam se poboljšava cirkulacija, obrazi se rumene, a kapljice znoja dokaz su da ste pokrenuli svaki mišić u tijelu. Upravo je ovaj seksepilni ples, uvjerili smo se na satu twerkanja u teretani XXL na Zagrebačkom velesajmu, vjerojatno najbolji i najbrži način da u najkraćem mogućem roku oblikujete svoju stražnjicu, ali i ostatak tijela. Satove twerka danas možete naći u mnogim domaćim teretanama i fitness centrima, a idealan je za učvršćivanje stražnjice.

Hrvatice, čini se, obožavaju twerkati.

Osim što atraktivno izgleda u hlačama, stražnjica ima i drugu, mnogo važniju ulogu. Mišići gluteusa pokreću noge i služe za stabilizaciju zdjelice i trupa. Ako nisu dovoljno snažni i funkcionalni, mogu se javljati bolovi u lumbalnom dijelu leđa, ali čak i bolovi u koljenima i kukovima.

Vježbanje koje se često inače čini kao jednostavno mrdanje guze i koje mnogi ne shvaćaju ozbiljno, zapravo je spoj vježbanja i plesanja i zahtijeva solidnu kondiciju.

- Twerkanje je najbrži način da se oblikuju stražnjica, bedra i struk. Svoj sat sam osmislila tako da jednom tjedno imam čisti tehnički trening, a drugi put plesni, i to daje odlične rezultate. Prve se promjene vide već nakon tri do četiri mjeseca, ovisno o tome koliko se vježba - kaže Sandra Bandula, inače plesačica hip hopa i MTV dancea, koja vodi satove.

Na njezin sat redovito dolazi desetak žena, a društvo je šaroliko. Plešu mlade cure, srednjoškolke koje su twerk vidjele u spotovima i žele to probati, ali i žene u četrdesetima, koje su odlučile doći na satove kako bi učvrstile tijelo.

Dobra kondicija

Twerk zahtijeva izolaciju pojedinih dijelova tijela te puno snage, jer uključuje čučnjeve, plenkove, pa čak i poneki skok. Sve to posebno dobro utječe, osim na stražnjicu, bedra i struk i na trbušne mišiće, ali zapravo i na cijelo tijelo.

- Twerk u sebi ima i trbušnog plesa, kao i regetona, hip hopa, a ja ubacim i malo salse. Iako sam u dobroj kondiciji, ovi treninzi jako, jako umore. Možda izgleda lako i jednostavno, ali zapravo uopće nije. Želim da moji polaznici razmišljaju i trude se. To zahtijeva i koncentraciju pa je zato sve još teže - pojašnjava Sandra, koja kaže kako trening, zbog svoje zahtjevnosti, ne može ni trajati više od sat vremena.

Uključujemo se u sat i pokušavamo slijediti pokrete. Nakon 15 minuta nečega što na prvi pogled izgleda kao “samo pomicanje jedne ruke, noge i guze, tako lako”, osjećamo kako nam kaplja znoja klizi niz lopatice. Hip hop glazba savršeno je odabrana i dodatno potiče na ples. U dvorani je odjednom vruće, a tenisice postaju teške. Doduše, osjećaj je nevjerojatan: vrlo seksi. Ima nešto u tim pokretima, a i u glazbi, koja mijenja stanje uma dok se krećeš u dvorani.

“Osjećam se poželjno”

- Ma da, slažem se, i ja se osjećam seksi. Kad sam se opustila i počela uživati, onda sam se počela zabavljati. Svi mišići rade, tijelo se definitivno jako brzo oblikuje ako twerkaš. U našoj se grupi svi poznajemo, atmosfera je dobra i lako je prepustiti se - kaže polaznica Diana, koja se Sandrinoj grupi pridružila odmah na početku.

U to je doba došla i Irena, koja je prije plesala hip hop i trbušni ples, pa je zapravo twerk bio logičan slijed u svemu tome. No, priznaje kako je došla iz znatiželje.

- Nije to bio moj ‘đir’, ali sam krenula i povuklo me dalje. Stražnjica mi je jako brzo postala čvrsta, što me iznenadilo, jer se to dogodilo svega nekoliko mjeseci nakon što sam počela raditi - priznaje Irena.

Nastao 80-ih u New Orleansu kao dio hip-hop kulture

Twerking ili, pohrvaćeno, guzotres je plesni pokret koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Sastoji se od pomicanja stražnjice gore-dolje u čučnju, tako da pokreti podsjećaju na simulaciju seksa. Upravo se zato smatra vrlo provokativnim i smjelim.

Postao je dio hip-hop kulture još prije 20 godina, ali su ga tek nedavno popularizirale brojne glazbene zvijezde poput kontroverzne pjevačice Miley Cyrus te reperica Nicki Minaj i Iggy Azalea.

Dok jedni twerkanje povezuju isključivo s aluzijama na seks, drugi smatraju da pojam dolazi iz plesa u kojemu se izgovara “work it”, pa je tako igrom riječi nastao twerking. Vjeruje se da je twerking nastao 1980-ih u američkom New Orleansu kao dio bounce glazbene scene koju karakteriziraju energični i fizički zahtjevni pokreti. Stoga je twerking tek dio većeg skupa karakterističnih poteza hip-hop plesa tipičnog za New Orleans, poznatog kao bounce. Samu riječ prvi put je skovao američki DJ Jubilee, spomenuvši je u pjesmi 1993. godine.

Postoji nekoliko razloga zašto je twerking zaintrigirao ljude. Prvo, osim što je hit na plesnim podijima, twerking “žari i pali” YouTubeom, tako da je plesni fenomen poprimio nevjerojatne razmjere, nadilazeći poznate i slavne. Društvene mreže obiluju videima u kojima se twerka na automobilu, dok se čisti spavaća soba i peru prozori, a količine lajkova su astronomske.

Drugo, twerkanje može biti vrlo seksi, ako se ispravno izvede. To pak dovodi do impresivnih benefita.

Australsko-američka reperica Iggy Azalea izgubila je šest kilograma u jednom tjednu dok je uvježbavala plesne pokrete za svoj spot “Mo Bounce”. Shvativši kakav učinak na tijelo može imati zabava i seksi ples, u mnogim državama poput SAD-a i Velike Britanije, ali i Hrvatske, otvoreni su satovi vježbanja twerkinga. Satovi kombiniraju sagorijevanje masnoća s toniranjem mišića i jamče vam podignutu i oblikovanu stražnjicu na kojoj bi vam pozavidjele i poznate vlasnice prepoznatljivih zadnjica, Jennifer Lopez i Kim Kardashian.

Za one koji se ne snalaze u pokretima i tehnici, postoje i tutorial videa u kojima se jednostavno objašnjava po koracima kako naučiti twerkati. Amerikance je twerking toliko zaludio da su na njujorškim ulicama odlučili srušiti svjetski rekord upravo u tom erotičnom plesu. (Petra Plivelić)

Kako naučiti twerkati u četiri koraka

1. Raširene noge, mekana koljena, noge otvorene (prsti gledaju prema van). Iz kralježnice zdjelicu podići prema gore.

2. Skupljene noge, stopala gledaju prema van, iz kuka micati stražnjicu lijevo i desno.

3. Noga je lagano savijena i nalazi se ispred tijela. Iz kuka okretati nogu unutra-van. Ruke opustiti po želji.

4. Kružna izolacija kukova na četiri strane - lijevo, desno, naprijed i nazad - iz čučnja. Miču se kukovi, a ruke se drže na koljenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:35