NABAVA

KAKO JE MINISTARSTVO ZDRAVSTVA U 5 DO 12 ZEZNULO DRŽAVU Dan prije stupanja na snagu novih pravila raspisali deset natječaja teških 189 milijuna kuna

 Tom Dubravec / CROPIX

Ministarstvo zdravstva je raspisalo deset natječaja u petak prijepodne vrijednih 189 milijuna kuna po kriteriju najmanje cijene, zadnjeg dana prije stupanja na snagu dijela Zakona o javnoj nabavi koji uvodi obvezatnost kriterija ekonomski najpovoljnije ponude.

Kao što smo već prije pisali, veliki broj obveznika javne nabave raspisivao je natječaje zadnjih dana kako bi izbjegao obvezatni model natječaja po novom kriteriju, no ovaj “koš u zadnjoj sekundi” Ministarstva zdravstva prilično je iživcirao poduzetnike i Hrvatsku udrugu poslodavaca. Milka Kosanović, direktorica Udruge proizvođača lijekova pri HUP-u, rekla nam je da raspisivanje deset javnih natječaja velike vrijednosti za nabavu lijekova na listama HZZO-a koji imaju generičke paralele s najnižom cijenom kao jedinim kriterijem predstavlja “grubu manipulaciju zakonskim normama RH”.

- HUP-UPL je od početka pozdravio uvođenje kriterija ENP-a s obzirom na to da je dosadašnji sustav generirao jaz između razine kvalitete medicinskih usluga - koju omogućuje razvoj tehnologije, dijagnostičkih i terapijskih postupaka te novih učinkovitijih lijekova - i kvalitete koja se pacijentima može pružiti u situaciji kada se javna nabava u zdravstvu temelji na najnižoj cijeni, što je prouzročilo nezadovoljstvo pacijenata, medicinskog osoblja, ali i dodatne troškove za zdravstveni sustav. U slučaju zdravstvenog sektora, javni naručitelj ne smije u postupcima javne nabave koristiti cijenu kao kriterij, a lijekovi na listama HZZO-a imaju propisane cijene. Negativne posljedice neodgovarajuće javne nabave dovode do odustajanja proizvođača od proizvoda uključenih u javnu nabavu, a time do nedostatka lijekova na tržištu, dizanja cijena, neadekvatnog liječenja i interventnog uvoza - rekla nam je Milka Kosanović.

Prema njenim riječima, HUP-UPL intenzivno posljednjih mjeseci upozorava predstavnike Vlade na intenciju zdravstvenih institucija da se izuzmu od propisa i pokušaju zaobići novi Zakon o javnoj nabavi. U HUP-u su nam rekli da su upozorili ministra zdravstva Milana Kujundžića na nove natječaje, ali da im je on odgovorio kako je sve napravljeno po zakonu. Pokušali smo i mi kontaktirati ministra, ali ga nismo uspjeli dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:44